Άρης: Εξερευνήστε τον χάρτη με την υψηλότερη ανάλυση που δημιουργήθηκε ποτέ

Εάν το εκτυπώνατε, θα ήταν μεγαλύτερος από το στάδιο Rose Bowl στην Καλιφόρνια.
Open Image Modal
.
NASA / JPL-Caltech / MSSS

Χρησιμοποιώντας 110.000 εικόνες από το Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA, ερευνητές στο Caltech δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη του Άρη που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εξερευνήσει την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

«Για 17 χρόνια, το MRO μας αποκαλύπτει τον Άρη όπως κανείς δεν τον είχε ξαναδεί», είπε ο Ριτς Ζούρεκ, επικεφαλής του MRO στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA.

«Αυτό το μωσαϊκό είναι ένας υπέροχος νέος τρόπος για να εξερευνήσετε μερικές από τις εικόνες που έχουμε συλλέξει.»

Η αναβάθμιση: Για να δημιουργήσει τον χάρτη που χρηματοδοτείται από τη NASA, η ομάδα του Caltech κατέβασε εικόνες από την κάμερα CTX του MRO και στη συνέχεια ανέπτυξε έναν αλγόριθμο ικανό να αντιστοιχίζει εικόνες με βάση τα χαρακτηριστικά τους - η διαδικασία ήταν παρόμοια με τη δημιουργία ενός παζλ.

«Πρόκειται για μη καταστροφική επεξεργασία», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Τζέι Ντίκσον.

 

Open Image Modal
.
Credit: NASA / JPL-Caltech / MSSS

 

Ενώ ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να χειριστεί τις περισσότερες από τις 110.000 εικόνες του CTX, περίπου 13.000 έπρεπε να συρραφτούν χειροκίνητα - αυτή η επίπονη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε διάστημα τριών ετών.

Το τελικό προϊόν, επίσημα γνωστό ως Global CTX Mosaic of Mars, καλύπτει το 99,5% της επιφάνειας του Άρη και κάθε ένα από τα 5,7 τρισεκατομμύρια pixel του αντιστοιχεί σε 25 τετραγωνικά μέτρα γης.

Ενώ υπάρχουν πιο λεπτομερείς χάρτες τμημάτων του Κόκκινου Πλανήτη, ο παγκόσμιος χάρτης του Άρη με την υψηλότερη ανάλυση πριν από αυτόν ήταν σε κλίμακα 10.000 τετραγωνικών μέτρων ανά pixel - αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για 20πλάσια αύξηση στην ανάλυση.

 

Open Image Modal
.
NASA / JPL-Caltech / MSSS

 

Αν εκτυπώνατε τον νέο χάρτη στα 300 dpi - την τυπική ανάλυση για εκτύπωση - θα ήταν αρκετά μεγάλος για να καλύψει ολόκληρο το στάδιο Rose Bowl στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την Caltech.

Ο χάρτης: Οποιοσδήποτε επισκέπτεται τον διαδραστικό χάρτη μπορεί να επιλέξει να πραγματοποιήσει κύλιση στην επιφάνεια του Άρη, κάνοντας μεγέθυνση σε όποια χαρακτηριστικά τραβήξει την προσοχή του ή μπορεί να κάνει κλικ σε συνδέσμους που θα τον μεταφέρουν σε αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά, όπως το Olympus Mons ή τις τοποθεσίες των rover της NASA στον Άρη.

«Ήθελα κάτι που θα ήταν προσβάσιμο σε όλους», είπε ο Ντίκσον. «Τα παιδιά μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Η μητέρα μου, που μόλις έκλεισε τα 78, μπορεί να το χρησιμοποιήσει».