Αρχαίος αιγυπτιακός τάφος ήταν γεμάτος με μαγικά ξόρκια για να αποκρούσει τα δαγκώματα φιδιών

Ένας αρχαίος αιγυπτιακός τάφος νότια του Καΐρου ήταν γεμάτος με μαγικά ξόρκια που προορίζονταν να προστατεύσουν τους νεκρούς από δαγκώματα φιδιών.
Open Image Modal
.
Petr Košárek, © Czech Institute of Egyptology

Αιγυπτιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο 2.500 ετών νότια του Καΐρου που περιέχει πολλές μαγικές ρήσεις που προορίζονται να αποτρέψουν τα δαγκώματα φιδιών.

Η είσοδος του τάφου ήταν καλυμμένη με ρήσεις που αποσκοπούσαν τόσο στην αποτροπή των δαγκωμάτων των φιδιών όσο και στη στρατολόγηση φιδιών ως προστάτες των τάφων, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.

«Μια τέτοια μεγάλη έμφαση στα ξόρκια φιδιών ήταν πιθανώς συνέπεια μιας προσωπικής επιλογής του ιδιοκτήτη του τάφου, καθώς δεν είναι γνωστή παρόμοια περίπτωση», δήλωσε ο Miroslav Bárta, διευθυντής της έρευνας του Τσεχικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας στο Abúsír, όπου βρέθηκε ο τάφος, αναφέρει το Live Science.

Open Image Modal
.
Petr Košárek, © Czech Institute of Egyptology

Πρόσφατες εργασίες δείχνουν ότι τα δηλητηριώδη φίδια ήταν πιο κοινά στην αρχαία Αίγυπτο από ό, τι είναι τώρα. Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν συχνά τάφους στην Αίγυπτο που έχουν μερικές από αυτές τις μαγικές ή αποτροπαϊκές ρήσεις κατά των δαγκωμάτων φιδιών - αλλά όχι τον τεράστιο αριθμό που παρατηρείται σε αυτόν τον τάφο, δήλωσε ο Bárta.

Το Abúsír περιέχει έναν τεράστιο αριθμό τάφων, μαζί με αρκετές πυραμίδες. Ο συγκεκριμένος τάφος ανήκει σε έναν άνδρα που ονομάζεται Džehutiemhat, που έζησε πριν από περίπου 2.500 χρόνια, περίπου την εποχή που οι αρχαίοι Πέρσες έλεγχαν την Αίγυπτο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ενώ σε μεγάλο μέρος του τάφου του Džehutiemhat  έγινε σύληση στην αρχαιότητα, η σαρκοφάγος του με μερικά σκελετικά υπολείμματα ήταν ακόμα εκεί. Η ανάλυση αυτών των λειψάνων αποκάλυψε ότι ο Džehutiemhat ήταν περίπου 25 ετών όταν πέθανε και ότι υπέφερε από μια σοβαρή περίπτωση οστεοπόρωσης - μια κατάσταση που προκαλεί αδυναμία και εύθραυστα οστά.

 Άλλοι άνθρωποι που θάφτηκαν σε κοντινούς τάφους υπέφεραν επίσης από οστεοπόρωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η σαρκοφάγος του Džehutiemhat περιέχει μια σειρά κειμένων. Η πλάκα της σαρκοφάγου του περιέχει αυτό που οι σύγχρονοι μελετητές αποκαλούν κεφάλαιο 178 του Βιβλίου των Νεκρών.

Το Βιβλίο των Νεκρών είναι μια σειρά από ξόρκια που βοηθούν τον νεκρό να περιηγηθεί στον κάτω κόσμο, μεταξύ άλλων. Αυτό το συγκεκριμένο κεφάλαιο του Βιβλίου των Νεκρών περιέχει οδηγίες και ξόρκια που σχετίζονται με το στήσιμο του πτώματος, σημείωσε το University College London στην ιστοσελίδα του.

Η σαρκοφάγος έχει επίσης χαρακτικά αιγυπτιακών θεοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του θεού Banebdjedet με κεφάλι κριαριού και του θεού ήλιου Re.

Η ανασκαφή στο χώρο και η ανάλυση των λειψάνων συνεχίζονται.