Σταδιακή άρση των capital controls θα μπορούσε να λάβει χώρα από τα τέλη του 2016, εάν υπάρχει πολιτική σταθερότητα και αν η Ελλάδα συνεχίσει να προβαίνει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Παρόλα αυτά, ο Fitch προβλέπει άλλο ένα έτος ύφεσης για την Ελλάδα, με συρρίκνωση ΑΕΠ 0,9% και σταδιακή βελτίωση να αναμένεται για το 2017.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Fitch, «το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και η αυτοπεποίθηση δεν έχει επανέλθει στο οικονομικό σύστημα. Τα viability ratings που έχουμε δώσει στις ελληνικές τράπεζες παραμένουν στο “f”». Παράλληλα, συμπληρώνεται πως οι ελληνικές αρχές «είναι πιθανόν να θελήσουν να δουν περαιτέρω βελτίωση στην αυτοπεποίθηση των επενδυτών και των πελατών πριν τα capital controls χαλαρώσουν για τις ελληνικές τράπεζες».
Η συμπεριφορά των καταθετών, σημειώνεται, επηρεάζεται πολύ από τις πολιτικές εξελίξεις. «Μέσα στους εννιά μήνες πριν τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω αβεβαιότητας για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο τραπεζικός τομέας έχασε 43 δισ. ευρώ, ή το 26% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Οι καταθέσεις δεν έχουν επιστρέψει στο σύστημα...οι περιορισμοί στις αναλήψεις αποθαρρύνουν τους πελάτες από το να βάζουν λεφτά πίσω στις τράπεζες».
Ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, σύμφωνα με τον Fitch, θα ήταν η αύξηση του ορίου των 420 ευρώ εβδομαδιαίως ανά άτομο. «Αλλά είναι δύσκολο να μετρηθεί κατά πόσον οι καταθέτες εμπιστεύονται επαρκώς τις τράπεζες ή αν η χαλάρωση αυτή θα “πυροδοτούσε” έναν νέο γύρο αναλήψεων. Η ποσότητα των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία αυξήθηκε σημαντικά πριν την επιβολή των capital controls, υποδεικνύοντας ότι το ρευστό που αποσύρθηκε από τις τράπεζες παρέμεινε στη χώρα. Πριν οι ελληνικές αρχές άρουν τους κεφαλαιακούς ελέγχους, θα πρέπει να αξιολογηθεί εάν η στάση των καταθετών έχει αλλάξει ή αν κυριαρχεί ακόμα η τάση συγκέντρωσης ρευστού».
Συνεχίζοντας, ο Fitch αναφέρεται στις ανακεφαλαιοποιήσεις και τη συνεχιζόμενη μεγάλη εξάρτηση των τραπεζών από το ευρωσύστημα, σε μεγάλο βαθμό υπό τη μορφή του ELA μέσα από την ΤτΕ. «Αλλά τον Ιούνιο του 2016, η ΕΚΤ επανέφερε ένα waiver που της επιτρέπει να δεχτεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral...θεωρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν περίπου το 7% της χρηματοδότησης μέσω ELA με δανεισμό από την ΕΚΤ- αν και δεν πρόκειται για σημαντικά ποσά, οι τράπεζες θα επωφεληθούν από αυτό, καθώς πρόκειται για μια ελαφρώς φθηνότερη μορφή χρηματοδότησης». Επίσης, όπως αναφέρεται, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανειστούν επίσης υπό τις TLTRO (targeted longer-term refinancing operations) της ΕΚΤ.