Ας το ξεκαθαρίσουμε: Είναι η τσίχλα καλή για εμάς ή να μην την ξαναβάλουμε στο στόμα μας

Να κάτι το οποίο αξίζει να μάθουμε επιτέλους.
Open Image Modal
EyeEm Mobile GmbH via Getty Images
Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι το μάσημα ορισμένων μορφών τσίχλας είναι εξίσου καλό με το νήμα για την αφαίρεση βακτηρίων από δυσπρόσιτα σημεία

Εξεπλάγην όταν, σε μια πρόσφατη επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο, μου είπαν να αρχίσω να μασώ τσίχλα για την πρόληψη της τερηδόνας. Αυτό οφείλεται στο ότι, όπως εξήγησε ο οδοντίατρός μου, βοηθά στην αύξηση της παροχής σάλιου από το στόμα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τα δόντια χωρίς πλάκα.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι το μάσημα ορισμένων μορφών τσίχλας είναι εξίσου καλό με το νήμα για την αφαίρεση βακτηρίων από δυσπρόσιτα σημεία. 

Το σνακ του βενζινάδικου έχει επίσης συνδεθεί με καλύτερες κενώσεις, ενώ μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να βγάλουμε αυτό το ενοχλητικό τραγούδι από το κεφάλι μας. 

Γιατί, λοιπόν, ορισμένοι αναφέρουν ότι κάνει την αναπνοή μας  χειρότερη ή μας οδοντίατροι κάνει να πεινάμε περισσότερο;

Και το σημαντικότερο, γιατί ασχολούνται τόσοι με την κατάποση τσίχλας;

Η τσίχλα μπορεί να είναι καλή για εμάς - με ορισμένες προειδοποιήσεις όμως. 

Ας ξεκινήσουμε από το θέμα των δοντιών

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) λέει ότι ο οδοντίατρός μου είχε δίκιο – η τσίχλα ενισχύει τη ροή του σάλιου, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

Αλλά αν αυτή η τσίχλα περιέχει ζάχαρη, οι κίνδυνοι υπερτερούν των πελονεκτημάτων, προσθέτουν. Η, επικαλυμμένη με ζάχαρη, τσίχλα μπορεί μακροπρόθεσμα να μας δώσει κακή αναπνοή, έχει πει στην HuffPost UK  η κορυφαία περιοδοντολόγος της UltraDEX Dr Ράνα Αλ - Φαλάκι. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη στην τσίχλα, ειδικά όταν μείνει στο στόμα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, «τροφοδοτεί τα βακτήρια στο στόμα που οδηγούν στην παραγωγή οξέων, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν τερηδόνα και κακή αναπνοή».

Ωστόσο, ας μην ανησυχούμε, οι έντονες γεύσεις μέντας σε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση αυτού. Η Mulgrave Dental Group λέει ότι η ξυλιτόλη είναι ένα εξαιρετικό γλυκαντικό που πρέπει να αναζητάμε στη τσίχλα επειδή τα βακτήρια δεν τρέφονται από αυτήν. Και η ΑDA λέει ότι η ασπαρτάμη, η σορβιτόλη ή το μαννίτο είναι επίσης καλές επιλογές. Εάν αναζητάμε το όφελος στο έντερο που αναφέραμε προηγουμένως, η σορβιτόλη, η οποία είναι ένα ήπιο καθαρτικό, είναι το καλύτερο στοίχημά μας, λέει ο χειρουργός δρ. Καράν Ραγιάν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ιδανικό εάν έχουμε πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Όσο για το αν το μάσημα τσίχλας μας κάνει να πεινάμε περισσότερο, τα αποτελέσματα φαίνεται να μην δείχνουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. 

Μια μελέτη του 2013 έχει διαπιστώσει ότι δεν είχε καμία διαφορά στις ορέξεις των ανθρώπων, και ενώ μια μελέτη του 2009 έχει επισημάνει ότι το μάσημα τσίχλας σταματά ενεργά τη λαχτάρα μας για γλυκό και μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι -  αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα «υποστηρίχτηκε με επιχορήγηση από το Wrigley Science Institute».

Τι συμβαίνει αν καταπιούμε τσίχλα; 

Θα είμαι ειλικρινής – δεν τόλμησα να καταπιώ τσίχλα μέχρι τα 14 μου περίπου γιατί είχα τρομοκρατηθεί στη σκέψη ότι θα έμενε στο σώμα μου.

Λοιπόν, έχω καλά νέα: Το να καταπιούμε την περίεργη τσίχλα είναι μια χαρά. Θα πρέπει να περάσει από το σύστημά μας μέσα σε 40 ώρες και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποβληθεί μέσα σε μια εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, εάν καταπιούμε ποσότητες τσίχλας, ειδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, διατρέχουμε τον κίνδυνο να αναπτύξουμε ένα μπεζοάρ (τα πιλήματα - bezoars - είναι μάζες μερικώς ή πλήρως άπεπτων υλικών, οι οποίες δημιουργούνται εντός του αυλού του πεπτικού σωλήνα) που οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, πόνο και μερικές φορές έμετο.