Αστρονόμοι εντόπισαν για πρώτη φορά τη γένεση ενός νέου πλανήτη

Σε απόσταση 520 ετών φωτός, στον αστερισμό του Ηνιόχου.
Open Image Modal
.
ESO/Boccaletti et al.

Παρατηρήσεις που έγιναν μέσω του Very Large Telescope (VLΤ) του ESO (European Southern Observatory) αποκάλυψαν τα ίχνη του σχηματισμού ενός αστρικού συστήματος: Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, γύρω από το νεαρό άστρο ΑΒ Aurigae βρίσκεται ένας πυκνός δίσκος σκόνης και αερίων, στον οποίο αστρονόμοι εντόπισαν μια εμφανή σπειροειδή δομή η οποία εκτιμάται πως υποδεικνύει την περιοχή όπου πιθανότατα σχηματίζεται ένας νέος πλανήτης. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται πως ενδεχομένως να αποτελεί την πρώτη απευθείας παρατήρηση της γένεσης ενός νέου πλανήτη.

 

Open Image Modal
.
ESO, IAU and Sky & Telescope
 

«Χιλιάδες εξωπλανήτες έχουν ταυτοποιηθεί ως τώρα, μα λίγα είναι γνωστά για το πώς σχηματίζονται» είπε ο Άντονι Μποκαλέτι, που ηγήθηκε της έρευνας, από το Observatoire de Paris του Πανεπιστημίου PSL στη Γαλλία. Οι αστρονόμοι γνωρίζουν πως οι πλανήτες δημιουργούνται σε δίσκους σκόνης γύρω από νεαρά άστρα, όπως το AB Aurigae, καθώς ενώνονται ψυχρά αέρια και σκόνη. Οι νέες παρατηρήσεις του VLT βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας.

 

Open Image Modal
.
ESO/Boccaletti et al.

 

Οι νέες εικόνες δείχνουν μια εντυπωσιακή σπείρα σκόνης και αερίου γύρω από το ΑΒ Aurigae, σε απόσταση 520 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Ηνιόχου (Auriga). Τέτοιου είδους σχηματισμοί υποδεικνύουν την παρουσία «νεογέννητων» πλανητών, που «κλωτσούν» τα αέρια,προκαλώντας αναταραχή στους δίσκους, σαν κύμα- κάτι σαν το ίχνος που αφήνει η διέλευση ενός πλοίου από τα νερά μιας λίμνης. Καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από το κεντρικό άστρο, το κύμα αυτό σχηματίζει έναν σπειροειδή βραχίονα. Η πολύ φωτεινή περιοχή κοντά στο κέντρο της νέας εικόνας του ΑΒ Aurigae, που βρίσκεται περίπου στην ίδια απόσταση από το άστρο με την απόσταση που απέχει ο Ποσειδώνας από τον Ήλιο μας, είναι μια από αυτές τις περιοχές αναταραχής, όπου θεωρείται ότι δημιουργείται ο πλανήτης.