Αρπαξαν περισσότερες από 930.000 ευρώ για δήθεν επενδύσεις

Εξαπάτησαν δεκάδες άτομα σε όλη την Ελλάδα. Πώς δρούσε το κύκλωμα.
|
Open Image Modal
ΕΛ.ΑΣ

Εταζαν επενδύσεις κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα με σίγουρα κέρδη, αλλά εξαφανίζονταν μόλις έπαιρναν τα χρήματα. Από το 2019 δρούσε -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ- το κύκλωμα στη χώρα μας, με τα κέρδη του να πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ και τα θύματά τους να είναι δεκάδες.

Υστερα από πολύμηνη έρευνα τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαμίας κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα μέλη του κυκλώματος και σε μία ταυτόχρονη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής να συλλάβουν εννέα από αυτά, μεταξύ των οποίων και τους δύο φερόμενους ως αρχηγούς.

Open Image Modal
ΕΛ.ΑΣ

 

Πρόκειται για έναν υπήκοο Ρωσίας, 31 ετών, και έναν Έλληνα 59 ετών. Στη δικογραφία, όμως, συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία ακόμα 25 ατόμων.

Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, τα μέλη του κυκλώματος των απατεώνων προχώρησαν στις ακόλουθες ενέργειες:

· ίδρυση εταιριών, οι οποίες δεν πραγματοποίησαν καμία νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα,

· έκδοση φορολογικών στοιχείων – τιμολογίων για παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες ουδέποτε παρασχέθηκαν,

· άνοιγμα λογαριασμών σε Τραπεζικά Ιδρύματα, με τα στοιχεία των ανωτέρω ανύπαρκτων εταιρειών, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν τόσο για την πίστωση των εγκληματικών προϊόντων, προερχομένων από απάτες, όσο και για την περαιτέρω διακίνησή τους, μέσω του χρηματιστικού τομέα, ώστε να προσδοθεί νομιμοφάνεια στο εγκληματικά αυτά προϊόντα,

· δημιουργία με απατηλά ονόματα χώρων ιστότοπων στο διαδίκτυο τα οποία προσομοίαζαν σε υπαρκτές επενδυτικές εταιρείες, κατασκευή ιστοσελίδων με τη χρήση των ανωτέρω ονομάτων και δημιουργία «πλατφόρμων», στις οποίες συνδέονται τα θύματα - επενδυτές για την παρακολούθηση των υποτιθέμενων επενδυτικών κινήσεων,

· δημιουργία θυρίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενεργοποίηση τηλεφωνικών συνδέσεων, για την επικοινωνία τους με τα θύματα – επενδυτές, η οποία διακόπτονταν όταν αποκαλύπτονταν ψεύτικη επένδυση και τέλος

· μίσθωση χώρων στους οποίους εγκαθιστούσαν τηλεφωνικά κέντρα, από όπου διενεργούνταν οι πρώτες τηλεφωνικές κλήσεις προσέγγισης των υποψήφιων θυμάτων – επενδυτών.

Open Image Modal
ΕΛ.ΑΣ

 

Οπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση, από το φθινόπωρο του 2019 έως σήμερα, τέλεσε τουλάχιστον 41 απάτες ανά την ελληνική επικράτεια, αποκομίζοντας τουλάχιστον το συνολικό χρηματικό ποσό των 936.159 ευρώ.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· το χρηματικό ποσό των (84.900) ευρώ,

· (5) πολυτελή Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και δίκυκλη μοτοσικλέτα,

· πιστόλι 7.62 mm , προελεύσεως Ανατολικών χωρών, με γεμιστήρα και (20) φυσίγγια,

· (5) φορητοί υπολογιστές και (3) tablet,

· (20) κινητά τηλέφωνα,

· (6) σκληροί δίσκοι υπολογιστών,

· (8) συσκευές αποθήκευσης δεδομένων ( USB ),

· (2) πλαστά δελτία ελληνικής ταυτότητας,

· (35) κάρτες τραπεζών, καθώς και

· (26) κάρτες SIM - πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Open Image Modal
ΕΛ.ΑΣ

Οι αστυνομικοί ήδη έχουν ενημερώσει την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, ενώ συνεχίζουν την έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσουν πιθανόν περισσότερες απάτες.