Άρτεμις 1: Ακυρώθηκε και η δεύτερη προσπάθεια της NASA για την αποστολή στη Σελήνη

Η εκτόξευση του πυραύλου την περασμένη Δευτέρα αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.
|
Open Image Modal
Joe Skipper via Reuters

Νέα τεχνικά προβλήματα αντιμετώπισε η αποστολή «Άρτεμις 1» λίγες ώρες πριν τη δεύτερη απόπειρα για εκτόξευση του νέου πυραύλου (SLS) για την πραγματοποίηση της μη επανδρωμένης αποστολής γύρω από το φεγγάρι, πέντε ημέρες μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια εκτόξευσης και ενώ η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της NASA, «η αποστολή «Άρτεμις 1» στη Σελήνη αναβλήθηκε. Οι ομάδες προσπάθησαν να διορθώσουν ένα πρόβλημα που σχετίζεται με μια διαρροή στο υλικό που μεταφέρει καύσιμο στον πύραυλο, αλλά δεν τα κατάφεραν».

Νωρίτερα, μέσω του Twitter, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κατά την ενημέρωση για την πορεία της εκτόξευσης έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της πληρότητας της αποστολής με καύσιμα εμφανίστηκε νέα διαρροή στην πλευρά τροφοδοσίας της ταχείας αποσύνδεσης 8 ιντσών κατά την προσπάθεια μεταφοράς καυσίμου στον πύραυλο, με τις μέχρι στιγμής προσπάθειες για διόρθωση να είναι ανεπιτυχείς.

Ο συναγερμός υπερπίεσης σήμανε τα ξημερώματα του Σαββάτου και η επιχείρηση για την πληρότητα του πυραύλου με καύσιμα σταμάτησε, ενώ όπως ανέφερε το Launch Control της NASA δεν σημειώθηκε καμία ζημιά. Λίγα λεπτά όμως αργότερα, το καύσιμο υδρογόνου άρχισε να διαρρέει από το τμήμα του κινητήρα στο κάτω μέρος του πυραύλου με τη NASA να διακόπτει τη διαδικασία.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν μάλιστα ότι τρεις ξεχωριστές απόπειρες για την απόφραξη της διαρροής, συμπεριλαμβανομένης της θέρμανσης των γραμμών παροχής καυσίμου για την προσπάθεια δημιουργίας βύσματος, ήταν ανεπιτυχείς.

Η προσπάθεια εκτόξευσης του Σαββάτου προετοιμαζόταν για περισσότερο από μια δεκαετία. Το SLS σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 2010 και αρχικά προβλεπόταν να εκτοξευθεί ήδη από το 2017. Αλλά η ανάπτυξή του καθυστέρησε πολύ, με τον προϋπολογισμό του να αυξάνεται όσο περισσότερο έμενε ο πύραυλος στο έδαφος. Το κόστος ανάπτυξης του πυραύλου έχει εκτοξευθεί από τα αρχικά 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση της Planetary Society. 

Με την πάροδο του χρόνου οι έλεγχοι είχαν αναδείξει ζητήματα στους κύριους εργολάβους - την Boeing Co. για το SLS και τη Lockheed Martin Corp. για την κάψουλα Orion - καθώς και δοκιμές και κατασκευαστικές ατυχίες.

Η NASA υποβάθμισε τις δυσκολίες ανάπτυξης καθώς πλησίαζε η αρχική ημερομηνία εκτόξευσης. «Αναπτύσσουμε νέα συστήματα και νέες τεχνολογίες», δήλωσε ο Νέλσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από τη ματαιωμένη προσπάθεια της Δευτέρας.

Η προσπάθεια της Δευτέρας το πρωί ακυρώθηκε ένα λεπτό μετά την έναρξη του παραθύρου εκτόξευσης, μετά από μια νύχτα καθυστερήσεων λόγω καιρού και δυσλειτουργιών με τον εξοπλισμό του πυραύλου.

Ο «Άρτεμις 1», όταν εκτοξευθεί, θα στείλει μια μη επανδρωμένη κάψουλα Orion σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Η κάψουλα θα μεταφέρει έναν συνδυασμό από κούκλες και άλλα επιστημονικά και τεχνολογικά ωφέλιμα φορτία, με αποστολή να μπει σε μια μακρινή σεληνιακή τροχιά πριν επιστρέψει στη Γη και πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά από μια αποστολή 37 ημερών.