Banksy: Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου αφαίρεσε το έργο με τον γορίλα που απελευθερώνει πουλιά

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση στα social media. Για ποιόν λόγο ελήφθη η απόφαση.
Open Image Modal
Το έργο του Banksy με έναν γορίλα να βοηθά να δραπετεύσουν ένα θαλάσσιο λιοντάρι, πουλιά, νυχτερίδες και τρία άλλα μυστηριώδη ζώα -που απεικονίζονται μονάχα από τρία ζευγάρια μάτια που λάμπουν. Ζωολογικός κήπος Λονδίνου, 14 Αυγούστου 2024. (AP Photo/Brian Melley)
via Associated Press

Το ένατο και τελευταίο έργο του Banksy από τη σειρά με τις παραστάσεις ζώων που απεικονίζει έναν γορίλα να απελευθερώνει πουλιά και έναν θαλάσσιο ελέφαντα, απομακρύνθηκε από την είσοδο του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου.

Το προσωπικό αντικατέστησε το στένσιλ με αντίγραφο προκειμένου να διασώσει το έργο το οποίο χαρακτηρίζει ως μία «σημαντική στιγμή» στην ιστορία των 196 χρόνων λειτουργίας του ζωολογικού κήπου.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ζωολογικός κήπος είχε ενημερώσει τους επισκέπτες ότι θα αφαιρέσει το έργο το βράδυ της Παρασκευής 16 Αυγούστου, «για τη διαφύλαξή του και για την πλήρη χρήση της εισόδου μας κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης καλοκαιρινής περιόδου». «Ακόμη εξετάζουμε τι ακριβώς θα κάνουμε με [αυτό]», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πλάι στο αντίγραφο τοποθετήθηκε μία πινακίδα που γράφει «Banksy woz ere» (ο Banksy ήταν εδώ), με την ελπίδα να αποτραπεί ο συνωστισμός στην είσοδο από τους θαυμαστές του διάσημου ανώνυμου καλλιτέχνη, οι οποίοι άρχισαν να συρρέουν μαζικά μετά την αποκάλυψη του έργου στις 13 Αυγούστου.

Το ρολό της εισόδου παρέμενε έκτοτε κλειστό, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να θαυμάσουν το έργο του Banksy, το οποίο απεικόνιζε έναν γορίλα να βοηθά ένα θαλάσσιο λιοντάρι, πουλιά, νυχτερίδες και τρία άλλα μυστηριώδη ζώα -που διακρίνονται μονάχα από τρία ζευγάρια μάτια που λάμπουν- να δραπετεύσουν, προφανώς από τον ζωολογικό κήπο.

Open Image Modal
Το αντίγραφο που τοποθετήθηκε στη θέση του πρωτότυπου έργου του Banksy στην είσοδο του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου, 18 Αυγούστου 2024. (AP Photo/Brian Melley)
via Associated Press

Η Kathryn England, επικεφαλής λειτουργίας του ζωολογικού κήπου, ευχαρίστησε δημόσια τον Banksy, γράφοντας ότι είναι «μια σημαντική στιγμή της ιστορίας μας που θέλουμε να προστατεύσουμε όπως πρέπει». Και πρόσθεσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη χαρά που έχει ήδη δώσει αυτό το έργο τέχνης σε τόσους πολλούς ανθρώπους, αλλά κυρίως, είμαστε απίστευτα ευγνώμονες στον Banksy, που έφερε την άγρια ζωή στο προσκήνιο».

Η σειρά με τις παραστάσεις ζώων ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου, με ένα αγριοκάτσικο και ακολούθησαν άλλα οκτώ έργα, μεταξύ των οποίων, τρεις πίθηκοι που αιωρούνται σε μια σιδηροδρομική γέφυρα, ένας λύκος ζωγραφισμένος σε δορυφορικό πιάτο -που κλάπηκε-, δύο πελεκάνοι, ένας ρινόκερως να ανεβαίνει σε ένα αυτοκίνητο και πιράνχας που κολυμπούν σε ένα γυάλινο θάλαμο της αστυνομίας στην καρδιά του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από Guardian