Αργεντινή: Οικονομικό ηλεκτροσόκ δίχως τέλος - Το 53% των πολιτών ζει στην απόλυτη φτώχεια

Μέσα σε ένα εξάμηνο το ποσοστό της φτώχιας αυξήθηκε σχεδόν κατά 13%.
Open Image Modal
Anadolu via Getty Images

Βουλιάζει στη φτώχεια η Αργεντινή με πάνω από το 50% του πληθυσμού των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων να ζει μέσα στη φτώχεια, μετά την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο δεξιός πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι για να αναστρέψει την παραπαίουσα οικονομία της χώρας.

Το ποσοστό της φτώχειας τους πρώτους έξι μήνες του 2024 ήταν 52,9%, από 41,7% το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Indecας.

Από την πρώτη ημέρα της ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο του 2023, ο Μιλέι μείωσε τις επιδοτήσεις για μεταφορές, καύσιμα και ενέργεια και απέλυσε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, καθώς επιδιώκει να μειώσει τον πληθωρισμό και τις κρατικές δαπάνες.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός της Αργεντινής έκλεισε τον Αύγουστο στο 230%, ως ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο.

Ωστόσο, το διάστημα αυτό ο Milei έχει περιορίσει επιτυχώς τις ανεξέλεγκτες κυβερνητικές δαπάνες, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα οικονομικά δεινά της χώρας.

 

Μετά από χρόνια συσσώρευσης τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η Αργεντινή καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Manuel Adorni κατηγόρησε τις προηγούμενες αριστερές περονιστικές κυβερνήσεις για την οικονομική καταστροφή της χώρας.

«Η κυβέρνηση κληρονόμησε μια καταστροφική κατάσταση, τη χειρότερη κληρονομιά που έχει λάβει μια κυβέρνηση σε μια δημοκρατία, ίσως μια από τις χειρότερες που έχει λάβει μια κυβέρνηση στην ιστορία», πρόσθεσε.

Η Αργεντινή αν και είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στη Λατινική Αμερική, μαστίζεται τις τελευταίες δεκαετίες από λανθασμένες πολιτικές επιλογές που την οδήγησαν σε χρεοκοπία και στην πόρτα του ΔΝΤ. 

Όταν ο Μιλέι ανέλαβε την προεδρία, υποσχέθηκε μια θεραπεία σοκ για να καταφέρει να διασώσει την οικονομία. Η πρώτη του κίνηση ήταν η υποτίμηση του πέσο κατά 50% και η μείωση του αριθμού των κυβερνητικών υπουργείων στο μισό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από τα συνδικάτα, τα οποία έχουν επανειλημμένα βγει στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόγραμμά του και τις επιπτώσεις του στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ένα ισχυρό πρόβλημα για την παραμονή του στην εξουσία καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός του La Libertad Avanza (Η Ελευθερία Προχωρά) δεν έχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο της Αργεντινής και δυσκολεύεται να επιτύχει διακομματικές συμφωνίες.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτικές «αδυσώπητης λιτότητας», οι οποίες, «έχουν εξαθλιώσει τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους».

Ενώ το ποσοστό αποδοχής του Milei μειώθηκε μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου στο 40%, η κυβέρνησή του παραμένει σχετικά δημοφιλής με το  53%.των Αργεντίνων να τη στηρίζει.