Με αλλαγές στην σύνθεση του δυναμικού της - όπως είχε ανακοινωθεί από πέρσι, η καλλιτεχνική διευθύντρια, Σταματία Δημητρακοπούλου, ολοκλήρωσε τη συνεργασία της με τη φουάρ - αλλά στον, κατά γενική ομολογία, καλύτερο χώρο που την έχει φιλοξενήσει, το Ζάππειο Μέγαρο, η Art Athina άνοιξε τις πύλες της την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.
Εξήντα επτά χώροι τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Κύπρο, Βρετανία, Ελβετία, Ουρουγάη, Πολωνία, Ρουμανία) δίνουν το «παρών» στην επετειακή φετινή Art Athina που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, κλείνει 30 χρόνια, ολοκληρώνεται στις 17 Σεπτεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Την νέα ομάδα της Art Athina 2023 αποτελούν οι Αντώνης Κούρκουλος- γενικός συντονιστής, Μαρίνα Φωκίδη - σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης , Ολυμπία Τζώρτζη- επιμελήτρια των Projects, Δανάη Γιαννόγλου - επιμελήτρια των Talks, Πάνος Γιαννικόπουλος - επιμελητής της ενότητας Performance και Άκης Κόκκινος - επιμελητής για την ενότητα Video.
Στην Art Athina 2023 εκτός από το κεντρικό εκθεσιακό πυρήνα της φουάρ, φέτος οι επισκέπτες του Ζαππείου θα έχουν την ευκαιρία να ιχνηλατήσουν άγνωστες γωνιές του Μεγάρου στο πλαίσιο των 12 Performances υπό τον τίτλο «Live Encounters: Σύγχρονες καλλιτεχνικές επιτελεστικές πρακτικές» που επιμελείται ο Πάνος Γιαννικόπουλος. Το πρόγραμμα εξερευνά τις πολλαπλές πτυχές της εικαστικής περφόρμανς και τις αναφορές του μέσου, ενώ παράλληλα ιχνηλατείται η πορεία του στο ελληνικό πλαίσιο, η σχέση του με τη θεατρική δράση, τη χορογραφία, τις ηχητικές πρακτικές, τον κοινωνικό ακτιβισμό και τον χώρο του θεάματος, παρουσιάζοντας εκπροσώπους του μέσου που αλληλεπιδρούν με διάφορα καλλιτεχνικά πεδία.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που μίλησαν οι όλοι παραπάνω, παρουσιάστηκε και έρευνα. Η συλλογή των δεδομένων ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022 με πληθυσμό όλους τους επισκέπτες της Art Athina 2022.
Ακολουθούν ενδιαφέρουσες καρτέλες της έρευνας για την Art Athina:
Ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με το πως εξελίσσεται το τοπίο των εικαστικών τεχνών με έμφαση τον τομέα της φιλοξενίας, των εκδόσεων και των αναθέσεων νέων έργων τέχνης θα αναπτυχθούν στο πρόγραμμα των ομιλιών -Talks- την επιμέλεια των οποίων έχει η Δανάη Γιαννόγλου.
Τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα των ανεξάρτητων χώρων τέχνης που σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν προτεραιότητα στο ερευνητικό -ακαδημαϊκό πεδίο, άλλοτε λειτουργούν ως residencies είτε για καλλιτέχνες είτε για εκθέσεις άλλων επιμελητών, άλλοτε ως εργαστήρια και άλλοτε ως πρώιμες γκαλερί παρουσιάζονται μέσα από τις επιλογές που έχει κάνει για την ενότητα Projects η Ολυμπία Τζώρτζη.
Έργα κινούμενης εικόνας, ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας, δημιουργών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, τα οποία διερευνούν τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της γης, των ευάλωτων κοινοτήτων και της επίσημης εκδοχής της ιστορίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έχει συμπεριλάβει ο Άκης Κόκκινος στο πλαίσιο της ενότητας Video που φέρει τον τίτλο «I miss you more than I remember you».
Επενδύοντας σταθερά στον εκπαιδευτικό της ρόλο, η Art Athina και φέτος έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της το Kids’ Educational Program σχεδιασμένο από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά και εφήβους ηλικίας από τεσσάρων έως 15 ετών και τους συνοδούς τους. Το πρόγραμμα έχει στόχο να εξοικειώσει τους νέους με την τέχνη ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία της νέας γενιάς φιλότεχνων. Παράλληλα θα υπάρχουν εκπαιδευτικές δράσεις με άξονα την τέχνη και την οικολογία ακόμη και για τα παιδιά που δεν θα εξασφαλίσουν θέση στα δωρεάν οργανωμένα προγράμματα.
Ενισχύοντας τον πολυσυλλεκτικό της χαρακτήρα, η Art Athina 2023 εντάσσει στο πρόγραμμά της και δυο ιδιαίτερες παρουσιάσεις αφιερωμένες στο design.
Η πρώτη είναι η έκθεση «In Conversation with a Chair» του Mare Studio, στο πλαίσιο της οποίας η καρέκλα - ένα συνηθισμένο χρηστικό αντικείμενο - μετουσιώνεται σε έκθεμα που ακολουθεί διαφορετικά στυλ- από το παραδοσιακό έως το σύγχρονο και από το λιτό έως το περίπλοκο- και μας ταξιδεύει στην ελληνική παράδοση, το design και το craftsmanship (μαστοριά) συνοψίζοντας πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, με την υπογραφή Ελλήνων δημιουργών.
Η δεύτερη θα βρίσκεται στον μικρό εσωτερικό κήπο του Ζαππείου Μεγάρου και φέρει τον τίτλο Zappeion Garden x BlueCycle project. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο garden project με έπιπλα και αντικείμενα που φέρουν το εικαστικό και το περιβαλλοντικά θετικό αποτύπωμα της BlueCycle, της μοναδικής ελληνικής, κοινωνικής εταιρία γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας που αντιμετωπίζει ολιστικά τον στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Παρουσίαση του επετειακού λευκώματος της φουάρ
Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος θα είναι αφιερωμένος το επετειακό λεύκωμα για τα 30 χρόνια της Art Athina που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης σε επιμέλεια του Γιάννη Ασδραχά. Σημαντικές στιγμές, ιστορικά στελέχη, καλλιτέχνες, προσωπικότητες της εικαστικής και πολιτικής ζωής που έδωσαν το «παρών» τις τρεις αυτές δεκαετίες που η αθηναϊκή φουάρ διέγραψε τη δική της ξεχωριστή και ιδιαιτέρως σημαντική πορεία θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι επισκέπτες στο booth που θα σχεδιάσει ο Σταύρος Παπαγιάννης- Stage Design Office.
Αναλυτικά οι αίθουσες τέχνης που συμμετέχουν στην Art Athina 2023:
MAINa.antonopoulou.art, agathi kartalos, ALIBI GALLERY, Allouche Benias Gallery, alma gallery, ARGO GALLERY, Art Appel Gallery, Art Zone 42 Gallery, ARTFORUM Gallery, Artshot – Sophia Gaitani, Arusha Gallery /Scotland, ASTROLAVOS Art Galleries, Athens Art Gallery, Batagianni Gallery, CAN Christina Androulidaki Gallery, CITRONNE Gallery, Claas Reiss / London, UK, Crux Gallery, Dio Horia, ekfrasi-yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, ELENI KORONEOU GALLERY, Enari Gallery /Netherlands, ENIA GALLERY, EPsilon Art Gallery, Ewa Opalka Gallery / Razem Pamoja Foundation/Poland, Fabienne Levy/Switzerland, FRANCOISE HEITSCH / Germany, Galerie “7”, Galerie ArtPrisma, Ersi Gallery, LTECGallery Gallery / MAMA CONTEMPORARY / Cyprus, Genesis gallery, GRAMMA EPSILON GALLERΥ, IAGA Contemporary Art / Romania, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Kappatos Gallery, Lola Nikolaou Gallery, Mare studio, Marginalia Gallery /Cyprus, Michael Janssen Berlin /Germany, Mihalarias Art, NIL GALLERY / France, Nitra Gallery, pal project / France, PAPATZIKOU GALLERY, Peritechnon Karteris, Rebecca Camhi gallery, Rodeo, ROMA GALLERY, Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, THE BREEDER, The Edit Gallery / Cyprus, Wilhelmina’s/Hydra, XIPPAS / France, Switzerland, Uruguay, zina athanassiadou gallery
PROJECT SPACES
ALKINOIS, igni, KORAI PROJECT SPACE, MISC, One Minute Space, Sealed Earth Gallery, Space52, Thermia Project
Συντελεστές
Την οπτική ταυτότητα της επετειακής Art Athina 2023 και τον κατάλογο της, υπογράφει για έβδομη χρονιά η πολυβραβευμένη ομάδα του g design studio. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Ζαππείου Μεγάρου για την Art Athina 2023 έχει αναλάβει το Stage Design Office.
Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση είναι σε διαδικασία ένταξης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ”Αττική” 2021-2027Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/artathina.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/art_athinaΕπισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www. aavirtual. gr.
Στην Στεφανία Στρούζα απονεμήθηκε το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη
Η Στεφανία Στρούζα που εκπροσωπείται από την γκαλερί a.antonopoulou.art είναι η νικήτρια του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη, που αποδίδεται για δεύτερη χρονιά και αποσκοπεί ως θεσμός της φουάρ στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το βραβείο, που συνίσταται στην ατομική παρουσίαση της δουλειάς της νικήτριας εικαστικού στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά την άνοιξη του 2024, ανακοίνωσε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης και εκπρόσωπος του MOMus, Βάσει των όρων συμμετοχής στο θεσμό, δυνατότητα υποψηφιότητας για το βραβείο είχαν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση.
Ο θεσμός αποτελεί πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, ενώ η Art Athina συνεργάζεται για δεύτερη φορά με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).
Την πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης για το βραβείο απετέλεσαν οι: Πάνος Γιαννικόπουλος, Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελητής εκθέσεων, ο οποίος επιμελήθηκε το πρόγραμμα των performances της Art Athina 2023Δανάη Γιαννόγλου, Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια εκθέσεων, η οποία επιμελήθηκε το πρόγραμμα των talks της Art Athina 2023Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός της Τέχνης, Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης ΤέχνηςΓιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής του MOMus-Μουσείου Άλεξ ΜυλωνάΤίνα Πανδή, Επιμελήτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Σκεπτικό της επιτροπής
Ο νέος θεσμός της ArtAthina για την απονομή βραβείου σε καλλιτέχνη, μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο πρώτο ξεκίνημά του, επανέρχεται για δεύτερη χρονιά ακόμα πιο δυναμικά, με μεγαλύτερες αξιώσεις και προσδοκίες. Η προγραμματική συνεργασία μεταξύ του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) συνεχίζεται με τις πιο ευοίωνες προϋποθέσεις και προοπτικές. Μετά την εξέταση των 18 προτάσεων των υποψηφίων για το βραβείο και των αιθουσών τέχνης που τους εκπροσωπούσαν, η επιτροπή, ύστερα από εκτεταμένη συζήτηση, ευχαριστεί αρχικά αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το βραβείο στη Στεφανία Στρούζα, η οποία προτάθηκε από την γκαλερί a.antonopoulou.art.Η συνέπεια, η συνοχή και η πολλαπλότητα των εικαστικών αναζητήσεων διακρίνει το έργο της Στεφανίας Στρούζα, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων.
Μέσα από τις συνθέσεις της, προσεγγίζει κρίσιμα ζητήματα που εκτείνονται από την κοινωνία έως το φυσικό περιβάλλον, ενώ ο συμβολικός κόσμος των αντικειμένων, έννοιες, όπως η διαπολιτισμικότητα, η χρονικότητα και η γεωγραφία, καθώς και η διερεύνηση της γλώσσας του μοντερνισμού, αναδεικνύονται κυρίαρχες. Η επιτροπή επεσήμανε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των έργων της και την μέχρι τώρα πορεία και παρουσία της, συνεκτιμώντας τον καίριο προβληματισμό της δουλειάς της, το θεωρητικό πλαίσιο και την ερευνητική διάσταση της καλλιτεχνικής της προσέγγισης. Η βράβευσή της δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το έργο της στον χώρο ενός μουσείου, του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, το οποίο υποδέχεται, με ξεχωριστή χαρά, την εικαστικό.
Βιογραφικό Στεφανίας Στρούζα
Η Στεφανία Στρούζα γεννήθηκε το 1982 στην Ζάκυνθο, ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως εικαστικός. Μέσα από το γλυπτικό της έργο διερευνά τους διαπολιτισμικούς συγκερασμούς και τις υβριδικές ταυτότητες που προκύπτουν από την ανταλλαγή υλικών αγαθών και νοημάτων ανά τους αιώνες. Η Στρούζα υλοποιεί τις ιδέες αυτές μέσα από έργα που συνδέουν τον συμβολικό κόσμο των αντικειμένων με τις έννοιες της χρονικότητας, του σώματος και της γεωγραφίας.
Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: στο AnnexM του Μεγάρου Μουσικής (ατομική), στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στην 3η Μπιενάλε Βιομηχανικής Τέχνης, Κροατία· στην Pinta Miami, ΗΠΑ· στο Μουσείο Μπενάκη, Ελλάδα· στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Ελλάδα· στην a.antonopoulou.art, Ελλάδα (ατομική)· στο Wiener Art Foundation, Αυστρία (ατομική)· στην Neue Galerie Innsbruck, Aυστρία (ατομική)· στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, Ελλάδα (ατομική)· στο BOZAR, Βέλγιο· στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελλάδα μεταξύ άλλων. Το 2019 συμμετείχε στην έκθεση The Palace at 4 a.m. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου μετά από ανάθεση του Οργανισμού ΝΕΟΝ.
H Στρούζα είναι παραλήπτρια του βραβείου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ARTWORKS) και της Εθνικής Τράπεζας (Bραβείο Nέων Kαλλιτεχνών), του Inspire Prize 2021 από το MOMus, μεταξύ άλλων. Συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Seeger Center for Hellenic Studies, Princeton University, ΗΠΑ (2016), στο Bauhaus Foundation Dessau, Γερμανία (2016), στο Studio Residency στην Πόλη του Μεξικού με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας (2018), στο MANA Contemporary New Jersey, ΗΠΑ (2018), CCA Andratx, Ισπανία (2020) και στο ISCP, ΗΠΑ (2021).
Σπούδασε Aρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2007) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Environmental Art του Edinburgh College of Art (2010) και στο τμήμα Textual Sculpture της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης (2016). Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Info:
Art Athina 2023
14-17 Σεπτεμβρίου
Ζάππειο Μέγαρο
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη: Εγκαίνια στις 19.00 μόνο με προσκλήσεις
Παρασκευή έως Κυριακή: 12.00-21.00
Εισιτήρια: 10€ Μειωμένο: 7€ Δωρεάν: Μέλη Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Μέλη AICA, Μέλη Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης , παιδιά Για γκρουπ άνω των 15 ατόμων: 7€/ άτομο