Ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή: Ανεβάζει ο καφές την πίεσή μας ή όχι

Επιπλέον, τα πλεονεκτήματα στην υγεία μας από τον καφέ.
|
Open Image Modal
joloei via Getty Images
Δύο δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται καθημερινά παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Καφέ (British Coffee Association), οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου καταναλώνουν περίπου 98 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ την ημέρα κι ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα - ποτό παγκοσμίως, καθώς περίπου δύο δισεκατομμύρια φλιτζάνια καταναλώνονται καθημερινά.

Τι να πούμε; Αυτοί οι κόκκοι είναι πραγματικά μαγικοί.  

Ωστόσο, υπάρχουν μειονεκτήματα; 

Οσο κι αν κάποιοι από εμάς μπορούν να πίνουν καφέ όλη μέρα, το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας συνιστά όχι περισσότερα από τρία φλιτζάνια  την ημέρα και το British Heart Foundation μας προτρέπει να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές με καφέ, επιλέγοντας γάλα με χαμηλά λιπαρά και από ελάχιστη  έως καθόλου ζάχαρη.

Αλήθεια, ο καφές αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard Health: «Ο καφές πράγματι αυξάνει την αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτόν αλλά όχι σε συστηματικούς καταναλωτές καφέ. Οι «αρχάριοι» παρουσιάζονται ως πιο ευαίσθητοι στον καφέ. Και οι υπερτασικές επιδράσεις του καφέ φαίνεται να εξαρτώνται από άλλα συστατικά εκτός από την καφεΐνη». 

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνεχίζουν προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι που  συνηθίζουν να πίνουν καφέ ”εγκλιματίζονται” σε αυτά τα συστατικά, έτσι ώστε η πίεσή τους να μην αυξάνεται περισσότερο από ένα ή δύο βαθμούς, αλλά οι άνθρωποι που δεν είναι συνηθισμένοι στον καφέ είναι πιθανόν να δουν προσωρινή αύξηση της πίεσής τους μετά την κατανάλωση του ροφήματος είτε με είτε χωρίς καφεΐνη».

Ενδιαφέρον. 

Ετσι λοιπόν, για τους περισσότερους από εμάς η απάντηση είναι μάλλον «όχι»

Ποια είναι τα ευεργετήματα για την υγεία μας από την κατανάλωση καφέ; 

Σύμφωνα με το BBC Good Food, το να πίνουμε καφέ: 

  • Μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο
  • Μπορεί να βοηθήσει την πνευματική μας «ευκινησία»
  • Μπορεί να βοηθήσει τα επίπεδα ενέργειάς και την ενίσχυση της απόδοσής μας
  • Μπορεί να «μπουστάρει» τον μεταβολισμό μας
  • Μπορεί να προστατέψει την υγεία του εγκεφάλου μας
  • Μπορεί να βοηθήσει με την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου
  • Μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή μας στις εξετάσεις
  • Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου
  • Μπορεί να στηρίξει την πεπτική μας κινητικότητα
  • Μπορεί να υποστηρίξει την διάθεση και να μειώσει τα επίπεδα κατάθλιψης

Το BBC Good Food δηλώνει επίσης: «Ο καφές είναι πλούσιος σε ”αμυντικές” χημικές ουσίες των φυτών που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν προστατευτική, αντιοξειδωτική δράση. Ο βιολογικός φρέσκος καφές (κόκκοι ή αλεσμένος) είναι καλύτερος, καθώς έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, με ελαφριά ή μέτρια μείγματα καβουρδίσματος...»

«Το πόσο καιρό έχουν αποθηκευτεί οι κόκκοι θα επηρεάσει επίσης τα επίπεδα πολυφαινόλης, με μείωση που παρατηρείται στους κόκκους καφέ που αποθηκεύονται για 12 μήνες ή περισσότερο».