«Αγαπητοί φίλοι»: Ο Σι Τζινπίνγκ συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα

Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
|
Open Image Modal
KREMLIN via Reuters

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνάντησε τον «αγαπητό του φίλο» Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα, επιδιώκοντας στενότερες οικονομικές σχέσεις με έναν σύμμαχο που βλέπει ως χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση και προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως πιθανό διαμεσολαβητή στην Ουκρανία.

Ο Σι ήταν ο πρώτος ηγέτης που συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο από τότε που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για αυτόν την Παρασκευή για την απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία κατά την εισβολή.

Η Μόσχα είπε ότι η κατηγορία ήταν μία από μια σειρά πολλών «ξεκάθαρων ενδείξεων εχθρότητας» και άρχισε ποινική έρευνα κατά του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των δικαστών. Το Πεκίνο είπε πως το ένταλμα αντανακλά «διπλά στάνταρ».

Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Σι, το πρώτο του από τότε που εξασφάλισε μια άνευ προηγουμένη τρίτη θητεία αυτόν τον μήνα, ως απόδειξη πως έχει έναν ισχυρό φίλο στην αναμέτρησή της με μια εχθρική Δύση.

Οι δύο άνδρες χαιρέτισαν ο ένας τον άλλο ως «αγαπητό φίλο» όταν συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο το απόγευμα της Δευτέρας πριν ένα δείπνο, που θα ακολουθηθεί από επίσημες συνομιλίες την Τρίτη.

Ο Πούτιν είπε στον Σι ότι έβλεπε τις προτάσεις της Κίνας για μια επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με σεβασμό και επίσης πως «ζήλευε ελαφρώς» την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας της και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες» είπε.

Για τον Σι, η επίσκεψη ένα μια διπλωματική ακροβασία.

Η Κίνα έχει δώσει στη δημοσιότητα μια ευρεία πρόταση 12 σημείων για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ ενισχύει τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες της Δύσης πως σχεδιάζει να εξοπλίσει τη Ρωσία, μα λέει ότι θέλει μια στενότερη συνεργασία στην ενέργεια μετά την ενίσχυση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, αερίου και πετρελαίου.

Με πληροφορίες από Reuters