Αν και το Θαύμα της Κανά είχε βρει «στέγη» για χρόνια στην πόλη Καφρ Κανά στο βόρειο Ισραήλ, όπου προσκυνούσαν κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί, οι αρχαιολόγοι ήρθαν να ανατρέψουν τα υπάρχοντα δεδομένα. Μελετητές που αναζητούν χρόνια την ακριβή τοποθεσία του περιβόητου, έχουν βρει στοιχεία που αποδεικνύουν πως η πόλη τέλεσης του μυστηρίου είναι η Κιρμπέτ Κανά, πέντε μίλια μακριά από την Καφρ.
Η συγκεκριμένη πόλη χρονολογείται μεταξύ 323 π.Χ. και 324 μ.Χ. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα δίκτυο από τούνελ που φέρονται να χρησιμοποιούσαν οι τότε πιστοί, όπου οι δρόμοι είναι μαρκαρισμένοι με σταυρούς και επιγραφές στην ελληνική αλφάβητο, που αναγράφουν «Κύριε Ιησού».
Στο ίδιο σημείο ανακαλύφθηκε και ένας βωμός σαν Αγία Τράπεζα, ένα ράφι με πέτρινες κανάτες, σαν αυτές που χρησιμοποιούσαν για το κρασί, ενισχύοντας τις φήμες που κάνουν αναφορά στο θαύμα της Κανά.
Ο Dr Tom McCollough, που ηγείται των ανασκαφών δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις ακόμη τοποθεσίες που διεκδικούν την πατρότητα του θαύματος «αλλά κανένας δεν έχει το σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που έχει ο οικισμός Κιρμπετ Κανά», είπε
«Εχουμε αποκαλύψει ένα μεγάλο χριστιανικό συγκρότημα σπηλαίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από χριστιανούς προσκυνητές που ήρθαν να προσκυνήσουν το θαύμα του νερού που έγινε κρασί. Το σύμπλεγμα αυτό χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 5ου ή στις αρχές του 6ου αιώνα και συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους προσκυνητές στην περίοδο των Σταυροφοριών του 12ου αιώνα. Τα κείμενα προσκυνητών που έχουμε από την εποχή εκείνη που περιγράφουν τι έκαναν και είδαν οι προσκυνητές όταν ήρθαν στην Κανά της Γαλιλαίας ταιριάζουν πολύ με αυτό που έχουμε ανακαλύψει», προσθέτει.
«Θεωρώ ότι οι ανασκαφές μας απαιτούν τουλάχιστον μια επανεξέταση της ιστορικής αξίας των αναφορών του Ιωάννη στην Κανά και τον Ιησού» τόνισε ο επικεφαλής των ανασκαφών.
Αναμένεται η σύντομη αντίδραση ιστορικών και θεολόγων για να διαβεβαιώσουν αν πραγματικά αυτή είναι η πόλη, όπου ο Ιησούς τέλεσε το πρώτο του θαύμα.
Πηγή: Daily Mail