Το φαγητό έξω φαίνεται πως ήταν αρκετά δημοφιλές ακόμη και πριν από 5.000 χρόνια, όπως μαρτυρά το εκπλητικό εύρημα αρχαιολόγων στο Ιράκ, όπου ανακαλύφθηκε μια αρχαία ταβέρνα που χρονολογείται από το 2.700 π.Χ.
Οι ερευνητές, που εργάζονταν στην αρχαία πόλη Λαγκάς, λένε ότι εντόπισαν την ταβέρνα μόλις 48 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης. Ειδικότερα ήταν χωρισμένη σε μια υπαίθρια τραπεζαρία και ένα δωμάτιο που περιείχε παγκάκια, φούρνο, υπολείμματα φαγητού κι ένα ψυγείο 5.000 ετών.
Αρχικά έπεσαν πάνω στον ανοιχτό χώρο της αυλής, «μια περιοχή που ήταν δύσκολο να ανασκαφεί, επειδή ήταν ανοιχτή και εκτεθειμένη στην ύπαιθρο», δήλωσε στο CNN ο Ριντ Γκούντμαν, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Αφού επέστρεψε στη μυστηριώδη αυλή λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 2022, η επικεφαλής της ομάδας, Σαρα Πιτσιμέντι, από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, διεύρυνε την τάφρο.
Στη συνέχεια, η ομάδα ανακάλυψε τον φούρνο «βιομηχανικού μεγέθους», ένα αρχαίο «ψυγείο», που απομάκρυνε την υγρασία για να διατηρεί το φαγητό δροσερό, και δεκάδες κωνικά μπολάκια, πολλά από τα οποία περιείχαν υπολείμματα ψαριών, αποκαλύπτοντας έτσι ότι η αυλή λειτουργούσε ως ανοιχτός χώρος εστίασης.
Το Λαγκάς, η σημερινή πόλη Αλ-Χίμπα, ήταν μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις στη νότια Μεσοποταμία καλύπτοντας μια έκταση σχεδόν δύο τετραγωνικών μιλίων.
Έκτοτε έχει γίνει ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, με τις ανασκαφές να ξαναρχίζουν πιο πρόσφατα το 2019 ως μέρος ενός κοινού πρότζεκτ του Μουσείου Penn, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς στη Βαγδάτη, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές όπως η φωτογραφία με drone και η γενετική ανάλυση.
Οι προηγούμενες ανασκαφές επικεντρώθηκαν στη θρησκευτική αρχιτεκτονική και στην κατανόηση των ελίτ, αλλά η Χόλι Πίτμαν - διευθυντής του Αρχαιολογικού Πρότζεκτ Λαγκάς - επικεντρώθηκε σε μη ελίτ περιοχές κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων ανασκαφών για να παρέχει μια ευρύτερη κατανόηση των αρχαίων πόλεων.
Η αποκάλυψη της ταβέρνας ενισχύει την αντίληψη της ερευνητικής ομάδας ότι η κοινωνία δεν ήταν οργανωμένη μόνο σε ελίτ και σκλάβους αλλά περιλάμβανε μια αρχαία μεσαία τάξη.
«Το γεγονός ότι υπήρχε ένας δημόσιος χώρος συγκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν και να πιουν κάτι και να φάνε το ψάρι τους, δείχνει ότι δεν σκλαβώνονται κάτω από την τυραννία των βασιλιάδων», εκτίμησε ο Γκούντμαν. «Ακριβώς σε αυτό, υπάρχει ήδη κάτι που μας δίνει μια πολύ πιο πολύχρωμη ιστορία της πόλης», κατέληξε.
(με πληροφορίες από CNN)