Αρειος Πάγος: Αναρμόδια η ΑΔΑΕ να ενημερώνει για τις παρακολουθήσεις

«…Δε δύναται να διατυπώνει γνώμη για τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ ούτε να απειλεί με πρωτοφανή τρόπο με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις», απαντά ο Χρ. Ράμμος.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου δεν δίνει αρμοδιότητα στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σχετικά με τη διαχείριση αιτημάτων πολιτών που ζητούν ενημέρωση για το εάν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου.

Η γνωμοδότηση προέκυψε έπειτα από ερώτημα του ΟΤΕ μετά την επίσκεψη κλιμάκιου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου.

Κατά τον εισαγγελέα του ΑΠ, η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση για παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς με το νέο νομικό πλαίσιο η αρμοδιότητα αυτή ανήκει σε τριμελές όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

«Η ενημέρωση του πολίτη για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους εθνικής ασφάλειας έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο Τριμελές Οργανο του άρθρου 4 παρά & του νόμου 5002 του 2022, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός λειτουργός. Ουδές άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από το Νόμο, άλλος τρόπος η διαδικασία ενημέρωσης. Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του Τριμελούς Οργάνου, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος» αναφέρεται στη σχετική γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, η ΑΔΑΕ έχει στη διάθεση της όλες τις διατάξεις για άρση απορρήτου είτε πρόκειται για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε για παρακολουθήσεις που διατάσσονται για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων. «Ολόκληρο το κείμενο των Διατάξεων και των Βουλευμάτων που επιβάλλουν την άρση του απορρήτου ή απορρίπτουν σχετικό αίτημα, παραδιδόταν αμελλητί στην ΑΔΑΕ και υπό το πρίσμα των διατάξεων του προϊσχύσαντος νόμου 2225 του 1994.

Το κείμενο των εν λόγω Διατάξεων και Βουλευμάτων προβλέπεται και με τη θέση σε ισχύ του νόμου 5002 του 2022 να παραδίδεται και πάλι αμελλητί στην ΑΔΑΕ, σε μη επεξεργάσιμη μορφή με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα το οποίο καλύπτει τις προϋποθέσεις ασφάλειας του απορρήτου του περιεχομένου του. Οι Διατάξεις και τα Βουλεύματα που αποστέλλονται στην ΑΔΑΕ αποθηκεύονται και τηρούνται σε ειδικά ηλεκτρονικά αρχεία που βρίσκονται σε σύστημα βάσης δεδομένων, όπως προβλέπει ο νόμος».

Πρόεδρος ΑΔΑΕ κατά Ντογιάκου: «Δεν έχει αρμοδιότητα να δίνει κατευθύνσεις στην ανεξάρτητη Αρχή»

Σύγκρουση υψηλών τόνων, μεταξύ του προέδρου της ΑΔΑΕ και πρώην αντιπροέδρου του ΣτΕ Χρ. Ράμμου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, προκαλεί η γνωμοδότηση του τελευταίου σύμφωνα με την οποία η ανεξάρτητη αρχή, μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου, δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για παρακολουθήσεις και για αυτό το σκοπό να διεξάγει ελέγχους στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Ειδικότερα, ο κ. Ράμμος με ανακοίνωσή του:

-Αναφέρει πως ο κ. Ντογιάκος δεν έχει αρμοδιότητα να διατυπώνει γνώμη για τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΑΔΕ

-Μιλάει για πρωτοφανείς απειλές για βαρύτητες ποινικές κυρώσεις των μελών της ΑΑΔΕ αν ασκήσουν τα καθήκοντά τους

-Υποστηρίζει πως αυτή η γνωμοδότηση δεν έπρεπε καν να εκδοθεί δεδομένου ότι εκκρεμούν ήδη υποθέσεις με αυτό το αντικείμενο, εννοώντας προφανώς πως μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση επί εκκρεμών υποθέσεων

-Υπογραμμίζει πως η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική και μιλάει ξεκάθαρα για “εξόφθαλμη παραβίαση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ”.

“….ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται, επικαλούμενος τη γενική αρμοδιότητά του να γνωμοδοτεί επί «νομικών ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος», να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, απευθύνοντας σε αυτήν κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο. Η δε απαγόρευση έκδοσης τέτοιας αντισυνταγματικής γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ισχύει a fortiori, εάν, όπως συμβαίνει εν προκειμένω, η ΑΔΑΕ έχει ήδη επιληφθεί αρμοδίως συναφών υποθέσεων και διενεργεί ήδη σχετικούς ελέγχους. Επομένως, η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή”.

Τσίπρας σε Ντογιάκο: Παραιτούμαι της ασυλίας, ελάτε να με συλλάβετε

Την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι′ αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.

«Ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο. Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου. Κύριε εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε» αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του στο Facebook.

 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η γνωμοδότηση Ντογιάκου παρεμποδίζει το έργο της ΑΔΑΕ

Παρεμπόδιση της έρευνας της ΑΔΑΕ στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, “βλέπει” πίσω από τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζει τη γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου, αναφέροντας πως “με τη σημερινή του γνωμοδότηση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της”.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η γνωμοδότηση αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, ως νομοθετικής παρέμβασης όχι υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας και της ενίσχυσης των θεσμών όπως διαφημίστηκε, αλλά υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων «νομιμοποίησης» των κυβερνητικών αυθαιρεσιών.

Παράλληλα, το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν παραλείπει να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί εκπαίδευσης αξιωματούχων του Μπαγκλαντές στην Αθήνα πάνω στα συστήματα παρακολούθησης του Predator, διερωτώμενο με νόημα: “Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε, ολοκληρώθηκε;”

 

 

Πηγή: Dikastiko.gr