Αγωγή του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Κομισιόν για μη εφαρμογή του μηχανισμού για το κράτος δικαίου

Ανάρτηση από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι.
|
Open Image Modal
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι.
Johanna Geron via Reuters

Αγωγή κατά της Κομισιόν για τη μη εφαρμογή του μηχανισμού για το κράτος δικαίου ανακοίνωσε το Ευρωκοινοβούλιο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε tweet του προέδρου του, Ντέιβιντ Σασόλι, «η νομική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου υπέβαλε μόλις στο Δικαστήριο της ΕΕ αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μη εφαρμογή του μηχανισμού για το κράτος δικαίου. Τώρα περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις».

 

 

Ο επίμαχος κανονισμός είχε υιοθετηθεί τον τελευταίο Δεκέμβριο και επιτρέπει στην ΕΕ να αναστείλει πληρωμές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε χώρες- μέλη όπου το κράτος δικαίου είναι υπό απειλή. «Ωστόσο η Κομισιόν έχει αποφύγει να τον χρησιμοποιήσει ως τώρα. Οπότε η νομική υπηρεσία συνέστησε νομικές ενέργειες» συμπληρώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Απάντηση της Κομισιόν

Απάντηση έδωσε πριν ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μαμέρ ανέφερε ότι:

«H Eυρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον κανονισμό αιρεσιμότητας. Επαναλαμβάνουμε ότι η Επιτροπή εφαρμόζει ήδη τον κανονισμό:

*Έχουν συνταχθεί κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του.

*Η παρακολούθηση πιθανών περιπτώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη

*και η Επιτροπή ετοιμάζεται να στείλει επιστολές στα σχετικά κράτη μέλη όπου χρειάζεται».

 

 

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωκοινοβούλιο είχε ζητήσει κυρώσεις στην Πολωνία, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει περί μη εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου: Η κυβέρνηση του εθνολαϊκιστικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) κατηγορείται ότι παραβιάζει και ουσιαστικά αγνοεί το κοινοτικό δίκαιο, καθώς εδώ και μήνες αμφισβητεί την υπεροχή του απέναντι στο εθνικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε στην Πολωνία πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ την ημέρα για μη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου.

Η διαμάχη αφορά κυρίως σε δικαστική μεταρρύθμιση του 2018, στο πλαίσιο της οποίας ιδρύθηκε πειθαρχικό συμβούλιο για τον έλεγχο των δικαστών. H EE υποστηρίζει πως οι επίμαχες μεταρρυθμίσεις υπονομεύουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων.

Με επιπλέον πληροφορίες από Reuters, Deutsche Welle