Αργεντινή: Ανδρας αγόρασε το domain name της Google έναντι 2 ευρώ

Πώς πέτυχε το απίθανο colpo grosso. Και τι (δεν) κέρδισε τελικά από αυτό.
Open Image Modal
fotograzia via Getty Images

Ολόκληρη η παρουσία του ιστότοπου της Google στην Αργεντινή πέρασε στον έλεγχο ενός 30χρονου σχεδιαστή που αγόρασε το domaiin name (σ.σ. το όνομα ιστοσελίδας) της εταιρείας έναντι μόλις 2,3 ευρώ.

Ο Νίοκολας Κουρόνα, κάτοικος Μπουένος Αιρες, παρατήρησε ότι οι υπηρεσίες της εταιρείας ήταν εκτός λειτουργίας όταν άρχισε να λαμβάνει μηνύματα από φίλους του στο WhatsApp.

Αλλά αντί να κάνει ό,τι θα έκαναν οι περισσότεροι εκείνη την ώρα - να κάνει π.χ. ένα διάλειμμα από την δουλειά - απευθύνθηκε στο μητρώο των domain name της Αργεντινής (NIC Argentina), αναζητώντας την αιτία του προβλήματος.

Εκεί, με μια αναζήτηση του URL της Google στη χώρα του, google.com.ar, ανακάλυψε ότι το όνομα της ιστοσελίδας ήταν διαθέσιμο στην απρόσμενα χαμηλή τιμή των 270 πέσος - 2,3 ευρώ.

«Το domain name είχε λήξει και ήμουν σε θέση να το αγοράσω νόμιμα», έγραψε στο Twitter εκείνο το απόγευμα, καθώς άλλοι Αργεντινοί χρήστες του διαδικτύου άρχισαν να βλέπουν μπροστά τους το όνομά του.

«Εχω το τιμολόγιο αγοράς, οπότε είμαι ήρεμος», είπε αργότερα στο BBC.

«Οταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία αγοράς και εμφανίστηκαν τα δεδομένα μου, ήξερα ότι κάτι θα συνέβαινε…Ημουν πραγματικά ανήσυχος. Δεν μπορούσα να πιστέψω τι είχε μόλις συμβεί», εξήγησε.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν είχα ποτέ κακές προθέσεις», πρόσθεσε. «Προσπάθησα απλώς να το αγοράσω και το NIC μου το επέτρεψε».

Το «Squatting Domain», η πρακτική αγοράς ονομάτων domain που είναι περιζήτητα από άλλους, είναι μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική και πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει πολιτικές για να διασφαλίσουν ότι ο νόμιμος κάτοχος του ονόματος domain μπορεί να το διεκδικήσει δωρεάν.

Ωστόσο, η περίπτωση της Αργεντινής είναι ασυνήθιστη, δεδομένου ότι το όνομα της Google δεν έπρεπε να πωλείται καθόλου: η άδεια χρήσης του δεν θα έπρεπε να έχει λήξει πριν από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Παρόλα αυτά, ο Κουρόνα δεν μπόρεσε να διατηρήσει το όνομα της ιστοσελίδας, που κράτησε στην κατοχή του για λίγο. Η Google ανέκτησε τον έλεγχο του λίγο μετά την εγγραφή του - χωρίς μάλιστα να του επιστρέψει τα 270 πέσος.

(με πληροφορίες από Guardian, BBC)

-- --