Bayraktar Kizilelma: Παρουσίαση τουρκικού μη επανδρωμένου «μαχητικού»

Παρουσιάστηκε στην έκθεση Teknofest.
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Ένα «πρωτότυπο» του Bayraktar Kizilelma της Baykar Technologies παρουσιάστηκε στην έκθεση Teknofest την Τουρκία: Το συγκεκριμένο αεροσκάφος παρουσιάζεται ως το πρώτο μη επανδρωμένο «μαχητικό» της Τουρκίας και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, υποτίθεται πως θα μπορεί (όταν ολοκληρωθεί ως πρόγραμμα) να μεταφέρει φορτίο 1.500 κιλών (όπλα κλπ) και να έχει εμβέλεια 930 χλμ, με «επιχειρησιακό ύψος» τα 10.668 μέτρα. Πάντα σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, θα μπορεί να πετά για πέντε ώρες και θα έχει μέγιστη ταχύτητα 900 χλμ/ ώρα. Η πρώτη του πτήση, σύμφωνα με τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, chief technology officer της εταιρείας, αναμένεται να γίνει το 2023.

 

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας, λέγοντας ότι για τέτοια οχήματα απαιτείται προμήθεια/ συνδρομή από το εξωτερικό και τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη εθνικών τεχνολογιών.

«Αυτοί που προσπαθούν να μας τρομάξουν και να αποτρέψουν τις εθνικές τεχνολογίες με εμπάργκο δεν θα κερδίσουν ποτέ εκτός αν τα παρατήσουμε» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο γνωστό Bayraktar TB2, είπε ότι βλέπει ζήτηση από 24 χώρες, ενώ σημείωσε πως το Bayraktar Akinci, που προωθείται ως ικανό για αποστολές που κανονικά αναλαμβάνουν μαχητικά, θα εξάγται σε τέσσερις χώρες.

 

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

 

Σημειώνεται πως, παρά τη μεγάλη εξάπλωση της χρήσης drones παγκοσμίως και την εμπορική επιτυχία του (χαμηλού κόστους) Bayraktar TB2, τα αεριωθούμενα drones είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται ακόμα από χώρες- «παραδοσιακές» δυνάμεις στον χώρο της αεροπορικής τεχνολογίας, όπως οι ΗΠΑ. Επίσης, αν και τα drones όντως αντικαθιστούν τα επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια σειρά αποστολών, η αντικατάσταση των επανδρωμένων μαχητικών από μη επανδρωμένα μαχητικά θεωρείται μάλλον όνειρο επιστημονικής φαντασίας (τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον): Αντ’αυτού, η κατεύθυνση προς την οποία φαίνονται να κινούνται τα πράγματα είναι η χρήση drones που συνοδεύουν επανδρωμένα μαχητικά, με τον πιλότο να λειτουργεί και ως «καθοδηγητής/ διοικητής» τους, στέλνοντάς τα σε αποστολές, χρησιμοποιώντας τα για την προστασία του μαχητικού του κλπ.