Αγάπη μου, συρρίκνωσα την αποταμίευση

Το ερώτημα είναι απλό: αν είχατε 10,000 ευρώ διαθέσιμα για αποταμίευση, που θα τα αποταμιεύατεꓼ
Open Image Modal
Larry Washburn via Getty Images

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το 2018, ο μέσος ορός αποταμίευσης των νοικοκυριών ήταν 6.4%. Το 2020, αυτό το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε στο 14.3%. Ακόμη και για τα υπερχρεωμένα Ελληνικά νοικοκυριά, ο μέσος ορός αρνητικής αποταμίευσης (ουσιαστικά δανειζόμαστε για να καταναλώσουμε), μειώθηκε.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας, ένα ποσοστό Ελληνικών νοικοκυριών είχε την δυνατότητα να κάνει κάποια αποταμίευση, κάτι που ήταν αδύνατο πριν την πανδημία.

Ακόμη και αν αγνοήσουμε το σοκ της πανδημίας όμως, είναι γεγονός ότι ένα ποσοστό Ελληνικών νοικοκυριών είναι στην ευχάριστη θέση να έχει αποταμιεύσεις. 

Τελευταία, έχω προσέξει αρκετά εκλαϊκευμένα άρθρα με σχετικούς τίτλους όπως “7 λόγοι γιατί πρέπει να αποταμιεύουμε” και “Ένας αποτελεσματικός κανόνας αποταμίευσης”. Τα άρθρα περιέχουν πληροφορίες με τις οποίες δύσκολα μπορεί κάποιος να διαφωνήσει. Ωστόσο, αδυνατούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα “που μπορούμε να αποταμιεύσουμεꓼ”.

Ομολογώ ότι σε αυτό το θέμα δεν έχω γνώση της Ελληνικής πραγματικότητας. Ωστόσο, δεν έχω διαβάσει κάποιο άρθρο που έχει! Η συζήτηση επί του θέματος είναι αρκετά γενική και αναφέρεται σε προτάσεις που δεν είναι προσιτές στον μέσο Έλληνα. 

Οπότε ας κάνω το ερώτημα πιο συγκεκριμένο:

Ας υποθέσουμε ότι ένα νοικοκυριό διαπιστώνει ότι έχει 10,000 ευρώ διαθέσιμα για αποταμίευση. Με αυτό εννοώ ότι το συγκεκριμένο νοικοκυριό είναι αρκετά σίγουρο ότι οι ανάγκες του είναι καλυμμένες, τουλάχιστον για μια περίοδο 1-2 χρονών. Ανάγκες έκτακτης υγειονομικής περίθαλψής, για παράδειγμα ή ανάγκες για την εκπαίδευση. Ποιες είναι οι αποταμιευτικές επιλογές του συγκεκριμένου νοικοκυριούꓼ 

Κάποιος ίσως αναρωτηθεί ότι το παραπάνω ερώτημα είναι άνευ σημασίας. Σε καμία περίπτωση. Η απλή λύση των καταθέσεων στην τράπεζα οδηγεί στην μείωση της μελλοντικής αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Με απλά λόγια, οι τιμές των αγαθών αυξάνονται περισσότερο από τον τόκο των αποταμιεύσεων.

Από την άλλη μεριά, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν παρέχει αρκετή ρευστότητα.

Στην μέση, υπάρχουν τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, για τα οποία όμως έχω αμφιβολίες ότι είναι τόσο προσβάσιμα.

Τέλος, υπάρχουν τα κρυπτονομίσματα για τους λάτρεις των παραμυθιών και τα μετρητά στην κατάψυξη για τους λάτρεις των θρίλερ! 

Αποφάσισα λοιπόν να ζητήσω την βοήθεια του κοινού!

Το ερώτημα είναι απλό: αν είχατε 10,000 ευρώ διαθέσιμα για αποταμίευση, που θα τα αποταμιεύατεꓼ Στο παρακάτω σύνδεσμο (Google forms), μπορείτε να γράψετε την απάντηση που θα δύνατε σε αυτό το ερώτημα.  

Αν λαβώ αρκετές προτάσεις, στο επόμενο άρθρο θα αναφερθώ σε αυτές πιο διεξοδικά. Το επόμενο άρθρο θα λέγεται φυσικά “Αγάπη μου μεγέθυνα την αποταμίευση!”.

Πατήστε εδώ: Πρόταση αποταμίευσης  

Η φόρμα είναι εντελώς ανώνυμη και για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να μου στείλετέ email στο t.verousis@essex.ac.uk. Ο μοναδικός ορός είναι ότι οι απαντήσεις, αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια της Ελληνικής πραγματικότητας.