Bloomberg: Κινέζοι χάκερ παραβίασαν Apple και Amazon μέσω «κατασκοπευτικών» τσιπ. Τι απαντούν οι εταιρείες

Bloomberg: Κινέζοι χάκερ παραβίασαν Apple και Amazon μέσω «κατασκοπευτικών» τσιπ. Τι απαντούν οι εταιρείες
Open Image Modal
Steve Marcus / Reuters

Η Apple και η Amazon διέψευσαν ρεπορτάζ του Bloomberg την Πέμπτη, βάσει του οποίου τα συστήματά τους περιέχουν κακόβουλα «κατασκοπευτικά» τσιπ υπολογιστή, τα οποία προέρχονταν από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το Bloomberg Businessweek, επικαλούμενο 17 πηγές των χώρων των υπηρεσιών πληροφοριών και των επιχειρήσεων, ανέφερε πως Κινέζοι πράκτορες εγκατέστησαν τσιπ υπολογιστών μέσα σε εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από περίπου 30 εταιρείες, καθώς και από πολλαπλές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που θα έδινε στο Πεκίνο μυστική πρόσβαση σε εσωτερικά δίκτυα.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να έρθει σε επαφή με την Apple, την Amazon ή εκπροσώπους του FBI, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και της NSA.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ δεν απάντησε σε γραπτό αίτημα για σχόλιο την Πέμπτη. Σημειώνεται πως το Πεκίνο έχει στο παρελθόν αρνηθεί κατηγορίες ενορχήστρωσης κυβερνοεπιθέσεων εναντίον δυτικών εταιρειών.

Η Amazon, σε ανακοίνωσή της, την οποία δημοσίευσε το Bloomberg, ανέφερε πως «δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς κακόβουλων τσιπ ή τροποποιήσεων σε hardware».

Η Apple ανέφερε πως διαψεύδει «πρακτικά κάθε πτυχή» του ρεπορτάζ, σε on-record απαντήσεις της στο Bloomberg. «Η Apple δεν βρήκε ποτέ κακόβουλα τσιπ, “τροποποιήσεις hardware” ή τρωτά σημεία που εγκαταστάθηκαν σκοπίμως σε οποιονδήποτε server» ανέφερε η εταιρεία.

Το Bloomberg ανέφερε ότι τα κακόβουλα τσιπ «φυτεύτηκαν» από μια μονάδα του κινεζικού στρατού, η οποία διείσδυσε στην αλυσίδα προμηθευτών μιας εταιρείας hardware ονόματι Supermicro. Η επιχείρηση θεωρείται πως στόχευε στην απόκτηση πολύτιμων εμπορικών μυστικών και σε κυβερνητικά δίκτυα.

Εκπρόσωπος της Supermicro στα κεντρικά της στην Ευρώπη είπε πως η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να προβεί άμεσα σε σχόλια.

Τον τελευταίο καιρό είναι αυξημένοι οι προβληματισμοί πως ξένες υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να διείσδυσαν σε εταιρείες των ΗΠΑ και άλλων χωρών μέσω «supply chain attacks»- ειδικά από την Κίνα, όπου πολλές εταιρείες τεχνολογίας κάνουν outsource τις κατασκευαστικές τους δραστηριότητες.