Με τον πληθωρισμό φέτος να χτυπά κόκκινο, οι Αργεντινοί , αγωνίζονται να επιβιώσουν, συγκεντρώνοντας αντικείμενα από τους σκουπιδότοπους ή ανταλλάσσοντας τα υπάρχοντά τους με τους συμπολίτες τους σε αυτοσχέδιες αγορές.
Στη συγκεκριμένη χώρα της Νότιας Αμερικής αναμένεται να σημειωθεί η πιο απότομη άνοδος τιμών από το 1990, κάτι που φαίνεται ακραίο ακόμη και σε έναν κόσμο που παλεύει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που προέκυψε ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Ομάρ, 41 ετών, δηλώνει ότι το κόστος των τροφίμων είχε αυξηθεί τόσο πολύ τους τελευταίους μήνες, που δυσκολεύεται να ταΐσει την πολύτεκνη οικογένειά του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των βιοπαλεστών που ψάχνουν αντικείμενα στη χωματερή, προκειμένου να τα πουλήσουν για να επιβιώσουν, αυξάνεται διαρκώς.
Πριν από έναν αιώνα η Αργεντινή θεωρούταν μια από τις πιο εύπορες χώρες του κόσμου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις καθιστούν αναγκαίο τον αγώνα της να κρατήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα επίπεδα φτώχειας ξεπέρασαν το 36%, ενώ η ακραία φτώχεια αυξήθηκε στο 8,8%, δηλαδή κατά 2,6 εκατομμύρια άτομα.
Το 2001, κατά τη διάρκεια μιας από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της Αργεντινής, η Σάντρα Κοντρέρας ίδρυσε το Λουχάν Μπάρτερ Κλαμπ, δηλαδή ένα παζάρι ανταλλαγής αντικειμένων. Η συγκεκριμένη αγορά παίρνει ξανά τα πάνω της, καθώς οι απελπισμένοι Αργεντινοί, ανταλλάσσουν παλιά ρούχα για ένα σακουλάκι αλεύρι ή ζυμαρικά.
Πηγή: reuters.com