Αγόρασε ανιχνευτή μετάλλων για πλάκα, βρήκε αρχαίο μενταγιόν 1.500 ετών

Το πολύτιμο εύρημα ήταν αφιερωμένο στον θεό Όντιν. Αλλά δεν μπορεί να το κρατήσει.
|
Open Image Modal
Jose Luque Olmedo via Getty Images

Ένα σπάνιο κόσμημα 1500 ετών ανακάλυψε ένας Νορβηγός στο νότιο νησί Rennesoey, κοντά στην πόλη Stavanger.

Πρόκειται για τον Erlend Bore, 51 ετών, ο οποίος ανακάλυψε αυτό το σπάνιο μενταγιόν με τη βοήθεια του ανιχνευτή μετάλλων που αγόρασε γιατί ο γιατρός του τον «διέταξε» να αρχίσει να περπατά στη φύση αντί να κάθεται στον καναπέ του και να μην κάνει τίποτα.

Ο Ole Madsen, διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου του Stavanger, δήλωσε ότι η εύρεση «τόσο χρυσού είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη».

Τον Αύγουστο, ο Bore άρχισε να περπατά γύρω από το νησί με τον ανιχνευτή μετάλλων του. Αρχικά βρήκε κάποια «μικροπράγματα», αλλά αργότερα αποκάλυψε κάτι που ήταν «εντελώς εξωπραγματικό» - ένα μενταγιόν που ζύγιζε λίγο περισσότερο από 100 γραμμάρια.

Σύμφωνα με τη νορβηγική νομοθεσία, τα αντικείμενα πριν από το 1537 και τα νομίσματα παλαιότερα από το 1650 θεωρούνται κρατική ιδιοκτησία και πρέπει να παραδοθούν.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Håkon Reiersen δήλωσε ότι τα χρυσά μενταγιόν - που ονομάζονται βρακτίες - χρονολογούνται γύρω στο 500 μ.Χ., τη λεγόμενη περίοδο μετανάστευσης στη Νορβηγία.

Τα μενταγιόν και τα χρυσά μαργαριτάρια ήταν μέρος ενός «πολύ επιδεικτικού κολιέ» που είχε κατασκευαστεί από εξειδικευμένους κοσμηματοπώλες και φοριόταν από τους πιο ισχυρούς κατοίκους, δήλωσε ο Reiersen. Πρόσθεσε ότι «στη Νορβηγία, δεν έχει γίνει παρόμοια ανακάλυψη από τον 19ο αιώνα και είναι επίσης μια πολύ ασυνήθιστη ανακάλυψη».

Ένας ειδικός σε τέτοια μενταγιόν, ο καθηγητής Sigmund Oehrl, δήλωσε ότι περίπου 1.000 χρυσά βράκτια έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Δανία.

Είπε ότι τα σύμβολα στα μενταγιόν συνήθως δείχνουν τον σκανδιναβικό θεό Odin να θεραπεύει το άρρωστο άλογο του γιου του. Στα Rennesoey, η γλώσσα του αλόγου κρέμεται στα χρυσά μενταγιόν και «η πεσμένη στάση του σώματος και τα στριμμένα πόδια του δείχνουν ότι είναι τραυματισμένο», δήλωσε ο Oehrl.

«Το σύμβολο του αλόγου αντιπροσώπευε την ασθένεια και την αγωνία, αλλά ταυτόχρονα την ελπίδα για θεραπεία και νέα ζωή», πρόσθεσε.

Το εύρημα θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Stavanger, περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Όσλο.