Αρχαίος ρωμαϊκός βωμός πιθανότατα του Διονύσου ανακαλύφθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Λέστερ

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο βωμός πιθανότατα αποτελούσε μέρος ενός ιερού για τον Μίθρα, τον Διόνυσο ή την Ίσιδα.
Open Image Modal
Αρχαιολογικές ανασκαφές στο Λέστερ αποκάλυψαν αυτό που κάποτε μπορεί να ήταν ένα ιερό αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο
University of Leicester Archaeological Services (ULAS)

Ένα αρχαίο ρωμαϊκό ιερό, πιθανότατα αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο, ανακαλύφθηκε πρόσφατα θαμμένο κάτω από το νεκροταφείο του καθεδρικού ναού του Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εύρημα, μαζί με χιλιάδες άλλα, ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικών ανασκαφών στο σημείο για την κατασκευή ενός κέντρου επισκεπτών και μάθησης στον καθεδρικό ναό.

Oι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2021. Ο ίδιος ο καθεδρικός ναός έχει κλείσει από το 2022 για να μπορέσει να υλοποιηθεί το προαναφερθέν οικοδομικό έργο κόστους 12,7 λιρών.

Τα ευρήματα γύρω από τους χώρους του καθεδρικού ναού φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη θεωρία πως ήταν σύνηθες οι χώροι χριστιανικής λατρείας στη μεσαιωνική Αγγλία να χτίζονται πάνω σε πολύ παλαιότερα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια. Ανάμεσα τους, ξεχωρίζει μια σπασμένη βάση βωμού, η οποία ανακαλύφθηκε στο υπόγειο ενός μεγάλου ρωμαϊκού κτιρίου κοντά στον εξωτερικό τοίχο του σύγχρονου καθεδρικού ναού.

Open Image Modal
Τότε και τώρα: Η αρχαιολογική ανασκαφή στον καθεδρικό ναό του Λέστερ τον Ιούνιο του 2022 (αριστερά) και τον Φεβρουάριο του 2023 (δεξιά)
University of Leicester Archaeological Services (ULAS)

Οι αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Λέστερ, αρχικά εντόπισαν το κελάρι ενός ρωμαϊκού κτιρίου και ένα θραύσμα από μια πέτρα βωμού 1.800 ετών κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. 

 

«Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση υπήρχε ένας ρωμαϊκός ναός κάτω από τον καθεδρικό ναό», δήλωσε ο διευθυντής ανασκαφών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ (ULAS), Μάθιου Μόρις.

«Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε τρόπος να μπορούμε να πούμε αν ήταν αλήθεια ή όχι», πρόσθεσε, αλλά τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι « σίγουρα υπήρχε ένας ρωμαϊκός τόπος λατρείας κάτω από τον καθεδρικό ναό».

Open Image Modal
Η ρωμαϊκή πέτρα του βωμού που βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στον καθεδρικό ναό του Λέστερ.
ULAS

 

Ο Μόρις πιστεύει ότι πιθανότατα ο βωμός χρησιμοποιήθηκε ως μέρος ενός ιερού για έναν θεό όπως ο Μίθρας, ο Διόνυσος ή η Ίσιδα.

 

Ο κ. Μόρις και η ομάδα του πιστεύουν ότι το κελάρι, θαμμένο σχεδόν 3 μέτρα κάτω από το έδαφος, χτίστηκε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Στο σημείο βρέθηκαν επίσης αρκετά κομμάτια ρωμαϊκής κεραμικής και νομίσματα.

«Μολονότι καταλαμβάνει μια ελάχιστη έκταση του Λέστερ, το υλικό που έχουμε ανακτήσει από την ανασκαφή, οι τάφοι, η ρωμαϊκή αρχαιολογία από κάτω, μας παρέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της πόλης», είπε.

Άλλα ευρήματα στην τοποθεσία περιλαμβάνουν ρωμαϊκά νομίσματα του πρώτου και του τέταρτου αιώνα, μια τέλεια διατηρημένη ρωμαϊκή καρφίτσα μαλλιών, τα υπολείμματα μιας πόρπης και μερικά θραύσματα γαλατικής αγγειογραφίας με αναπαραστάσεις ενός μονομάχου, καθώς και ενός Πήγασου ή γρύπα.

Open Image Modal
Ένα πολύ φθαρμένο ρωμαϊκό νόμισμα των τελών του 1ου αιώνα. Η προτομή απεικονίζει έναν αυτοκράτορα από τον οίκο των Φλαβίων (69-96 μ.Χ.), πιθανώς τον Βεσπασιανό ή τον γιο του Τίτο.
ULAS
Open Image Modal
Η σαμιανή κεραμική (επίσης γνωστή ως terra sigillata) ήταν ένα γυαλιστερό κόκκινο επιτραπέζιο σκεύος που κατασκευαζόταν σε βιομηχανική κλίμακα στη Γαλατία (Γαλλία και Ρηνανία) κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ορισμένα αγγεία είχαν ανάγλυφη διακόσμηση, όπως αυτό το όστρακο από τον καθεδρικό ναό του Λέστερ. Η μορφή στα αριστερά φαίνεται να είναι μονομάχος τύπου murmillo με το χαρακτηριστικό κράνος, την ασπίδα και το σπαθί του. Στα δεξιά σώζεται το κεφάλι ενός αντίπαλου μονομάχου και η γραφή ανάμεσά τους είναι πιθανώς ένα όνομα.
ULAS

Οι Ρωμαίοι έχτισαν ένα οχυρό γύρω στο 50 μ.Χ. στο Λέστερ, έναν οικισμό γνωστό ως Ratae Corieltauvorum.

Η παλαιότερη αναφορά στην εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου - το κτίριο που έγινε ο καθεδρικός ναός της αγγλικής πόλης τον 20ό αιώνα - ήταν μια γραπτή καταγραφή από το 1220.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από το σημείο όπου ανακαλύφθηκαν τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου Γ’.

Ο καθεδρικός ναός φιλοξενεί σήμερα τον τάφο του Ριχάρδου Γ’, του τελευταίου βασιλιά της Αγγλίας των Πλανταγενετών και του τελευταίου Άγγλου μονάρχη που πέθανε σε μάχη (1485).

Η αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λέστερ βρήκε τα λείψανα του τελευταίου μεσαιωνικού βασιλιά της Αγγλίας πριν από μια δεκαετία σε έναν χώρο στάθμευσης στο κέντρο του Λέστερ. Επαναταφιάστηκαν στον καθεδρικό ναό το 2015

Πηγή: BBCULAS