Ο Ερμής, κοντινότερος στον Ήλιο πλανήτης και μικρότερος στο Ηλιακό Σύστημα, είναι ένας από τους πλανήτες του εσώτερου συστήματος που έχουν εξερευνηθεί λιγότερο: Οι μόνες αποστολές που τον έχουν επισκεφθεί είναι οι Mariner 10 και MESSENGER, και γενικότερα θεωρείται «δύσκολος» προορισμός, λόγω της εγγύτητάς του στον Ήλιο, του διαρκούς «βομβαρδισμού» του από αστεροειδείς, της υψηλής ταχύτητας που χρειάζεται ένα σκάφος για να τον φτάσει και άλλων παραγόντων. Επίσης, είναι ιδιαίτερα δύσκολος ως προς την παρατήρησή του- ως εκ τούτου, η αποστολή BepiColombo, κοινό εγχείρημα της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ΕΟΔ) και της ιαπωνικής JAXA, η οποία προορίζεται για εκτόξευση τον Οκτώβριο του 2018, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Θα πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή στον Ερμή και αναμένεται να καταφθάσει στον πλανήτη στα τέλη του 2025, όπου θα αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, θερμοκρασίες άνω των 350 βαθμών Κελσίου και θα συλλέξει δεδομένα κατά τη διάρκεια ενός έτους – με πιθανή επέκταση άλλου ενός. Η αποστολή αποτελείται από δύο διαστημόπλοια: Το Mercury Planetary Orbiter (MPO) και το Mercury Magnetospheric Orbiter (MMΟ).
Σκοπός είναι η μελέτη και κατανόηση της σύνθεσης, των γεωφυσικών χαρακτηριστικών, της ατμόσφαιρας, της μαγνητόσφαιρας και της ιστορίας του. Όπως ελπίζουν οι συντελεστές του BepiColombo, θα πρόκειται για την αποστολή που θα αποφέρει τα περισσότερα στοιχεία για τον πλανήτη μέχρι τώρα.
Καθώς ο πλανήτης, όπως προαναφέρθηκε, είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτος (ενώ η βαρύτητα του Ήλιου κάνει δύσκολο να μπει ένα διαστημόπλοιο σε σταθερή τροχιά γύρω του) η επιλεγείσα μέθοδος εκτόξευσης περιλαμβάνει χρήση της βαρύτητας της Γης, της Αφροδίτης και του ίδιου του Ερμή, σε συνδυασμό με την ώθηση από τον ηλιακό/ ηλεκτρικό κινητήρα του (SEP). Όταν φτάσουν τον Ερμή, στα τέλη του 2025, τα δύο σκάφη θα αποχωριστούν και θα τεθούν σε διαφορετικές τροχιές.
Όσον αφορά στη σημασία του Ερμή ως προς την ευρύτερη εικόνα που έχουμε για το Ηλιακό Σύστημα, ο Ερμής, ως ο κοντινότερος στον Ήλιο, έχει σημαντικό ρόλο στο να βρεθεί το πώς οι σχηματίζονται οι πλανήτες. Ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης ανήκουν στην ίδια «οικογένεια»- και ο καθένας τους έχει στοιχεία που επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση της κατηγορίας τους. Με τη σειρά της, η γνώση σχετικά με τον σχηματισμό και την εξέλιξη των πλανητών είναι «κλειδί» για την καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που επέτρεψαν την εμφάνιση της ζωής στη διαστημική «γειτονιά» μας- και που, πιθανώς, να έχουν κάνει το ίδιο και αλλού στο σύμπαν.