Aγιοι Ανάργυροι: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο των αστυνομικών για ενδοοικογενειακή βία

Μέσα σε 21 σελίδες με σαφήνεια αναλύεται τι πρέπει να πράξουν Αξιωματικοί Υπηρεσίας τμημάτων, πληρώματα περιπολικών και τηλεφωνητές της Άμεσης Δράσης.
Open Image Modal
ΕΛΑΣ

Από τον Αύγουστο του 2021 σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας εστάλη ένας πολυσέλιδος οδηγός ενεργειών ανταπόκρισης των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Μέσα σε 21 σελίδες με σαφήνεια αναλύεται η υφιστάμενη νομοθεσία για το συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά και το τι πρέπει να πράξουν Αξιωματικοί Υπηρεσίας τμημάτων, πληρώματα περιπολικών και τηλεφωνητές της Άμεσης Δράσης.

Open Image Modal
.
HuffPost Greece

Βάσει του νόμου η ενδοοικογενειακή βία είναι αδίκημα, το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μόνο και μία απλή αναφορά του θύματος είναι ικανή να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, να σχηματιστεί δικογραφία και να ξεκινήσει έρευνα.

Open Image Modal
.
HuffPost Greece
Open Image Modal
.
HuffPost Greece

Η 28χρονη Κυριακή μπορεί να μην δέχθηκε τελικά να υποβάλει μήνυση σε βάρος του πρώην συντρόφου της, αλλά η συζήτηση που έκανε με την Αξιωματικό Υπηρεσίας και την Επόπτη ήταν αρκετή. Στη συζήτησή τους, περιέγραψε το πόσο βίαιος ήταν ο 39χρονος στο παρελθόν και μάλιστα ότι πριν από τέσσερα χρόνια την είχε ξυλοκοπήσει, την είχε βιάσει και είχε κάνει τότε μήνυση.

 

Open Image Modal
.
HuffPost Greece
Open Image Modal
.
HuffPost Greece

Όλα αυτά τα δεδομένα ήταν αρκετά, προκειμένου η 22χρονη αστυφύλακας, η οποία εκτελούσε χρέη Αξιωματικού Υπηρεσίας, να ξεκινούσε τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του 39χρονου. Δεν πρόλαβε, όμως, γιατί ελάχιστα λεπτά μετά της κατάφερε τα φονικά χτυπήματα έξω από το αστυνομικό τμήμα.

 

Open Image Modal
.
HuffPost Greece

Στον «οδηγό» υπάρχουν ξεχωριστές οδηγίες για τη συμπεριφορά, που θα πρέπει να έχουν οι ένστολοι απέναντι στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τις δικονομικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν, ακόμα και τις φράσεις που πρέπει να χρησιμοποιούν.