BBC: Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ κατηγορείται για πολλαπλούς βιασμούς από υπαλλήλους του

Το BBC παραθέτει μαρτυρίες από περισσότερες από 20 πρώην εργαζόμενες που λένε ότι ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος, τις επιτέθηκε σεξουαλικά.
|
Open Image Modal
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ritz Mohamed Al Fayed ποζάρει με το προσωπικό του ξενοδοχείου του στο Παρίσι, 27 Ιουνίου 2016.
via Associated Press

Ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει πως πέντε γυναίκες καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού από τον πρώην ιδιοκτήτη των Harrods, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, όταν εκείνες εργάζονταν στο πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου.

Το BBC παραθέτει μαρτυρίες από περισσότερες από 20 γυναίκες πρώην εργαζόμενες που λένε ότι ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, τις επιτέθηκε σεξουαλικά ή και τις βίασε. 

Το ντοκιμαντέρ και το podcast - Al-Fayed: Predator at Harrods - συγκέντρωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του Αλ Φαγιέντ, το Harrods όχι μόνο δεν παρενέβη, αλλά βοήθησε στη συγκάλυψη των καταγγελιών για κακοποίηση.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Harrods δήλωσαν ότι ήταν «εντελώς συγκλονισμένοι» από τους ισχυρισμούς και ζήτησαν συγγνώμη.

«Ο ιστός της διαφθοράς και της κατάχρησης σε αυτή την εταιρεία ήταν απίστευτος και πολύ σκοτεινός» λέει ο δικηγόρος Bruce Drummond, από τη νομική ομάδα που εκπροσωπεί ορισμένες από τις γυναίκες που προέβησαν στην καταγγελία.

Τα περιστατικά έλαβαν χώρα στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σεν Τροπέ και το Άμπου Ντάμπι.

«Έκανα φανερό ότι δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου. Ήθελα απλώς να τελειώσει», λέει μία από τις γυναίκες, η οποία λέει ότι ο Φαγιέντ τη βίασε στο διαμέρισμά του στο Park Lane.

Μια άλλη γυναίκα λέει ότι ήταν έφηβη όταν τη βίασε στη διεύθυνση Mayfair.

«Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς καμία ηθική πυξίδα», λέει, προσθέτοντας ότι όλο το προσωπικό στο Harrods ήταν τα «παιχνιδάκια» του.

«Ήμασταν όλοι τόσο φοβισμένες. Καλλιεργούσε ενεργά το φόβο. Αν έλεγε ‘πηδήξτε’ οι υπάλληλοι ρωτούσαν ‘πόσο ψηλά’».

Ο Φαγιέντ αντιμετώπιζε καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση όσο ζούσε, αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί είναι πρωτοφανούς κλίμακας και σοβαρότητας. Το BBC πιστεύει μάλιστα ότι πολλές περισσότερες γυναίκες μπορεί να είχαν δεχτεί επίθεση.

Open Image Modal
Ο Mohamed Al Fayed ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Harrods, στο Λονδίνο, δοκιμάζει μια τιάρα κατά την έναρξη των εκπτώσεων του Ιανουαρίου 3 Ιανουαρίου 2001
via Associated Press

«Ηταν χυδαίος»

Η επιχειρηματική σταδιοδρομία του Φαγιέντ ξεκίνησε στους δρόμους της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, όπου πουλούσε αναψυκτικά στους περαστικούς. Ο γάμος του με την αδελφή ενός εκατομμυριούχου Σαουδάραβα εμπόρου όπλων τον βοήθησε να δημιουργήσει νέες διασυνδέσεις και να χτίσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 και ήταν ήδη γνωστό, δημόσιο πρόσωπο όταν ανέλαβε τα Harrods το 1985. Στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, εμφανιζόταν τακτικά ως καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές και ψυχαγωγίας στη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, ο Φαγιέντ - του οποίου ο γιος Ντόντι σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μαζί με την Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, το 1997 - έγινε γνωστός στη νέα γενιά μέσω της σειράς του Netflix, The Crown

Open Image Modal
Η Νταϊάνα πριγκίπισσα της Ουαλίας και ο Ντόντι Φαγιέντ. 06/01/2004
PA Images via Getty Images

Οι γυναίκες με τις οποίες μίλησε το BBC τον περιγράφουν με πολύ σκοτεινά χρώματα. «Ήταν άθλιος» λέει η Σοφία, η οποία εργάστηκε ως προσωπική βοηθός του από το 1988 έως το 1991.

Η ίδια λέει ότι προσπάθησε να τη βιάσει περισσότερες από μία φορές.

«Αυτό με θυμώνει, ο κόσμος δεν πρέπει να τον θυμάται ως έναν ευχάριστο και πρόσχαρο τύπο. Δεν ήταν έτσι όπως φαινόταν».

Ο ιδιοκτήτης του Harrods περιόδευε τακτικά στους τεράστιους ορόφους πωλήσεων του πολυκαταστήματος και εντόπιζε νεαρές εργαζόμενες που έβρισκε ελκυστικές, οι οποίες στη συνέχεια προωθούνταν για να εργαστούν στα γραφεία του στον επάνω όροφο, είπαν στο BBC πρώην εργαζόμενοι.

Οι επιθέσεις γίνονταν στα γραφεία του Harrods, στο διαμέρισμα του Φαγέντ στο Λονδίνο ή σε ταξίδια στο εξωτερικό - συχνά στο Παρίσι στο ξενοδοχείο Ritz, το οποίο επίσης του ανήκε, ή στην κοντινή ιδιοκτησία του Villa Windsor.

Στα Harrods, άλλα πρώην μέλη του προσωπικού είπαν ότι ήταν σαφές τι συνέβαινε.

«Όλοι βλέπαμε κάποιες να περνούν την πόρτα του και σκεφτόμασταν ‘καημένη, σήμερα είναι η σειρά σου’. Νιώθαμε εντελώς ανίσχυροι να το σταματήσουμε» λέει η Άλις, που δεν είναι το πραγματικό της όνομα.

Open Image Modal
Η πρόσοψη του πολυκαταστήματος Harrods φωτίζεται στις 8 Μαΐου 2010 στο Λονδίνο της Αγγλίας. Το πολυτελές κατάστημα ανήκε παλαιότερα στον Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο Mohamed Al Fayed και αποτελεί ορόσημο του Λονδίνου. (Φωτογραφία: Matthew Lloyd/Getty Images)
Matthew Lloyd via Getty Images

«Με βίασε»

Η Ρέιτσελ, (δεν είναι το πραγματικό της όνομα), εργαζόταν ως προσωπική βοηθός στο Harrods τη δεκαετία του 1990.

Ένα βράδυ μετά τη δουλειά, λέει ότι την κάλεσαν στο πολυτελές διαμέρισμά του Φαγέντ, στο Park Lane με θέα το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου. Το κτίριο προστατευόταν από προσωπικό ασφαλείας και διέθετε ένα γραφείο επί τόπου που στελεχωνόταν από υπαλλήλους του Harrods.

Η Ρέιτσελ λέει ότι ο Φαγέντ της ζήτησε να καθίσει στο κρεβάτι του και στη συνέχεια έβαλε το χέρι του στο πόδι της, κάνοντάς της σαφές τι ήθελε.

«Θυμάμαι να νιώθω το σώμα του πάνω μου, το βάρος του. Απλά τον άκουγα να κάνει αυτούς τους θορύβους. Και... απλά έστρεψα αλλού τις σκέψεις μου.
Με βίασε.»

Το BBC έχει μιλήσει με 13 γυναίκες που λένε ότι ο Φαγιέντ τις κακοποίησε σεξουαλικά στο Park Lane. Τέσσερις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Ρέιτσελ, λένε ότι βιάστηκαν.

Η Σοφία, η οποία λέει ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση, περιέγραψε την όλη κατάσταση ως έναν αναπόδραστο εφιάλτη.

«Δεν μπορούσα να φύγω. Δεν είχα πατρικό για να επιστρέψω, έπρεπε να πληρώνω ενοίκιο», λέει.

Η Τζέμα, η οποία εργαζόταν ως προσωπική βοηθός του Φαγιέντ μεταξύ 2007-09, λέει ότι η συμπεριφορά του γινόταν πιο τρομακτική κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών στο εξωτερικό.

Λέει ότι κορυφώθηκε με τον βιασμό της στη βίλα Windsor στο Δάσος της Βουλώνης του Παρισιού - πρώην οικία, μετά την παραίτηση, του βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδου Η′ και της συζύγου του Γουάλις Σίμπσον.

Η Τζέμα λέει ότι ξύπνησε ξαφνιασμένη στην κρεβατοκάμαρά της. Ο Φαγέντ βρισκόταν δίπλα στο κρεβάτι της φορώντας μόνο μια μεταξωτή ρόμπα. Στη συνέχεια προσπάθησε να ξαπλώσει στο κρεβάτι μαζί της.

«Του είπα, ‘όχι, δεν θέλω να το κάνεις’. Και συνέχισε να προσπαθεί να μπει στο κρεβάτι, οπότε σε κάποιο σημείο ήταν κάπως από πάνω μου και [εγώ] πραγματικά δεν μπορούσα να κουνηθώ καθόλου».

«Ήμουν μπρούμυτα στο κρεβάτι και αυτός ήρθε πάνω μου».

Λέει ότι μετά τον βιασμό της έκλαιγε, ενώ εκείνος σηκώθηκε και της είπε επιτακτικά να πλυθεί με Dettol.

«Προφανώς ήθελε να σβήσω κάθε ίχνος του ότι συνευρέθηκε μαζί μου», εξηγεί.

Άλλες οκτώ γυναίκες μας είπαν στο BBC ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον Φαγέντ στα ακίνητά του στο Παρίσι. Πέντε γυναίκες περιέγραψαν τις επιθέσεις ως απόπειρα βιασμού.