Πολλά μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια λίγων λεπτών αδιάλειπτης οπτικής επαφής. Κι όμως πλέον, οι άνθρωποι σχεδόν ποτέ δεν κοιταζόμαστε στα μάτια, με εξαίρεση ίσως τις στιγμές που κάνουμε έρωτα.
Ωστόσο, οφείλουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας πολύ περισσότερες στιγμές οπτικής επαφής. Κι αυτό, γιατί καθώς μένουμε σιωπηλοί, χωρίς τις «μάσκες» μας, παρατηρώντας κυριολεκτικά κατάματα τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, βιώνουμε μια μικρή στιγμή συνειδητοποίησης.
Και παρά το εύρος των δυσάρεστων συναισθημάτων και σκέψεων που ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους, στην πραγματικότητα υπάρχει ένα είδος σπάνιας ομορφιάς στην ανθρώπινη ευαλωτότητά μας απέναντι στο βλέμμα του/της αγαπημένου/ης μας.
Η επιστήμη πίσω από την οπτική επαφή
Όσο άβολη κι αν μας φανεί αρχικά μια άσκηση ολιγόλεπτης οπτικής επαφής, είναι απίστευτα θεραπευτική και μπορεί να μας αποκαλύψει ένα σωρό πράγματα, τόσο για το πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας, όσο και για τον ίδιο μας τον εαυτό.
Η οπτική επαφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνικών μας σχέσεων, της επικοινωνίας και των μεταξύ μας αλληλεπιδράσεων. Η οπτική επαφή μας επιτρέπει να επικοινωνούμε μη λεκτικά, ενώ ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική γνώση.
Την ίδια στιγμή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Autism and Developmental Disorders, διαπίστωσε ότι παιδιά που υπάγονται στο φάσμα του αυτισμού και έλαβαν θεραπεία που περιλάμβανε την αύξηση της οπτικής επαφής, παρουσίασαν πρόοδο ως προς την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους.
Ακόμη, έρευνα όπου συμμετείχαν άτομα με αγχώδη κοινωνική διαταραχή, αποδεικνύει ότι η οπτική επαφή δύναται να βοηθήσει τα άτομα να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το βλέμμα των γύρω τους και με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν το άγχος που τους συνοδεύει στις κοινωνικές τους συναναστροφές.
Όλα αυτά σχετίζονται με το γεγονός ότι η οπτική επαφή συνδέεται με συναισθήματα ενσυναίσθησης και συνδεσιμότητας. Μάλιστα, αυτό επισημαίνει και ακόμη μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι κοιτούν στα μάτια ο ένας τον άλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνονται τα επίπεδα ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την ενσυναίσθηση, το ψυχικό δέσιμο, την εμπιστοσύνη και τη σωστή διαχείριση του στρες.
Επομένως, όταν αποφεύγουμε την οπτική επαφή, χάνουμε όλα αυτά τα πολύτιμα οφέλη, με κίνδυνο να οδηγηθούμε στην απομόνωση και τη μοναξιά.
Ένας πλήρης αναλυτικός οδηγός για την σωστή εξάκηση της οπτικής επαφής
Ένα επίμονο βλέμμα μπορεί αρχικά να μας φανεί τρομακτικό. Κι όμως, με λίγη μόνο εξάσκηση, θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για μια απίστευτα ικανοποιητική εμπειρία.
Δεν χρειάζεται να περιορίζουμε την εξάσκησή μας σε αυστηρά προκαθορισμένες συνεδρίες. Μπορούμε απλώς να ενσωματώσουμε την οπτική επαφή στην καθημερινότητά μας και να τη χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να εμβαθύνουμε στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους γύρω μας.
Κατά τη διάρκεια συνομιλιών
Όταν συνομιλούμε με κάποιον, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να διατηρήσουμε μαζί του την οπτική μας επαφή. Αυτό δείχνει πως είμαστε απόλυτα παρόντες και πως συμμετέχουμε ουσιαστικά στη συζήτηση.
Με τα αγαπημένα μας πρόσωπα
Είτε πρόκειται για τον/τη σύντροφό μας, είτε για κάποιο από τα μέλη της οικογένειας μας, ή ακόμη και για τον κολλητό ή την κολλητή μας, έχει σημασία να αφιερώσουμε μερικές στιγμές κάθε μέρα για να τους κοιτάξουμε στα μάτια. Αυτό θα μας βοηθήσει να ισχυροποιήσουμε τη σύνδεσή μας και να δείξουμε την αμοιβαία αγάπη και την εκτίμησή μας.
Όταν βρισκόμαστε στη φύση
Ας αφιερώσουμε μια στιγμή προκειμένου να κοιτάξουμε στα μάτια το αγαπημένο μας κατοικίδιο ή ένα άγριο ζώο που ζει ελεύθερο στη φύση. Αυτό θα μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τον κόσμο γύρω μας και να εκτιμήσουμε την ομορφιά του.
Όταν έχουμε να κάνουμε με έναν άγνωστο
Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθούμε καθώς διατηρούμε την οπτική μας επαφή να χαμογελάμε. Έτσι θα μεταδώσουμε τις θετικές μας προθέσεις, με πιθανό ακόμα και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια νέα φιλία.
Το τελετουργικό της οπτικής επαφής
Βήμα πρώτο: Βρίσκουμε έναν παρτενέρ
Είναι σημαντικό να επιλέξουμε κάποιον με τον οποίο νιώθουμε άνετα. Θα μπορούσε να είναι ένας/μία ρομαντικός/ή σύντροφος, ένας στενός φίλος ή ακόμα και ένα μέλος της οικογένειάς μας.
Βήμα δεύτερο: Ορίζουμε τις προθέσεις μας
Προτού ξεκινήσουμε, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο προκειμένου να ορίσουμε την πρόθεση που έχει η εξάσκηση της οπτικής επαφής, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει από την καλλιέργεια μιας πιο βαθιάς αγάπης και σύνδεσης, μέχρι το να είμαστε απλώς παρόντες στη στιγμή.
Βήμα τρίτο: Βρίσκουμε μια θέση που να μας βολεύει
Βήμα τέταρτο: Βάζουμε χρονόμετρο
Ξεκινάμε με λίγα μόνο λεπτά και σταδιακά προχωράμε σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Πέντε λεπτά είναι μια πολύ καλή αρχή.
Βήμα πέμπτο: Αρχίζουμε να κοιταζόμαστε
Ξεκινάμε κοιτάζοντας στα μάτια τον/την παρτενέρ μας και επιτρέποντας στον εαυτό μας να αφοσιωθεί πλήρως στο βλέμμα του/της. Προσπαθούμε να μην απομακρύνουμε το βλέμμα μας ή να αποσπάται η προσοχή μας από διάφορες σκέψεις.
Βήμα έκτο: Αναπνέουμε
Καθώς κοιταζόμαστε, δεν ξεχνάμε να αναπνέουμε βαθιά και να είμαστε παρόντες στη στιγμή.
Βήμα έβδομο: Μοιραζόμαστε την εμπειρία μας
Μετά την εξάσκηση, είναι απαραίτητο να αφιερώσουμε λίγα λεπτά, προκειμένου να μοιραστούμε την εμπειρία μας με τον/τη σύντροφό μας. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ένας πολύ καλός τρόπος να ενισχύσουμε τη σύνδεση και την μεταξύ μας κατανόηση.
Με πληροφορίες από betterhumans