Αργεντινή: Με τον πληθωρισμό στο 140% ένα τζιν στοιχίζει όσο ένας μισθός

Τα 2/5 των Αργεντίνων ζει σε καθεστώς φτώχειας ενώ σε λίγες ημέρες εκλέγουν το νέο πρόεδρο της χώρας.
Open Image Modal
Tomas Cuesta via Getty Images

Σε καθεστώς φτώχειας ζουν τα 2/5 των Αργεντίνων καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει στο 140%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1991 και το τοπικό νόμισμα αξίζει λιγότερο και από τα χρήματα της μονόπολη.

Στη δεύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και μια από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο, οι Αργεντινοί πλήττονται από την χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, γεγονός που τους αναγκάζει να στραφούν στα μεταχειρισμένα ρούχα αγοράζοντας και πουλώντας τα για να αυξήσουν τον πενιχρό μισθό που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ το μήνα.

Ο κατώτατος μισθός φτάνει τα 132.000 αργεντίνικα πέσος που ισοδυναμούν με 377 ευρώ με βάση την επίσημη ισοτιμία αλλά στην τσέπη μπαίνουν τα μισά καθώς η χώρα βρίσκεται σε capital controls και ο πληθωρισμός εξαφανίζει το εισόδημα.

Open Image Modal
Javier Ghersi via Getty Images

«Έτσι όπως είναι η οικονομία, οι περισσότεροι αγοράζουν μεταχειρισμένα ρούχα στο 5% ή το 10% της αξίας που θα είχαν σε ένα κατάστημα. Μόνο έτσι μπορούν να αγοράσουν πράγματα για τις οικογένειές τους καθώς ένα τζιν παντελόνι κοστίζει πάνω από το 1/3 του μισθού», δήλωσε η Μαρία Σιλβίνα Περάσο που διοργανώνει το πα΄ζαρι ρούχων στο Τίγκρε, μια συνοικία στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες..

Κι όλα αυτά, ενώ την ερχόμενη Κυριακή θα στηθούν και πάλι οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα και του ακραία φιλελεύθερου οικονομολόγου Χαβιέρ Μιλέι, οι οποίοι υπόσχονται τρόπους για να βγάλουν τη χώρα από την βαθιά ύφεση που βουλιάζει.

Η Αργεντινή βρίσκεται για χρόνια αντιμέτωπη με τον υψηλό πληθωρισμό, κάτι για το οποίο οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ευθύνεται το ότι τυπώνεται χρήμα και ότι υπάρχει μια παγιωμένη έλλειψη εμπιστοσύνης στο πέσο.

Η Μπεατρίς Λαουρίτσιο, μια 62χρονη δασκάλα που εργάζεται ακόμη πηγαίνει κάθε σαββατοκύριακο στο παζάρι για να πουλήσει μερικά από τα ρούχα τους για να μπορέσουν να συμπληρώσουν το μηνιάτικο.

«Είμαστε μεσαία τάξη, στα χαμηλά στρώματα της μεσαίας τάξης θα έλεγα. Έχουμε τις δουλειές μας αλλά δεν είναι αρκετές για να ζήσουμε, έτσι πάμε στο παζάρι», δήλωσε, λέγοντας ότι όταν το παζάρι ακυρώθηκε ένα σαββατοκύριακο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, τα οικονομικά τους ”κατέρρευσαν”.

«Δεν το κάνουμε αυτό ως κάτι έξτρα για να πάμε διακοπές στη Βραζιλία, το κάνουμε για να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες», δήλωσε η Λαουρίτσιο.

Η Μαρία Τερέζα Ορτίζ, μια 68χρονη συνταξιούχος, ζει από τη σύνταξή της και την περιστασιακή της ενασχόληση με την ραπτική, από όπου κερδίζει 400 πέσος την ώρα, δηλαδή σχεδόν ένα δολάριο. Το παζάρι είναι το μόνο μέρος που μπορεί να αγοράσει ρούχα, καθώς όπως λέει «κανείς δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει καινούργια».