"Ασχημα νέα" από (και για) το ανατολικό μέτωπο στον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ "προετοιμάζει" για "κακά νέα" από την "μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση". Τα κονδύλια των ΗΠΑ "στερεύουν", η κριτική στον Ζελένσκι πως τα ψέματα τελειώνουν, φουντώνει.
Open Image Modal
Ουκρανικό τανκ, Αντίβκα, Ντονιέτσκ (1η Δεκεμβρίου 2023)
Anadolu via Getty Images

Ενας ακόμη δύσκολος, μακρύς και κρίσιμος χειμώνας, άρχισε για την Ουκρανία, και δεν αφορά μόνο το ότι η χώρα παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση. Αφορά τις κακές επιδόσεις στο μέτωπο του πολέμου με την Ρωσία, τις δυνατότητες στήριξης από την Δύση, τις εσωτερικές διαμάχες και φυσικά την κόπωση που έχει επέλθει στο ”ουκρανικό ζήτημα” σε συνδυασμό με την εστίαση στην Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του ουκρανικού στρατού, οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για την ”μεγάλη εαρινή αντεπίθεση” και θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς μέχρι το χειμώνα που είναι ήδη εδώ, μάλλον διαψεύστηκαν. Οι ειδήσεις από το μέτωπο δεν είναι πλέον τόσο συχνές αλλά η αλήθεια είναι επίσης πως δεν υπάρχουν και πολλές αφού σημαντικές αλλαγές στα εδάφη που διατηρούν οι δυο πλευρές δεν έχουν σημειωθεί. Και αυτό παρά τον πρωτοφανή σε μέγεθος πολεμικό εφοδιασμό του Κιέβου από την Δύση. 

Χαρακτηριστική μάλιστα ως προς τις (μη) εξελίξεις στο μέτωπο το πολέμου είναι η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ,όπως επισημαίνει το Politico.euπως ”Οι πόλεμοι εξελίσσονται σε φάσεις...πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία και στις καλές και στις κακές στιγμές” συμπληρώνοντας με νόημα ”να είμαστε προετοιμασμένοι για άσχημα νέα”. Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις. 

Open Image Modal
ΓΓ ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ
via Associated Press

 

Ανέφερε ωστόσο πως οι ”πρώτες γραμμές” έχουν μετακινηθεί ελάχιστα τους τελευταίους μήνες, παρά την αντεπίθεση του Κιέβου το καλοκαίρι αν και ανέφερε πως οι Ουκρανοί, έχουν προκαλέσει ζημιές βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ιδίως λόγω της χρήσης πυραύλων cruise. ”Πρόκειται για μεγάλες νίκες, παρόλο που δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στην πρώτη γραμμή” είπε αναγνωρίζοντας πως τα πλήγγματα αυτά εν τέλει δεν αλλάζουν πολλά.

Κάλεσε βέβαια τα μέλη του ΝΑΤΟ για μια κόμη φορά να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών, να ενισχύσουν την Ουκρανία την στιγμή που η Μόσχα ενισχύει τα επίπεδα στρατευμάτων της με τον ρώσο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει υπογράψει υπογράψει διάταγμα  για αύξηση του αριθμού των στρατιωτών κατά περίπου 170.000, φτάνοντας συνολικά το 1,3 εκατομμύρια.

Άσχημα νέα και από Ουάσιγκτον-Τελειώνουν τα χρήματα για την Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία κινδυνεύει αν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει ως το τέλος του έτους ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης.

″Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: αν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει, ως το τέλος του έτους δεν θα έχουμε τους πόρους για να παρέχουμε όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία και για να προσφέρουμε υλικά από τα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα”, έγραψε η Σαλάντα Γιανγκ, διευθύντρια προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι που αντιδρούν στην πρόσθετη χρηματοδότηση προς το Κίεβο. ”Δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια μαγική χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη ανάγκη. Τελειώνουν τα χρήματα και σύντομα ο χρόνος”, τόνισε.

Open Image Modal
Οι πρόεδροι Ουκρανίας και ΗΠΑ κατά την συνάντηση τους τον Σεπτέμριο
via Associated Press

 

″Η διακοπή της άφιξης αμερικανικών όπλων και εξοπλισμού θα πλήξει τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας”, αναφέρει στην επιστολή της Γιανγκ  σημειώνοντας ότι ”αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις προόδους της Ουκρανίας και θα αύξανε το ενδεχόμενο ρωσικών νικών...Οι παραδόσεις μας σε στρατιωτική βοήθεια έχουν ήδη μειωθεί”.

Όπως λέει η Γιάνγκ, σύμφωνα με το AFP,  Δεν είναι ένα πρόβλημα για το επόμενο έτος. Τώρα πρέπει να βοηθήσουμε τη δημοκρατική Ουκρανία να πολεμήσει τη ρωσική επίθεση”, κατέληξε η Γιανγκ. 

Δήμαρχος Κιεβου κατά Ζελένσκι: Ο πόλεμος είναι σε αδιέξοδο-Δεν μπορούμε να λέμε ψέματα για πάντα

Σε όλα τα ανωτέρω προβλήματα θα πρέπει να προστεθούν και οι εσωτερικές τριβές που μοιραία φέρνει ο παρατεταμένος πόλεμος όταν μάλιστα δεν υπάρχει φως που να διακρίνεται ακόμη στο ορίζοντα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου,  Βιτάλι Κλίτσκο, ένα πρόσωπο που εδώ και 21 μήνες είναι στη ”πρώτη γραμμή” είναι από αυτούς μιλούν πλέον όλο και πιο δυνατά, και δημόσια βάζοντας στο στόχαστρο τον ουκρανό πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι άνθρωποι ρωτούν γιατί δεν ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτόν τον πόλεμο, γιατί ο Ζελένσκι αρνιόταν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα έφτανε σε αυτό”, είπε ο Κλίτσικο στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική πύλη 20 Minuten, η οποία αναφέρθηκε ευρέως στη Ρωσία και την Ουκρανία την Κυριακή, σύμφωνα με το dpa. 

Open Image Modal
Δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο
via Associated Press

 

Υπήρχαν πάρα πολλές πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα”, είπε, κατηγορώντας τον Ουκρανό πρόεδρο για  ”λάθη”.

Έκανε έκκληση για ειλικρίνεια σχετικά με την πραγματική κατάσταση της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή. ”Ο Ζελένσκι πληρώνει τώρα για τα λάθη που έκανε”, είπε ο Κλίτσικο. “Φυσικά μπορούμε να λέμε εξωραϊσμένα ψέματα στους ανθρώπους και τους εταίρους μας, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αυτό για πάντα”, είπε, τάσσοντας τον εαυτό του ξεκάθαρα στο πλευρό του αρχιστράτηγου του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλουτζνίι  ο οποίος επικρίθηκε στο Κίεβο πριν από έναν μήνα όταν είπε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε αδιέξοδο.

″Είπε την αλήθεια” υποστηρίζει ο Κλίτσικο στη συνέντευξη. ”Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια, αλλά τελικά έχει σημασία”, είπε ο δήμαρχος του Κιέβου, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τις υπάρχουσες εντάσεις στη χώρα.

Ο Κλίτσικο καταφέρθηκε επίσης κατά των πολιτικών παιχνιδιών στην Ουκρανία. ”Δεν πρέπει να υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις σε μια χώρα που παλεύει για την ύπαρξή της” και πρόσθεσε: “Ο πρόεδρος έχει μια σημαντική θέση σήμερα και πρέπει να τον στηρίξουμε μέχρι το τέλος του πολέμου. Αλλά όταν τελειώσει ο πόλεμος, κάθε πολιτικός θα πρέπει να δώσει λογαριασμό για τις επιτυχίες και τα λάθη του“.

Πηγές: politico.eu, DPA, AFP