Επίσημη πρώτη σήμερα για την τέταρτη και όπως όλα δείχνουν τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι μετά από αυτό τον έλεγχο δεν θα χρειαστεί να υποδεχθεί ξανά την τρόικα και μάλιστα σε καθεστώς Μνημονίων. Η υλοποίηση του στόχου περνά πρώτα από μια ιδιαίτερα κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, οι οποίοι από σήμερα ξεκινούν στην Αθήνα νέο κύκλο επαφών με την κυβέρνηση.
Οι τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, με ανανεωμένη σύνθεση καθώς την κυρία Βελκουλέσκου του ΔΝΤ αντικατέστησε ο μετριοπαθής Πίτερ Ντόλμαν, θα ξεκινήσουν από σήμερα (Δευτέρα) σε μια ολιγοήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, το σχεδιασμό του προγράμματος της τέταρτης αξιολόγησης, βάζοντας σε σειρά προτεραιότητα και κρισιμότητας τα θέματα τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν και στη συνέχεια να υλοποιηθούν έως τον Ιούνιο.
Ο χρόνος αυτή τη φορά είναι πραγματικά πιεστικός και τα περιθώρια ιδιαίτερα στενά. Το υφιστάμενο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου, γεγονός που σημαίνει ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να έχουν καθοριστεί όλα στην ακρίβεια. Περιθώρια για παρατάσεις στις διαδικασίες δεν υπάρχουν και ως εκ τούτου όλες οι πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν έως τον Ιούνιο, όταν και θα διεξαχθεί το τελευταίο Eurogroup πριν τις καλοκαιρινές διακοπές των Ευρωπαίων.
Ως εκ τούτου οι Θεσμοί έχουν στείλει ήδη μήνυμα στην Αθήνα ότι εάν επιθυμεί να ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Σε αυτό το πλαίσιο από σήμερα κι όλας οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών θα ξεκινήσουν μαζί με την κυβέρνηση να ετοιμάζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ξεκινήσει η υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων, τα οποία απομένουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο.
Ο προγραμματισμός προβλέπει ολοκλήρωση και των 88 προαπαιτούμενων έως τον Μάιο, προκειμένου οι Θεσμοί να έχουν στη συνέχεια τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να ελέγξουν την υλοποίηση τους και να ετοιμάσουν την σχετική «έκθεση συμμόρφωσης». Η επίσπευση των διαδικασιών φαίνεται και από το γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών τα οποία βρίσκονται ήδη μια εβδομάδα στην Αθήνα έχουν επισκεφθεί όλα τα υπουργεία, τους εποπτευόμενους φορείς, την Τράπεζα της Ελλάδας και έκαναν συναντήσεις με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη προκειμένου να σχηματίσουν σαφή εικόνα για το σημείο εκκίνησης της τέταρτης αξιολόγησης.
Ο χρόνος παραμονής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει την μια εβδομάδα, ενώ είναι πολύ πιθανό να φύγουν ακόμα και πριν από την ερχόμενη Παρασκευή. Το αποτέλεσμα των επαφών θα γίνει γνωστό στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του προσεχούς Euro Working Group την 1η Μαρτίου.
Τα ορόσημα
Μεγαλύτερη σημασία μεταξύ των 88 προαπαιτούμενων δράσεων η κυβέρνηση, αλλά και οι Θεσμοί δίνουν στην κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2019-2022, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο Μάιο. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αυτό το Μεσοπρόθεσμο να περιλάβει το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα με το οποίο θα αντικαταστήσει τα Μνημόνια. Μαζί βέβαια με το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα βάλει και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία έχει ψηφίσει από πέρυσι και αφορούν το 2019 και το 2020.
Οι στόχοι, οι προτεραιότητες, αλλά και οι όποιες αλλαγές μπορούν να υπάρξουν στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ήδη η Ελλάδα, θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα με τους Θεσμούς σε μια κουβέντα η οποία θα περιλαμβάνει και τους δημοσιονομικούς στόχους και τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και το πλαίσιο το οποίο θα κινηθεί η Ελληνική Οικονομίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του του τρίτου Μνημονίου.
Και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα όμως είναι δύσκολα, καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών (και την πιθανή προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ), η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η συγκράτηση της δημόσιας δαπάνης υγείας, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη φορολογία επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρά κανονικά την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών, της επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, της μείωσης των «κόκκινων» δανείων και άλλων σημαντικών θεμάτων.