Ασκήσεις Δημόσιας Διπλωματίας

Το twitter τι το έχουμε....
Open Image Modal
Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της Ελληνικής Αποστολής Έρευνας και Διάσωσης στην Τουρκία, στο του Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023
Eurokinissi

Μόλις τη (Δευτέρα, 7:21 μ.μ. · 13 Φεβ 2023) αναρτήθηκε στο twitter ένα μήνυμα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) για τη συνδρομή τους στις επιχειρήσεις διάσωσης και υποστήριξης των πληγέντων από τους σεισμούς στην Τουρκία. 

 

 

Η ανάρτηση, που συνοδευόταν από τη φωτογραφία των μελών της αποστολής των IDF με τις δυο σημαίες, του Ισραήλ και της Τουρκίας, και ήταν ακριβής -όσο ακριβώς απαιτεί η πλατφόρμα του @ElonMusk-  και μάλιστα μοιρασμένη σε δύο tweet , έλεγε περίπου τα εξής :

Η αντιπροσωπεία ανθρωπιστικής βοήθειας των IDF “Olive Branches” ολοκλήρωσε τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία.

 

Η αντιπροσωπεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της την περασμένη εβδομάδα, μετά τους σεισμούς που σκότωσαν και τραυμάτισαν χιλιάδες ανθρώπους (1/2)

 

 Οι IDF διέσωσαν 19 άτομα από τα συντρίμμια, μεταξύ των οποίων ένα μωρό 2 ετών και έναν 65χρονο άνδρα.

 

Η ιατρική ομάδα θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες (2/2) 

Μέσα σε μόλις 16 ώρες από την ανάρτηση του tweet από τον επίσημο λογαριασμό των Israel Defense Forces , ο οποίος κάνει αναρτήσεις σε πραγματικό χρόνο και δεν χρησιμοποιεί  το tweet μόνον για τα καθιερωμένα photo opportunities, περισσότεροι από 120.000 χρήστες του twitter είχαν δει την ανάρτηση και από αυτούς περίπου 2 χιλιάδες ( 1993) είχαν ανταποκριθεί θετικά σ΄αυτήν με το χαρακτηριστικό like (μου αρέσει). Να λοιπόν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δημόσιας διπλωματίας, τομέα στον οποίο η χώρα μας υστερεί χαρακτηριστικά και δραματικά!

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια απλή σύγκριση με την ανάλογη προσπάθεια που κατέβαλε η χώρα μας και οι άνθρωποί της, εν προκειμένω η 1η και 2η  ΕΜΑΚ και η ιατρική ομάδα του ΕΚΑΒ. 

Σχεδόν τρία 24ωρα μετά την επιστροφή της ελληνικής δύναμης διασωστών δεν υπήρξε αντίστοιχο μήνυμα που να πληροφορεί το «παγκόσμιο χωριό» του McLuan για το τι ακριβώς έκανε και τι επέτυχε η Ελλάδα και η αποστολή της!

Για να είμαστε ακριβείς υπήρξε ανάρτηση αλλά μόνον στα ελληνικά!  Θα μπορούσε να υπάρξει ανάρτηση στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Γερμανικά, στα Ισπανικά, στα Πορτογαλικά αλλά και στα Τούρκικα;  Μάλλον, δεν μας ενδιαφέρουν οι άλλοι, οι ξένοι, οι κουτόφραγκοι! Αρκεί που το γνωρίζουμε εμείς! 

Το μάθαμε εδώ μέσω των τηλεοπτικών δελτίων και των βερμπαλιστικών, σε ορισμένες περιπτώσεις , τίτλων στα ενημερωτικά sites αλλά ουδείς άλλος πέραν ίσως της γειτονικής χώρας δεν γνωρίζει τίποτα! Αλήθεια, πόσοι από μας γνωρίζουν πόσα άτομα διέσωσαν οι Έλληνες διασώστες; [1]

Υπό αυτές τις συνθήκες αντιλαμβάνεται κανείς ότι χρειαζόμαστε ακόμα αρκετά για να στοιχηθούμε με τις προσπάθειες που καταβάλλουν και τη συμπεριφορά που έχουν τα σύγχρονα κράτη…

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το επίπεδο οργάνωσης και το μέτρο αξιοποίησης ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης όπως το twitter, είναι αρκετό να σημειωθεί αυτό που λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ στο προφίλ του λογαριασμού τους: We tweet real-time information and updates in 7 languages—choose yours, (Δηλαδή, « Αναρτούμε στο Twitter πληροφορίες και ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο σε 7 γλώσσες- διαλέξτε τη δική σας»)! 

Είπατε, κάτι;  

***

  1. ΣΣ : Σύμφωνα με την Πυροσβεστική – Πυροσβεστικό Σώμα οι δυο ελληνικές ομάδες , 1η και 2η ΕΜΑΚ ( Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών ) διέσωσαν 5 ανθρώπους (τρία παιδιά, μια 20χρονη κοπέλα και έναν 50χρονο άνδρα) και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για μια ομάδα 36 ατόμων όταν άλλες χώρες είχαν πολυπληθείς αποστολές, όπως ηταν και αυτή του Ισραήλ με 450 (!) άτομα. 
  2. Πίνακας Anadolu

 

Open Image Modal
.
.