Για συνολικά τέσσερις συλλήψεις ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ κάνει λόγω η ανακοίνωση των βελγικών αρχών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τα ονόματα των συλληφθέντων.
Λίγο μετά την ανακοίνωση ωστόσο, για μια ακόμη φορά οι βελγικές εφημερίδες όπως η L’ Echo και η Le Soir αναφέρουν πως μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή σε βάρος της οποίας απαγγέλθηκαν κατηγορίες και κρίθηκε προφυλακιστέα όπως και οι άλλοι τρεις.
Ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της κυρίας Καϊλή, ο οποίος είχε πιαστεί με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών. Τέλος, ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.
Οι συλλήψεις αφορούν αδικήματα για ”συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά”.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη «Le Soir», ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός ενός άλλου βουλευτή, είχε επίσης προσαχθεί. Στο τέλος αυτής της αστυνομικής κράτησης, η διάρκεια της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η Εύα Καϊλή τέθηκε υπό κράτηση με ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ο σύντροφός της κατηγορήθηκε επίσης και τέθηκε υπό ένταλμα σύλληψης, όπως και ο πρώην βουλευτής του S&D, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Επίσης, ακόμα ένας λομπίστας των Βρυξελλών που συνελήφθη την Παρασκευή (09/12), παραμένει υπό κράτηση.
Πάντως, τόσο ο πατέρας της Εύας Καϊλή όσο και ο Λούκα Βιζεντίνι αφέθηκαν ελεύθεροι, με τον δεύτερο υπό περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με τις Αρχές του Βελγίου.
«Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε έρευνα χθες το βράδυ, γύρω στις 8:00 μ.μ., στο σπίτι ενός δεύτερου ευρωβουλευτή», σημειώνει η εισαγγελία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας, πρόκειται για το σπίτι του σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταράμπελα.
Στη ανακοίνωση της βελγικής Δικαιοσύνης αναφέρεται πως «υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ευρωβουλής».
Επισημαίνει πως «Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή που ηγείται της έρευνας στις Βρυξέλλες. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή».
Επίσης, αναφέρεται πως «Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή” και καταλήγει ξακθαρίζοντας πως επί τους παρόντος προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ ο Τύπος θα λάβει ενημέρωση με νέες ανακοινώσεις εάν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Αντόνιο Παντσέρι ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς των Βρυξελλών
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύπτεται από έρευνα της εισαγγελίας των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή. Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.
Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018». Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.
Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».