Η μπύρα χωρίς αλκοόλ κάνει θραύση παγκοσμίως - Ακόμη και στο Oktoberfest

Tα τελευταία χρόνια η κατανάλωση της κανονικής μπύρας στη Γερμανία συρρικνώνεται και το «οχυρό» μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο ιδιοκτήτης της ιστορικής γερμανικής ζυθοποιίας Weihenstephan, της παλαιότερης στον κόσμο, έχει ένα μυστικό: Του αρέσει πολύ η μπύρα χωρίς αλκοόλ.

Κι αν αυτό δεν θεωρείται «ιεροσυλία», η πρώτη Βαυαρική μπυραρία που άνοιξε και σερβίρει μόνο μπύρες χωρίς αλκοόλ στην καρδιά του σιδηροδρομικού σταθμού του Μονάχου, πριν το περίφημο Oktoberfest, είναι σίγουρα.

Ο Tobias Zollo, ο ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας, βιάζεται να επιβεβαιώσει την αγάπη του στην γερμανική μπύρα αν και όπως λέει «προτιμά την μπύρα χωρίς αλκοόλ όταν εργάζεται ή τρώει το μεσημεριανό του γεύμα καθώς έχει την ίδια γεύση, αλλά λιγότερες θερμίδες από ένα αναψυκτικό χάρη στη διαδικασία εξάτμισης του αλκοόλ από το ζυθοποιείο».

Open Image Modal
via Associated Press

Ο Zollo δεν είναι ο μόνος που εκτιμά την μπύρα χωρίς αλκοόλ η οποία έχει αρχίσει και κατακτά τη γερμανική αγορά, κι όχι μόνο, τα τελευταία χρόνια με την κατανάλωση της κανονικής μπύρας να συρρικνώνεται.

Μοναστηριακή μπύρα 10 αιώνων

Στο Weihenstephan, που άνοιξε το 1040 από Βενεδικτίνους μοναχούς, η μη αλκοολούχα μπύρα σίτου και η lager αποτελούν πλέον το 10% της παραγωγής. Η αύξηση τα τελευταία χρόνια, από τότε που άρχισαν να παράγουν ποτά χωρίς αλκοόλ τη δεκαετία του 1990, αντικατοπτρίζει τα στατιστικά στοιχεία για την υπόλοιπη βιομηχανία μπύρας της Γερμανίας.

 «Ο κόσμος δυστυχώς –οφείλω να το πω ως ζυθοποιός– πίνει λιγότερη μπύρα», είπε ο Zollo μια μέρα πριν από την επίσημη έναρξη του Oktoberfest, τη γιορτή της μπύρας στη Γερμανία όπου απ’  ότι φαίνεται η μη αλκοολούχα εκδοχή της θα ξεπουλήσει.

Όλες οι καντίνες στο Oktoberfest, εκτός από 2, θα σερβίρουν και μη αλκοολούχα μπύρα η οποία θα χρεώνεται όσο και η κανονική μπύρα - μεταξύ 13,60 και 15,30 ευρώ για μια κούπα του ενός λίτρου.

Open Image Modal
via Associated Press

 «Για ανθρώπους που δεν τους αρέσει να πίνουν αλκοόλ αλλά θέλουν να απολαύσουν το Oktoberfest, νομίζω ότι είναι μια καλή επιλογή», είπε ο 24χρονος Mikael Caselitz, από το Μόναχο. «Μερικές φορές οι άνθρωποι νιώθουν ότι διασκεδάζουν περισσότερο με το αλκοόλ, κάτι που δεν είναι αλήθεια καθώς μπορείς να διασκεδάσεις και χωρίς αυτό».

Πέφτει το οχυρό

Κι αν στο Μόναχο, την ιστορική πόλη της μπύρας σε όλο τον κόσμο, υπήρχε χώρος για να ανοίξει η πρώτη μπυραρία αποκλειστικά για μπύρες χωρίς αλκοόλ, αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή.

Το «Die Null», που σημαίνει «το μηδέν» στα γερμανικά, άνοιξε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου αυτό το καλοκαίρι σερβίροντας μη αλκοολούχα μπύρα, κοκτέιλ και άλλα ποτά χωρίς αλκοόλ.

Ο Walter König, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Έρευνας Λυκίσκου βόρεια του Μονάχου, είπε ότι οι ερευνητές έπρεπε να αναπαράγουν ειδικές ποικιλίες λυκίσκου για να παράγουν την μπύρα χωρίς αλκοόλ. Κι αυτό, γιατί εάν οι ζυθοποιοί χρησιμοποιούν τον τυπικό λυκίσκο για μπύρα χωρίς αλκοόλ, το ξεχωριστό άρωμα χάνεται όταν το αλκοόλ μειώνεται κατά τη διαδικασία παρασκευής.

Όμως οι πελάτες δεν φαίνεται να νοιάζονται για αυτό, είπε ο König καθώς προετοιμαζόταν για το Oktoberfest.

«Αυτό που θέλουν είναι να καταναλώνουν ένα προϊόν  που να είναι τόσο καλό όσο και οι παραδοσιακές μπύρες με αλκοόλ» υποστηρίζει ο König. Και όπως φαίνεται το έχουν εξασφαλίσει καθώς όλο και περισσότεροι Γερμανοί και βορειοευρωπαίοι, που ξέρουν από μπύρα, στρέφονται στην μη αλκοολούχα, «ρίχνοντας» ένα ιστορικό γερμανικό κάστρο.