Αζόρες: Σμήνος 1.800 μικροσεισμών μπορεί να ενεργοποιήσει ηφαιστειακή έκρηξη ή ισχυρό σεισμό

Οι δημοτικές αρχές του Σάο Ζόρζε ενεργοποίησαν σχέδια έκτακτης ανάγκης, ως προληπτικό μέτρο.
Open Image Modal
© Marco Bottigelli via Getty Images

Μια σειρά πολλαπλών μικρών σεισμικών δονήσεων, που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στο νησί Σάο Ζόρζε της Πορτογαλίας θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ισχυρότερο σεισμό ή μια έκρηξη ηφαιστείου, είπαν ειδικοί.

Ο αριθμός των σεισμών που καταγράφηκαν στην ηφαιστειογενή νήσο στο αρχιπέλαγος των Αζορών από το Σάββατο το απόγευμα αυξήθηκε σε περίπου 1.800 από έναν προηγούμενο απολογισμό 1.329, δήλωσε ο Ρουί Μαρκές, επικεφαλής του κέντρου σεισμο-ηφαιστειακής επιτήρησης της περιοχής Σιβίσα.

Μονάχα οι 94 από τους 1800 σεισμούς, με μέγεθος μεταξύ 1,7 και 3,3 βαθμών, που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, έχουν γίνει αισθητοί από τον πληθυσμό, είπε ο Μαρκές στο πρακτορείο ειδήσεων Λούσα. Στο Σάο Ζόρζε, ένα από τα εννέα νησιά που αποτελούν τις Αζόρες, ζουν περίπου 8.400 άνθρωποι και αποτελεί μέρος του κεντρικού ομίλου του αρχιπελάγους, που περιλαμβάνει τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Φάιαλ και του Πίκο, που είναι επίσης ηφαιστειακά.

Η σειρά μικρών σεισμών, γνωστών και ως σμήνος δεν έχουν προκαλέσει ζημιές μέχρι στιγμής και καταγράφηκαν κατά μήκος του ηφαιστειακού ρήγματος Μανάντας, που εξερράγη τελευταία φορά το 1808. Οι δημοτικές αρχές του Σάο Ζόρζε ενεργοποίησαν σχέδια έκτακτης ανάγκης, ως προληπτικό μέτρο.

«Όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι», είπε ο Μαρκές στο ραδιοφωνικό δίκτυο Antena 1. «Από τη μία, θα μπορούσαμε να δούμε έναν σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες καταστροφές… Από την άλλη, έχουμε το σενάριο μιας έκρηξης».

Open Image Modal
Ο δορυφορικός χάρτης δείχνει τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί Σάο Χόρχε μετά από περίπου 1.100 μικρούς σεισμούς που έπληξαν ένα από τα ηφαιστειακά νησιά του μέσου Ατλαντικού της Πορτογαλίας σε λιγότερο από 48 ώρες στις Αζόρες της Πορτογαλίας.
CIVISA via via REUTERS

Ο επικεφαλής του Σιβίσα προέτρεψε τους κατοίκους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, αν και είπε ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικής προέλευσης παρά ηφαιστειακής.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλο αυτό ως μια καθαρά τεκτονική κρίση, αλλά ως μια σεισμική κρίση, που λαμβάνει χώρα σε ένα ενεργό ηφαιστειακό σύστημα», τόνισε ο ίδιος.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωσε σήμερα, από την πλευρά της, ότι εργάζεται με άλλους φορείς για να προετοιμάσει μέτρα διαχείρισης της κατάστασης στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού ή μιας έκρηξης.