Αθήνα θα λένε και θα κλαίνε; Τελετή Εναρξης στο Παρίσι - Σαμποτάζ στα τρένα και πρόγνωση βροχής

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι «στα δύσκολα». Η σύγκριση με το 2004 γίνεται σχεδόν μοιραία και αυθόρμητα, καθώς θυμόμαστε μία ονειρική βραδιά με ιδανικές συνθήκες στην Αθήνα.
|
Open Image Modal
Δυνάμεις ασφαλείας περιπολούν σε μια βάρκα κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 στις 25 Ιουλίου 2024. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. (Photo by Zhang Ruoyi/VCG via Getty Images)
VCG via Getty Images

 

Η ημέρα που θα σηκωθεί η αυλαία για τους Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι στράβωσε από νωρίς.

Υποπτες ενέργειες δολιοφθοράς με στόχο το εμβληματικό σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας και συννεφιασμένος ουρανός με ελαφρύ ψιλόβροχο πάνω από τη γαλλική πρωτεύουσα, πριν από την φιλόδοξη τελετή έναρξης, που οι διοργανωτές ονειρεύτηκαν και σχεδίασαν στον Σηκουάνα.

Σίγουρα ήλπιζαν ότι αυτή την ημέρα θα τους έκανε το χατίρι ο καιρός και δεν θα βλέπαμε ένα γκρίζο ποτάμι, ως σκηνικό σε μία γιορτή χαράς και αθλητισμού.

Σε μια ημέρα υψίστης σημασίας για τη Γαλλία και την πρωτεύουσά της, με δεκάδες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην πόλη για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και με ένα παγκόσμιο κοινό άνω του 1 δισεκατομμυρίου, που αναμένεται να συντονιστεί σε τηλεοπτικές οθόνες, οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις εκτεταμένες διακοπές των σιδηροδρόμων, που προκλήθηκαν από αυτό που περιέγραψαν ως «συντονισμένη ολονύκτια δολιοφθορά» σε γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας.

Open Image Modal
26 Ιουλίου 2024. Η σημερινή πρόγνωση για τον καιρό στο Παρίσι. Χωρίς λόγια...
https://meteofrance.com/previsions-meteo-france/paris/75000

 

Συννεφιασμένη...Παρασκευή

Μετατρέποντας ολόκληρο το κέντρο του Παρισιού σε ένα γιγάντιο υπαίθριο θέατρο για την τελετή που ξεκινά στις 8.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, οι διοργανωτές του Παρισιού έχουν να λύσουν ένα πολύ πιο σύνθετο πρόβλημα μετακίνησης και ασφάλειας, από ό,τι θα συνέβαινε αν είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα των προηγούμενων πόλεων που φιλοξένησαν την Τελετή Εναρξης σε κάποιο στάδιο.

Και ενώ ο υγρός καιρός δεν θα έπρεπε να εκτροχιάσει την τελετή και τις πολλές προγραμματισμένες εκπλήξεις της, οι διοργανωτές σταυρώνουν τα δάχτυλά τους για να τους δώσει ο Θεός...καλό φυσικό φωτισμό και καθαρότερο ουρανό, ώστε να βοηθήσει στο όραμά τους να αναδείξουν την πόλη και τα εμβληματικά μνημεία της.

 

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας Meteo France προβλέπει βροχοπτώσεις το βράδυ. Ο υγρός καιρός θα έκανε την τελετή πιο κουραστική εμπειρία για τους χιλιάδες Ολυμπιονίκες, που θα επιβιβαστούν σε ανοιχτές φορτηγίδες, με τους οπαδούς στις όχθες και τις γέφυρες. Οι αθλητές θα παρελάσουν με σκάφη κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα πριν ξεκινήσουν οι επόμενες 16 ημέρες αγώνων.

Η τελετή «είναι μελετημένη ώστε να μπορεί να διεξαχθεί στη βροχή», είπε ο επικεφαλής των Αγώνων του Παρισιού, Τόνι Εστανγκέ, μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter.

«Ίσως θα είναι λίγο διαφορετικά», πρόσθεσε. «Θα προσαρμοστούμε».

Open Image Modal
Αστυνομικοί περιπολούν το Gare de L'Est ενόψει των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, στο Παρίσι της Γαλλίας. Λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας διακόπηκε σοβαρά. (AP Photo/Luca Bruno)
Luca Bruno via AP

 

Η ελπίδα δεν χάθηκε εντελώς

Ωστόσο, το Παρίσι έχει ακόμα ορισμένους άσους στο μανίκι του.

Ο Πύργος του Άιφελ, με την κορυφή του ορατή ακόμα και κάτω από τα σύννεφα.

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων — αναστηλωμένος από τις στάχτες της πυρκαγιάς του 2019.

Το Μουσείο του Λούβρου και άλλα εμβληματικά μνημεία θα πρωταγωνιστήσουν στην τελετή έναρξης.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του θεάτρου Thomas Jolly, το δημιουργικό μυαλό της παράστασης, χρησιμοποίησε το χαρακτηριστικό αστικό τοπίο του Παρισιού με γκρίζες στέγες ως παιδική χαρά για τη φαντασία του.

Το καθήκον του: Να αφηγηθεί την ιστορία της Γαλλίας, των ανθρώπων της, με τρόπο που αφήνει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στο παγκόσμιο κοινό δισεκατομμυρίων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Open Image Modal
Γάλλοι στρατιώτες φρουρούν στη Βασιλική Sacre-Coeur της Μονμάρτρης κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2024, Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, στο Παρίσι, Γαλλία. (AP Photo/Dita Alangkara)
Dita Alangkara via AP

 

«Ανανεώστε την εικόνα και την αυτοπεποίθηση της γαλλικής πρωτεύουσας που χτυπήθηκε επανειλημμένα από θανατηφόρες εξτρεμιστικές επιθέσεις το 2015. Καταγράψτε πώς το Παρίσι στοχεύει επίσης να επανεκκινήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τους Θερινούς Αγώνες που εργάστηκαν για να γίνουν πιο ελκυστικοί και βιώσιμοι», λένε οι διοργανωτές.

Πολλές λεπτομέρειες της τελετής έναρξης παραμένουν καλά φυλαγμένα μυστικά για να διατηρηθεί το στοιχείο της έκπληξης. Τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν τη Lady Gaga, τη Céline Dion και αστέρια από τη Γαλλία, ανάμεσα στους χιλιάδες ερμηνευτές. Αεροσκάφη της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας βιντεοσκοπήθηκαν να εξασκούνται, ενώ σχεδιάζουν μια καρδιά στον ουρανό του Παρισιού με ίχνη από χρωματιστό καπνό.

Το σύμβολο του ποδοσφαίρου Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος οδήγησε τη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998, είναι μεταξύ των προσώπων που συζητούτναι για το ποιος θα μπορούσε να ανάψει τον βωμό με την Ολυμπιακή Φλόγα.

Open Image Modal
Ένας εργάτης περνάει δίπλα από άδειες κερκίδες κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 στο Παρίσι, Γαλλία. (Adrian Wyld /The Canadian Press via AP)
via Associated Press

 

Μία σύγκριση με την Αθήνα που βάζει σε σκέψεις

Η λάμψη που ίσως διαθέτει ως παγκόσμιο μητροπολιτικό κέντρο το Παρίσι, σε συνδυασμό με υπέρλαμπρους «σούπερ σταρ» - βλέπε Σελίν Ντιόν, Lady Gaga, Ζιντάν - αλλά και η επένδυση των διοργανωτών σε μία Τελετή Εναρξης χωρίς προηγούμενο, σε ανοιχτό χώρο πάνω στον Σηκουάνα, δημιούργησαν τεράστιες προσδοκίες σε όλους μας.

Αγαπάμε την Γαλλία και ορισμένοι από εμάς λατρεύουμε το Παρίσι.

Όσα συμβολίζει για τη Δημοκρατία, καθώς είναι ίσως η εμβληματικότερη πόλη του κόσμου μετά την Αθήνα σε αυτό το επίπεδο.

 

Μία απαράμιλλη αισθητική, που δικαίως απέδωσε στο Παρίσι τον τίτλο της «Πόλης του Φωτός», με μοναδικά τοπόσημα, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και μνημεία με τεράστια ακτινοβολία.

Η Αθήνα, στον αντίποδα, είχε να επιδείξει τη μοναδικότητα της γενέτειρας των αγώνων, χωρίς να ποντάρει σε σταρ διεθνούς ακτινοβολίας και χωρίς να διαθέτει ως πόλη υψηλή αισθητική - με εξαίρεση την συγκλονιστική «λεπτομέρεια» του συμβόλου της: Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη.

Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Σε αυτήν τη φωτογραφία αρχείου της 13ης Αυγούστου 2004, οι κρίκοι - σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων εμφανίζονται «φλεγόμενοι» σε μια λίμνη νερού κατά την Τελετή Έναρξης του 2004 στην Αθήνα. (AP Photo/Julie Jacobson, File)
via Associated Press

 

Η Αθήνα επέλεξε το μέτρο και έμεινε σε αυτό, από την Τελετή Εναρξης μέχρι τον τερματισμό του Μαραθωνίου στο Καλλιμάρμαρο, όπου κάθε μαραθωνοδρόμος έζησε το μεγαλύτερο όνειρό του.

Ακόμα και αν ορισμένοι κατηγόρησαν την Γιάννα Αγγελοπούλου, ότι σε μεμονωμένες στιγμές παραβίασε το μέτρο, εκ των υστέρων μάλλον αποδεικνύεται ότι την αδίκησαν. 

Η στιγμή της Τελετής Εναρξης στην Αθήνα και συνολικά η διοργάνωση, παραμένουν μέχρι σήμερα ως ένα σημείο αναφοράς, με απόλυτα θετικό πρόσημο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για την Ελλάδα. 

Καλή επιτυχία στο Παρίσι - μέσα από την καρδιά μας.