Αγώνας δρόμου στους εμβολιασμούς: Αύξηση ρυθμών εν μέσω 4ου κύματος

Ποιες ηλικίες κλείνουν τα περισσότερα ραντεβού – ποιοι «αντιστέκονται».
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Αύξηση ρυθμών παρατηρείται στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, καθώς είναι σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα, με την κυβέρνηση να αναμένει ένα δύσκολο δίμηνο.

Όπως είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην ΕΡΤ, οι εμβολιασμοί έχουν παρουσιάσει αύξηση άνω του 200%, τόσο για την πρώτη δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση, σημειώνοντας πως τα κρούσματα αυξάνονται, αυξάνονται όμως και οι εμβολιασμοί και τα μέτρα αποδίδουν. Το στοίχημα τώρα, είπε, είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό, είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτό συνέβαλαν τα μέτρα, τα οποία ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύγκριση ανά εμβόλιο: Τι δείχνουν τα κρούσματα και οι θάνατοι μετά την α′ ή β′ δόση

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την τρίτη δόση (αναμνηστική) πρέπει να κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca. Μετά το 6μηνο θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία γίνεται είτε με μια κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του Μoderna. Ωστόσο όπως διευκρίνισε, μπορούν στους 5,5 μήνες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους στο χρόνο που εκείνοι θέλουν. Επίσης, θα λαμβάνουν sms ανά διαστήματα. Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa δηλ. Pfizer και Μοderna, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως το τελευταίο δεκαήμερο κλείστηκαν 221.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου και 365.000 για την αναμνηστική δόση, διευκρινίζοντας πως τα περισσότερα ραντεβού κλείστηκαν από ηλικίες έως και 50 ετών, ωστόσο μικρότερη ζήτηση καταγράφεται στους 60 και άνω, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη ανάγκη. Επίσης, απέρριψε τους ισχυρισμούς για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, αναφέροντας ότι οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες, καθώς υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφάλειες. Σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί ημερομηνία λήξης για την ισχύ των πιστοποιητικών εξήγησε ότι η συζήτηση επί του θέματος έχει ανοίξει, ωστόσο η Ελλάδα επιθυμεί να ληφθεί μία απόφαση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως ακολουθεί δύσκολο δίμηνο, μα υπάρχει ο πλήρης σχεδιασμός για να υπάρχει η βοήθεια που πρέπει. «Αν είχαμε lockdown θα ήταν καλύτερα, αλλά αυτό έχει αποκλειστεί καθώς έχουμε εμβολιασμένους» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους ιδιώτες γιατρούς, είπε πως θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες και ξεκινώντας από τη βόρεια Ελλάδα.

Από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε πως, με βάση έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα καθημερινά στοιχεία από τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, προκύπτει ότι περίπου 9 στους 10 νοσηλευόμενους στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι. Όπως σημείωσε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχίζεται η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους έτσι ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ.