Bloomberg: Η Ρωσία θέτει έναν όρο στην Ευρώπη για να "ανοίξει τις κάνουλες" του φυσικού αερίου

«Δεν θα τρέξουμε για τη διάσωση, έπειτα από τα λάθη που έκαναν άλλοι», δηλώνει Ρώσος βουλευτής στο πρακτορείο.
Open Image Modal
Η διαδρομή του αγωγού με πράσινο χρώμα κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσας και μέχρι την Γερμανία. © 2021 Nord Stream 2
© 2021 Nord Stream 2

Η Ρωσία διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν θα μετακινηθεί ώστε να προσφέρει στους Ευρωπαίους καταναλωτές επιπλέον φυσικό αέριο για να διευκολύνει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, εκτός αν λάβει κάτι ως αντάλλαγμα

Το αντάλλαγμα είναι συγκεκριμένο: κανονιστική έγκριση για την έναρξη ροής αερίου μέσω του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2.
Σε αντάλλαγμα για την αύξηση των προμηθειών, η Ρωσία θέλει να πάρει έγκριση από την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεκινήσει η χρήση του αγωγού με ροή προς την Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές κοντά στον κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom και στο Κρεμλίνο.
«Δεν μπορούμε να ενεργήσουμε για τη διάσωση μόνο για να διορθώσουμε λάθη που δεν κάναμε εμείς», δήλωσε ο Κωνσταντίν Κοσατσιόφ - σημαντικός βουλευτής και υποστηρικτής του Κρεμλίνου στην άνω Βουλή, χωρίς να διευκρινίζει όμως τι επιδιώκει η Ρωσία.

«Υλοποιούμε όλες τις συμβάσεις μας, όλες τις υποχρεώσεις μας. Οτιδήποτε πέρα από αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί με πρόσθετες και αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες», ανέφερε ο Κοσατσιόφ.

Open Image Modal
Τεχνικοί πραγματοποιούν υπερθαλάσσια πρόσδεση τμήματος του αγωγού Nord Stream 2.
© Nord Stream 2 / Axel Schmidt

 

Μαρτύριο της σταγόνας και πόλεμος νεύρων

Προς επιβεβαίωση των θέσεων του Ρώσου βουλευτή, ο χειριστής του αγωγού
ανέφερε (Δευτέρα 18 Οκτωβρίου) ότι η πρώτη του γραμμή είναι ήδη γεμάτη με το λεγόμενο ”τεχνικό αέριο” και ο αγωγός είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη λειτουργία του, αν και δεν μπορεί να το πράξει μέχρι να χορηγηθεί κανονιστική έγκριση. Αυτή η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που προκλήθηκε από την είδηση ότι η Gazprom
υπέβαλε εκ νέου προσφορά μόνο την αποστολή μιας μικρής ποσότητας αερίου προς την Ευρώπη μέσω άλλων διαδρομών.
Καθώς η αύξηση του κόστους των καυσίμων έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, η πίεση έχει αυξηθεί στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, προκειμένου να αντλήσει περισσότερο. Το επιπλέον ρωσικό αέριο θεωρείται ο κύριος τρόπος αποφυγής μιας ακόμη βαθύτερης κρίσης προσφοράς στα μέσα του χειμώνα.
Αλλά με τις ευρω-ρωσικές σχέσεις στον ”πάγο”, έπειτα από χρόνια κυρώσεων και άλλων εντάσεων, το Κρεμλίνο δεν έχει διάθεση να κάνει οποιαδήποτε χάρη. Αν και οι εξαγωγές στην Ευρώπη αυξάνονται φέτος σε σύγκριση με τα περυσινά ”επίπεδα κατάθλιψης”, εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με το Oxford Institute for Energy Studies.
Οι ημερήσιες ροές μειώθηκαν τον Οκτώβριο και η Gazprom κινείται πολύ αργά για την αναπλήρωση του αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που κατέχει στην Ευρώπη, προσθέτοντας ανοδική πίεση στις τιμές. Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγορεί την Ευρώπη για μια υπερβολικά βιαστική στροφή προς
εναλλακτικές πηγές ενέργειας, λέγοντας ότι αυτή η βιασύνη είναι που προκαλεί την κρίση.

Open Image Modal
Τεχνικοί παρακολουθούν την βύθιση του τελευταίου τμήματος του αγωγού στα χωρικά ύδατα της Γερμανίας. © Nord Stream 2 / Axel Schmidt
© Nord Stream 2 / Axel Schmidt

 

Γιατί ο Πούτιν μπορεί να αντέξει οικονομικά και να πιέσει περαιτέρω τις τιμές του αερίου

Σε μια διάσκεψη για την Ενέργεια στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φάνηκε να προτείνει μεγαλύτερη προσφορά αερίου από την Ρωσία. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την αργή πρόοδο στην έγκριση του αγωγού Nord Stream 2 - μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος. Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν επί του παρόντος την πιστοποίηση του νέου αγωγού, αλλά έχουν πει ότι η αρχική τους απόφαση θα μπορούσε έρθει μόλις τον Ιανουάριο, μετά τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να δώσει το πράσινο φως.
«Αν μπορούσαμε να αυξήσουμε τις παραδόσεις μέσω αυτής της διαδρομής, αυτό θα μειώσει σημαντικά την ένταση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» είπε ο Πούτιν. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέχρι τώρα λόγω των διοικητικών εμποδίων».
Αν πρόκειται για ένα από τα έργα με την υψηλότερη προτεραιότητα για την Ρωσία, ο αγωγός δέχτηκε αυστηρή κριτική και κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι έγιναν και προσπάθειες από την Πολωνία και την Ουκρανία να εμποδίσουν την ολοκλήρωσή του. Ρώσοι αξιωματούχοι
αρνούνται εδώ και μήνες τους ισχυρισμούς ότι σκόπιμα περιορίζονται οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ώστε να ασκηθεί πίεση για έγκριση της χρήσης του Nord Stream 2.
Μετά από χρόνια εντάσεων με την Ευρώπη, οι ρωσικές αρχές είναι απίθανο να συμφωνήσουν να αυξήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου χωρίς ισχυρές εγγυήσεις για την αδειοδότηση της λειτουργίας του νέου αγωγού, είπαν πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση. Επιπλέον ποσότητες αερίου, θα
διακινηθούν χωρίς να περάσουν από τις παραδοσιακές διαδρομές μέσω Ουκρανίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

πηγή: Bloomberg