«Αστεγοι» οι εκπαιδευτικοί στην Κέρκυρα, μένουν σε σκηνές και αυτοκίνητα

Ελάχιστα τα διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση και αυτά σε εξωφρενικές τιμές - 1.000 παραιτήσεις το 2023.
Open Image Modal
Μεγάλο το στεγαστικό πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς στην Κέρκυρα.
YONCA60 via Getty Images

Διαστάσεις έχει πάρει στην Κέρκυρα το μεγάλο ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών στο νησί. Το θέμα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Ο Αχιλλέας Καπετάνιος, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας έχει προβεί σε κάλεσμα όλων των εκπαιδευτικών της Κέρκυρας να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου και προειδοποιεί ότι οι παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ δεν θα εξαντληθούν μόνο σε αυτήν την κίνηση.

Ο κ. Καπετάνιος τόνισε ότι την περσινή χρονιά περίπου 1000 αναπληρωτές και αναπληρώτριες παραιτήθηκαν λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος διαβίωσης.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Φτάνει πια! Δεν γίνεται το 2024 εκπαιδευτικοί να μένουν σε αυτοκίνητα και σε σκηνές επειδή δε βρίσκουν σπίτια να μείνουν. Δε γίνεται να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά (μέχρι και 100 ευρώ τη μέρα) σε ξενοδοχεία και σπίτια βραχύβιας μίσθωσης και ο μισθός τους να μπαίνει στην καλύτερη περίπτωση μετά από 40 μέρες. Αυτά είναι μερικά από τα φαινόμενα που οδηγούν νέους εκπαιδευτικούς να εγκαταλείπουν αυτό που σπούδασαν και Αγαπάνε», αναφέρει σε ανακοίνωση το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας.

 

 

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, στα 776 ευρώ κυμαίνεται ο 1ος μισθός νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και περίπου 950 ευρώ ο 1ος μισθός των αναπληρωτών. Τα διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση είναι ελάχιστα και αυτά σε εξωφρενικά ψηλά ενοίκια.

«Στην Κέρκυρα, με την τουριστική περίοδο να μην έχει τελειώσει, αυτές τις μέρες καταφτάνουν 187 νεοδιόριστοι και αναπληρωτές συνάδελφοι, ΜΟΝΟ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», αναφέρει η ανακοίνωση. «Τα προβλήματα στη διαμονή και τη διαβίωση των εκπαιδευτικών συνεχώς μεγαλώνουν εδώ και χρόνια και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Δε μπορεί να προχωρήσει η ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα για την αξιοπρεπή διαμονή – στέγαση της «ψυχής» τους, δηλαδή του προσωπικού τους, των εκπαιδευτικών».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το ΔΣ της ΕΛΜΕ θέτει το ζήτημα κάθε χρόνο και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς και τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές. Στόχος είναι να δοθούν λύσεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Πηγή: kerkyrasimera