Αγρότες: Ενισχύονται τα μπλόκα της Θεσσαλίας – Κινητοποιήσεις και στην υπόλοιπη χώρα

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από Κοζάνη, Εορδαία και Αμυνταίο με τα τρακτέρ τους σε παράταξη, πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη της Κοζάνης
|
Open Image Modal
Διαμαρτυρία αγροτών από όλη την Φθιώτιδα στην Λαμία, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024. Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν στην Πανελλήνια Έκθεση και στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Λαμίας. Οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο τους. (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με τα μπλόκα των τρακτέρ στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία να ενισχύονται. Οι αγρότες αντιδρούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής και στην εκτόξευση των τιμών στα γεωργικά εφόδια, απαιτώντας ενίσχυση των επιδοτήσεων και αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία.

Ανοιχτός στον διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί και στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παραμένουν στο δρόμο με τα τρακτέρ τους οι αγρότες στην Θεσσαλία οι οποίοι ζητούν μεταξύ άλλων ενίσχυση των αποζημιώσεων. Για τη Θεσσαλία έχουν καταβληθεί προκαταβολές 150 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, ενώ το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκατ. ευρώ.

Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, αφορολόγητο ρεύμα, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια διεκδικούν οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες στη Λάρισα, αλλά και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλο. Συνεχείς είναι οι συσκέψεις τόσο σε επίπεδο αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών και ομοσπονδιών, όσο και σε επίπεδο χωριών και σημείων συγκέντρωσης τρακτέρ.

Αγρότες από τα χωριά της Τερψιθέας, της Χάλκης, της περιοχής Φιλιππούπολης της Λάρισας κ.α που ως σήμερα δεν είχαν κινητοποιηθεί, αποφάσισαν την Κυριακή να φτάσουν με τρακτέρ στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, να διαδηλώσουν και να παραμείνουν προκειμένου να ενημερώσουν πολίτες και φορείς, με σκοπό να μεταβούν στη συνέχεια, τη Δευτέρα στο μπλόκο του Πλατυκάμπου.

Οι αγρότες που ήδη συγκέντρωσαν γεωργικά μηχανήματα τις προηγούμενες μέρες στον Πλατύκαμπο θα συνεδριάσουν το Σάββατο και θα ενισχυθούν με συναδέλφους τους από παρακάρλια χωριά, όπως το Καστρί και την Αμυγδάλεα. Σε κάθε περίπτωση η Δευτέρα φαίνεται να είναι ημέρα αποφάσεων για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Open Image Modal
Eurokinissi

Τρακτέρ στο κέντρο των Ιωαννίνων

Πανηπειρωτική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν απόψε οι αγρότες των Ιωαννίνων, της Άρτας ,της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά έκαναν αρχικά προσυγκεντρώσεις στις εισόδους της πόλης των Ιωαννίνων και στην συνέχεια προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο.

Από τα βασικά τους αιτήματα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανα Kwh για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και οι κατώτατες εγγυημένες τιμές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Παράλληλα, τόνισαν πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί , ακόμη και με κλείσιμο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ,εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Αγροτικές κινητοποιήσεις σε Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά

Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχώρησαν την Παρασκευή οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Δυτική Μακεδονία, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το κλάδο τους και «απειλούν -όπως λένε -την βιωσιμότητα της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής». Αγρότες και κτηνοτρόφοι από Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου με τα τρακτέρ τους σε παράταξη, πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη της Κοζάνης, όπου οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη ενώ στην συνέχεια απέκλεισαν για μισή ωρα το κτίριο της Περιφέρειας όπου είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη. Τα θέματα που σχετίζονται με τις ενισχύσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και φαίνεται ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων. Όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αγροκτηνοτρόφος από την Πολυκάρπη Καστοριάς Δημήτρης Μόσχος, του οποίου η οικογενειακή φάρμα το 2023 βραβεύτηκε από την ΕΕ ως η καλύτερη της Ευρώπης, «η μείωση του εισοδήματος των συναδέλφων μας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για την ζωική και φυτική παράγωγη ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 52%». Τόνισε ότι «πρόκειται για χρήματα που λείπουν από το πορτοφόλι μας, χωρίς να έχουμε άμεσα η έμμεσα την ευθύνη για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα» επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση η οποία όπως ισχυρίζεται «δεν ενημέρωσε έγκαιρα για τις ενέργειές της τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο».

 

 

Οι αγρότες της Κοζάνης μετά την συνάντηση τους με τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στα Κοίλα Κοζάνης κι όπως δήλωσε ο Στάθης Πασχαλίδης από τις αρχές της επόμενης βδομάδας «θα επιδιωχθεί σε συντονισμό με τα αλλά μπλόκα στην Περιφέρεια να αποκλειστεί ο κόμβος της Εγνατίας στην Σιάτιστα».

Στην Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς, στην λεωφόρο των κύκνων και έχουν προαναγγείλει για την Δευτέρα ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς. Ο Δημήτρης Μόσχος ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα μετά από συνεννόηση όλοι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με λεωφορεία θα μεταβούν στην παναγροτική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Στα Γρεβενά, οι αγροκτηνοτρόφοι αποσύρθηκαν από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας και παράταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στην Μυρσίνα. Ο κ. Μπάμπης Ορφανίδης από το Καρπερό Γρεβενών μίλησε για τις επιπτώσεις των πράσινων πολιτικών της ΕΕ στην αγροτική παραγωγή επισημαίνοντας ότι «ενώ στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, των λιπασμάτων, των αγροεφοδίων, πληρώνουμε ήδη ως καταναλωτές την ραγδαία άνοδο των τιμών, την ίδια στιγμή τα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές πρακτικές πως εξηγείται οι τιμές τους να κατρακυλούν στο χωράφι».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ