Το 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου- Berlinale, ξεκίνησε χθες, Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα. Το πρώτο πράσινο χαλί στρώθηκε στο Berlinale Palast για την εναρκτήρια ταινία «The Kindness of Strangers» της Δανέζας Λόνε Σέρφινγκ, και εκεί βρέθηκαν όλοι οι πρωταγωνιστές της ταινίας αλλά και τα μέλη της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ.
Μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, θα προβληθούν περίπου 400 ταινίες, από τις οποίες οι 23 ανήκουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα και 17 από αυτές διεκδικούν τη Χρυσή Άρκτο, το μεγαλύτερο βραβείο του φεστιβάλ καθώς και την Αργυρή Άρκτο. Κεντρικά θέματα των ταινιών είναι η οικογένεια, σύγχρονα ζητήματα όπως ο αντίκτυπος της ανθρωπότητας στον πλανήτη, και η ισότητα των φύλων.
Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο Διαγωνιστικό, αλλά σε ενότητες του φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της ενότητας «Culinary Cinema». Το θρίλερ «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα, θα προβληθεί στο Πανόραμα του φεστιβάλ.
Φέτος, ένας μεγάλος αριθμός ταινιών, προέρχεται από γυναίκες σκηνοθέτες και παραγωγούς με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός, γεγονός που δίνει μια φεμινιστική «πνοή» στη διοργάνωση.
Πολιτικά φορτισμένη Berlinale
Το σλόγκαν της φετινής Berlinale είναι: «Το προσωπικό είναι πολιτικό» («The personal is political»), φράση που ο διευθυντής του φεστιβάλ Ντίετερ Κόσλικ δανείστηκε από φεμινιστικό κίνημα του 1960 και ταιριάζει στην εστίαση του φεστιβάλ στις γυναίκες κινηματογραφίστριες.
Μια μητέρα που δραπετεύει από το βίαιο σύζυγό της, ένας κατά συρροή δολοφόνος γυναικών και ο λιμός στην Ουκρανία την δεκαετία του 1930, είναι μεταξύ των κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων που αναμένεται να προβληθούν στο φεστιβάλ. Στο επίκεντρο είναι τα θέματα εξουσίας και κακοποίησης που διαπερνούν μεγάλο μέρος του φεστιβάλ.
Άλλες αξιοσημείωτες ταινίες είναι η «Marighella» του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Βάγκνερ Μούρα, με θέμα τον θάνατο του συγγραφέα Carlos Marighella στα χέρια της πρώην στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας και η «Mr. Jones» της Πολωνέζας σκηνοθέτριας Ανιέσκα Χόλαντ, με θέμα με έναν Ουαλό δημοσιογράφο του οποίου τα ρεπορτάζ στη δεκαετίας του 1930 εξέθεσαν τη φρίκη του λιμού στην Ουκρανία. Επιπλέον θα παρουσιαστούν το «The Golden Glove» του γερμανικού σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, την ψυχολογικά εξαντλητική αληθινή ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου που σκότωνε στις γυναίκες στη περιοχή του λιμανιού του Αμβούργου τη δεκαετία του 1970.
Φεμινιστική «πνοή»
Μια πρόσφατη λεπτομερής μελέτη ισότητας του φύλου όσον αφορά τη φετινή διοργάνωση, ανέλυσε το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών παραγωγών στις διαγωνιζόμενες ταινίες που παρουσιάζονται στη Berlinale.
Πέρυσι, η Berlinale ήταν το πρώτο μεγάλο διεθνές φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην απαρχή του κινήματος #Metoo. Και ανταποκρίθηκε με τη δέσμευση να ενισχύσει την ισότητα στους συμμετέχοντες.
Η μελέτη δείχνει ότι, όσον αφορά στους σκηνοθέτες, 191 ή το 45% αυτών που διαγωνίζονται φέτος είναι γυναίκες και το 52% άνδρες.
(Με πληροφορίες από το Reuters, τη Deutche Welle και το Variety)