ΑΣΟΕΕ: Νέα ένταση με επίθεση σε συνεργείο της ΕΡΤ

Διώξεις σε 6 άτομα, μήνυμα Θεοδωρικάκου για τη βία στα Πανεπιστήμια. Ξεκινά η εκπαίδευση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Επίθεση από ομάδα αγνώστων δέχθηκε το συνεργείο της ΕΡΤ και η ρεπόρτερ Ελίνα Κολύβα την ώρα που κάλυπταν κινητοποίηση φοιτητών έξω από την ΑΣΟΕΕ για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Τα μέλη του συνεργείου είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Την ώρα που μαγνητοσκοπούσαν δηλώσεις από φοιτητές, 3-4 κουκουλοφόροι εκσφενδόνισαν εναντίον τους καφέδες και μπουκάλια και τους προπηλάκισαν. Προσπάθησαν να αρπάξουν το μικρόφωνο χωρίς να τα καταφέρουν, ενώ ο εικονολήπτης τράπηκε σε φυγή για να τους αποτρέψει από το να πάρουν την κάμερα, καθώς είναι η δεύτερη επίθεση που ο ίδιος δέχεται μέσα σε λίγες μέρες.

Συγκέντρωση πραγματοποιείται στην ΑΣΟΕΕ από φοιτητικούς συλλόγους, με αίτημα την απομάκρυνση του καθηγητή ο οποίος ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για οικονομικές και άλλες υποθέσεις, και παραίτηση του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη.

Επίσης οι φοιτητές αντιτίθενται στην προοπτική της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Δίωξη στους 6 συλληφθέντες

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος έξι ατόμων, που συνελήφθησαν την Τετάρτη στην ΑΣΟΕΕ, προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ειδικότερα, ασκήθηκε ποινική δίωξη, σε βαθμό πλημμελήματος, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας που προορίζεται για κοινό όφελος, από κοινού, διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας και απείθεια καθώς αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Οι έξι οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο από το οποίο ζήτησαν και πήραν αναβολή για τις 24/1/2022, σύμφωνα με το dikastiko.gr.

Θεοδωρικάκος: «Ενθαρρύνουμε με πράξεις πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές να βάλουν τέλος στον φόβο»

Μήνυμα προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, «να βάλει τέλος στον φόβο», έστειλε την ίδια ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην ασφάλεια των πανεπιστημίων και τις τελευταίες επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο ΑΠΘ και την ΑΣΟΕΕ, καθώς και στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που αρχίζουν την εκπαίδευσή τους την Δευτέρα.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «ιδιότυπη ανοχή» σε φαινόμενα αυταρχικών συμπεριφορών και βίας στα πανεπιστήμια για πολλά χρόνια, που δεν έχουν καμία σχέση με τα φοιτητικά κινήματα και άλλες καταστάσεις που είχαν διαμορφωθεί στη χώρα μετά το τέλος της δικτατορίας το 1974 και τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία, όταν με νόμιμο τρόπο καταγγέλλεται από τις πρυτανικές Αρχές παραβίαση των νόμων, θα παρεμβαίνει, θα κάνει το καθήκον της και όσοι παρανομούν θα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

«Ενθαρρύνουμε με πράξεις τους πρυτάνεις, τους καθηγητές και τους φοιτητές να βάλουν ένα τέλος στον φόβο. Η ασφάλεια στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι απαίτηση του ελληνικού λαού και σταθερή επιλογή της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Αυταρχικές συμπεριφορές, ”παράγκες”, βιαιότητες δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο που θέλει να προσφέρει η Πολιτεία και η ελληνική οικογένεια στα παιδιά της. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι μάθησης και όχι στέκια για μπαχαλάκηδες» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Αυτά δεν είναι λόγια, είναι πράξεις, πλέον. Απελευθερώθηκαν όλοι οι χώροι και αποδόθηκαν στους φοιτητές και τους καθηγητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ίδιο γίνεται και θα γίνεται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Πάντα με σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα, σε συνεργασία με τις πρυτανικές Αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη της εφαρμογής των σχεδίων ασφαλείας, καθιερώνοντας την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αστυνομία έχει παρέμβει 5 φορές. Από τα 15 άτομα, που χθες το πρωί συνέλαβε η Ελληνική Αστυνομία στο ΑΠΘ, οι περισσότεροι δεν είχαν σχέση με το πανεπιστήμιο. «Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο όπου 6 άτομα είχαν κινητοποιηθεί για να γκρεμίσουν έναν τοίχο μέσα στο Ίδρυμα», συμπλήρωσε.

Για την ΟΠΠΙ, τη λεγόμενη Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο υπουργός είπε: «Η εκπαίδευση των ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ξεκινάει τη Δευτέρα στην Κομοτηνή και, όταν ολοκληρωθεί, θα τοποθετηθούν σε πανεπιστήμια που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Τα τετρακόσια άτομα, που θα στελεχώσουν τις ομάδες ασφαλείας των πανεπιστημίων, είναι πτυχιούχοι, είναι παιδιά που σπούδαζαν μέχρι χτες σε αυτές τις σχολές και έχουν την επιθυμία να συνδράμουν στο έργο της ασφάλειας μέσα στα πανεπιστήμια. Τι πιο λογικό, τι πιο φυσιολογικό, να εκπαιδευτούν και να βρεθούν ανάμεσα στους χθεσινούς συμφοιτητές τους, στους χθεσινούς καθηγητές τους, συνδράμοντας το έργο της ασφάλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ, dikastiko.gr)