Αθήνα προς Γκιουλέρ: Θέσεις που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν βελτιώνουν τις διμερείς σχέσεις

Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ
Open Image Modal
Η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» στο Αιγαίο
via Associated Press

Θέσεις που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνη και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με τις αναφορές του Τούρκου ΥΠΕΘΑ, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Η Ελλάδα, υπογραμμίζουν, παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπως και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μάλιστα υπογράψει τη σχετική διεθνή σύμβαση (UNCLOS). Παράλληλα τονίζουν πως σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης».

Σε «μπαράζ» δηλώσεων που προκάλεσαν αίσθηση, ταράζοντας, μεταξύ άλλων, και το κλίμα ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά, προέβη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές και παράνομες» τις απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ επίσης επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έδειξε αποφασιστικότητα αντιδρώντας, όπως υποστήριξε, στην πόντιση καλωδίων από το πλοίο «Ievoli Relume» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Όπως ισχυρίστηκε, το ιταλικό πλοίο πραγματοποίησε τις δραστηριότητές του αφού «αποδέχτηκε» αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως τουρκική «περιοχή ευθύνης», με αποτέλεσμα η Τουρκία να δείξει ότι καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ανατ. Μεσόγειο χωρίς την άδειά της. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα πως επιχειρεί τετελεσμένα γεγονότα με εκμετάλλευση «προβληματικών» περιοχών στο Αιγαίο.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας πως «επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας».

Ο Γκιουλέρ, μεταξύ άλλων, είπε ότι η Τουρκία θα εκσυγχρονίσει 79 μαχητικά F-16 μόνη της αντί να αγοραστούν κιτ αναβάθμισης από τις ΗΠΑ- ωστόσο σημείωσε πως η χώρα του θέλει παρόλα αυτά να αγοράσει 40 νέα F-16 Block 70 Viper, ενώ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για προμήθεια F-35.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400 που αγόρασε η Τουρκία (κίνηση που οδήγησε στην εκδίωξή της από το πρόγραμμα του F-35), λέγοντας ότι είναι έτοιμοι για ανάπτυξη και μπορούν να ενεργοποιηθούν εντός διαστήματος 12 ωρών.