Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο 4.000 ετών «γιατρού και μάγου» των Φαραώ

Ο «Titi Nab Fu» έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Πέπι Β' της έκτης δυναστείας, μεταξύ περίπου 2305 π.Χ. και 2118 π.Χ. Οι απίστευτοι τίτλοι του.
Open Image Modal
Άποψη του πλούσια διακοσμημένα τάφου.
Courtesy of The Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities / Facebook

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έφεραν στο φως τα λείψανα ενός πολύπειρου μάγου-γιατρού ο οποίος είχε αναλάβει την ιατρική φροντίδα των Φαραώ πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ο τάφος ανακαλύφθηκε στη Σακκάρα. Πρόκειται για ένα μασταμπά, όπως ονομάζεται ο τύπος της συγκεκριμένης ταφικής δομής στα αραβικά, μια ορθογώνια κατασκευή από πλίνθους με επίπεδη οροφή και επικλινείς πλευρές.

«Ο τάφος είναι διακοσμημένος με εκπληκτικά ανάγλυφα σε ζωηρά χρώματα, μεταξύ των οποίων μια εξαιρετικά ζωγραφισμένη ψεύτικη πόρτα και παραστάσεις με νεκρικές προσφορές», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ο γιατρός ονομαζόταν «Titi Nab Fu» και έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Πέπι Β′ της έκτης δυναστείας, μεταξύ περίπου 2305 π.Χ. και 2118 π.Χ..

Στην πέτρινη σαρκοφάγο που βρέθηκε εντός του τάφου είναι καταγεγραμμένο το όνομα και οι τίτλοι του, μεταξύ άλλων, επικεφαλής γιατρός του παλατιού, ιερέας και «μάγος» της θεάς Σερκέτ, επικεφαλής οδοντίατρος και υπεύθυνος φαρμακευτικών φυτών, ενώ πιθανότατα ήταν ειδικός στη θεραπεία από δάγκωμα σκορπιού και φιδιού. 

Open Image Modal
Courtesy of The Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities / Facebook

Ο Titi Nab Fu πρέπει να ήταν εν πολλοίς υπεύθυνος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της περιοχής, το οποίο περιλάμβανε μη επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις, ανάταξη οστών, οδοντιατρική και ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών θεραπειών, σύμφωνα με την Heritage Daily. 

Παρά τις ενδείξεις για σύληση του τάφου ήδη από την αρχαιότητα, «οι τοίχοι παραμένουν άθικτοι, προσφέροντας μια σπάνια ματιά στην καθημερινή ζωή και τις παραδοσιακές πρακτικές την εποχή του Παλαιού Βασιλείου», αναφέρει το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Δρ. Muhammad Ismail Khaled, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, ανέφερε σε γραπτή δήλωση ότι η ανακάλυψη του τάφου προστίθεται στην ιστορία της περιοχής, η οποία είναι νότια της αρχαιολογικής περιοχής της Σακκάρα, όπου βρίσκονται οι τάφοι υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την περίοδο του Παλαιού Κράτους.

Ο Δρ Khaled δήλωσε επίσης ότι ο τάφος του Titi Nab Fu αποκάλυψε μέσα από τα κείμενα και τα σχέδια των τοίχων, νέες πτυχές του πολιτισμού της καθημερινής ζωής στην εποχή του Παλαιού Κράτους.

Ο Δρ Philippe Collombert, καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και διευθυντής της Αρχαιολογικής Γαλλοελβετικής Αποστολής στη Σακκάρα, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η αποστολή ξεκίνησε ανασκαφές στην περιοχή το 2022.

 

Οι αρχαιολόγοι έφεραν επίσης στο φως τα λείψανα άλλων μελών της αυλής του Φαραώ Πέπι Β′ που είχαν ταφεί κοντά στον ίδιο και τις συζύγους του.

Με πληροφορίες από Artnews, The Independent