Άγρια καταστολή στη μεγαλειώδη πορεία 1εκατ. πολιτών στο Χονγκ Κονγκ

Η κυβέρνηση που πρόσκειται στο Πεκίνο, δεν κάνει πίσω.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση στο Πεκίνο, ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να αποσύρει το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, μια χώρα στην οποία υπάρχουν σοβαρά θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα μετά την τεράστια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρώην βρετανική αποικία με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να κατακλύζουν τους δρόμους και να βροντοφωνάζουν ένα σύνθημα: «όχι στην έκδοση». Μάλιστα οι διαδηλωτές αψήφισαν τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Η αστυνομία πάντως χωρίς να προκληθεί επιτέθηκε στους διαδηλωτές και καταγράφηκαν απίστευτες σκηνές βίας. Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 1εκατ διαδηλωτές. Σημειώνεται πως το Χονγκ Κονγνκ έχει πληθυσμό περίπου 7εκατ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω: «Είναι ένας πολύ σημαντικός νόμος που θα επιτρέψει να θριαμβεύσει η δικαιοσύνη και θα διασφαλίσει ότι το Χονγκ Κονγκ σέβεται τις διεθνείς του υποχρεώσεις όσον αφορά την διασυνοριακή και εθνική ασφάλεια», δήλωσε σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.

 

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ προσπαθούν να υιοθετηθεί το πολύ αμφιλεγόμενο αυτό κείμενο, το οποίο θα επιτρέψει την έκδοση προς όλες τις δικαστικές αρχές με τις οποίες δεν υπάρχει καμία διμερής συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην ηπειρωτική Κίνα.

Το σχέδιο νόμου προκάλεσε την κατακραυγή μέρους της κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ, που καταγγέλλει τον αδιαφανή και πολιτικοποιημένο ρόλο της κινεζικής δικαιοσύνης.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ενώ η αστυνομία ότι ανέρχονταν σε 240.000, πράγμα που καθιστά την κινητοποίηση αυτή την δεύτερη μεγαλύτερη έπειτα από αυτήν που είχε γίνει για την παράδοση του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στο Πεκίνο το 1997.

Η μαζική αυτή κινητοποίηση θέτει μια τεράστια πρόκληση στην Λαμ, η οποία δεν έχει εκλεγεί, αλλά διοριστεί.

 

Ωστόσο στην πρώτη αντίδρασή της μετά την μαζική κινητοποίηση, η επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε τροποποίηση του κειμένου όσον αφορά την ουσία του και σημείωσε ότι δεν σχεδιάζει να το αποσύρει.

«Η εξέταση κατ’άρθρον του σχεδίου νόμου θα γίνει στις 12 Ιουνίου», υπογράμμισε.

Η ίδια απέρριψε τις δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν λαμβάνει υπόψη της την κοινή γνώμη, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει πολλές υποχωρήσεις για να εγγυηθεί τον σεβασμό των ελευθεριών που έχει αποκλειστικά το Χονγκ Κονγκ και για να είναι συμβατό το κείμενο αυτό με τις διεθνείς αξιώσεις όσον αφορά το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ομάδα μου και εγώ δεν αγνοήσαμε τις απόψεις που εκφράστηκαν πάνω στο θέμα αυτού του πολύ σημαντικού σχεδίου νόμου», σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ακούσαμε με μεγάλη προσοχή», κατέληξε.

 

ASSOCIATED PRESS
Anthony Kwan via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)