Ένα τρίμηνο στο... κόκκινο: EuroWorking Group, νέο αναπτυξιακό σχέδιο, Εαρινή Σύνοδος, ΔΝΤ και Eurogroup

Ένα τρίμηνο στο... κόκκινο: EuroWorking Group, νέο αναπτυξιακό σχέδιο, Εαρινή Σύνοδος, ΔΝΤ και Eurogroup
Open Image Modal
SOOC

Το κρισιμότερο τρίμηνο των εννέα μνημονιακών χρόνων ξεκινά από σήμερα με όλα τα μέτωπα να είναι ανοιχτά σε μια διαπραγμάτευση που αυτή τη φορά μοιάζει να μην μπορεί να πάρει παράταση ούτε 24 ωρών. Όλοι οι παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι καταληκτική ημερομηνία είναι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με πολλούς ωστόσο ενδιάμεσους κρίσιμους σταθμούς. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων είναι ανελαστική γιατί «έστω και μια μέρα παράταση μετά την 21 Ιουνίου, θα δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και τις δυνατότητες της να σταθεί στα πόδια της».

Το στοίχημα που βάζουν κυβέρνηση και θεσμοί είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες με τους οποίους θα πρέπει να αναμετρηθούν. Η πρώτη μάχη θα δοθεί σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Euro Working Group. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το νέο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση με την επίβλεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας και Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου είναι να αντικαταστήσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις με ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη εφαρμόζοντας παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές στο πλαισίου του τρίτου προγράμματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες τους σχεδίου είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως έχει περιγραφεί στα «αντίμετρα» για το 2019-2020, αλλά και οι προβλέψεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παρόλα αυτά, κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η θετική πορεία της οικονομίας θα δημιουργήσει περιθώρια για περισσότερες παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο αγροτικός τομέας. Παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων προκειμένου να κατευθυνθούν σε έργα σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στα αποκαλούμενα «μεγάλα». Αντίστοιχη έμφαση δίνεται και στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Το νέο αναπτυξιακό σχέδιο θα προβλέπει αλλαγές και στον τρόπο χρηματοδότησης του, καθώς το κύριο βάρος θα το αναλάβουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, η «αναπτυξιακή τράπεζα», καθώς και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, δεδομένου ότι οι τελευταίες έχουν καλύτερη πληροφόρηση για την τοπική κοινωνία και τοπικούς επιχειρηματίες. Αντίθετα, μικρότερο βάρος θα αναλάβουν οι συστημικές τράπεζες, λόγω του σημαντικού προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Τα περιθώρια αλλαγών

Ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει ιδιαίτερα και μετά την πρώτη παρουσίαση στους τεχνοκράτες του  Euro Working Group θα μπει στην τελική ευθεία, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να το παρουσιάσει στις 27 Απριλίου στους ομολόγους του στο Eurogroup. Εκεί αναμένεται να διαφανούν και τα περιθώρια για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που επιθυμεί η κυβέρνηση, καθώς η συζήτηση αυτή είναι ένα μέρος της γενικότερης διαπραγμάτευσης που γίνεται αναφορικά με την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση του μνημονίου.

Ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία των εξελίξεων θεωρείται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, καθώς από τις 20 έως τις 22 Απριλίου όλοι οι «πρωταγωνιστές» θα βρεθούν μαζί στην Ουάσιγκτον με αφορμή την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Σε αυτό τον κύκλο των επαφών αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, το χαρακτήρα που θα έχει η επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα περιθώρια αλλαγών στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, παραμένει ακόμα άγνωστο αν θα υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας για θετικές παρεμβάσεις. 

Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν έως τις 21 Ιουνίου στο τελευταίο Eurogroup πριν τις καλοκαιρινές διακοπές των ευρωπαϊκών θεσμών. Ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο ρόλος που θα αποφασίσει να έχει το ΔΝΤ το οποίο έχει μεταθέσει τις δικές τους αποφάσεις για τις αρχές Ιουνίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία μήπως επιχειρηθεί την τελευταία στιγμή από συγκεκριμένους κύκλους να προκληθούν εμπλοκές.