Brexit: Αλλεπάλληλες παραιτήσεις υπουργών μετά την συμφωνία. Συζητήσεις περί ψήφου εμπιστοσύνης

Brexit: Αλλεπάλληλες παραιτήσεις υπουργών μετά την συμφωνία. Συζητήσεις περί ψήφου εμπιστοσύνης
|
Open Image Modal
Yahoo Magazines PYC

Σε αγώνα για τη διάσωση του σχεδίου της συμφωνίας «διαζυγίου» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ επιδίδεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μετά την παραίτηση του υπουργού Brexit και άλλων υπουργών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια συμφωνία για την οποία υποστηρίζουν πως θα «παγιδεύσει» τη χώρα σε τροχιά γύρω από την ΕΕ για χρόνια.

Μόλις 12 ώρα αφού η Μέι ανακοίνωσε πως η ομάδα κορυφαίων υπουργών της είχε συμφωνήσει στους όρους του σχεδίου συμφωνίας, ο υπουργός Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, και η υπουργός Εργασίας και συντάξεων, Έσθερ ΜακΒέι, παραιτήθηκαν, υποστηρίζοντας πως δεν μπορούσαν να το υποστηρίξουν. Επίσης, την παραίτησή τους ανακοίνωσαν και η υφυπουργός Brexit, Σουέλα Μπρέιβμαν, και ο Σαϊλές Βάρα, υπουργός αρμόδιος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι παραιτήσεις αυτές, καθώς και οι αναφορές πως και άλλοι σκέφτονται να ακολουθήσουν την ίδια οδό, συγκλονίζουν την ήδη διχασμένη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και τη στρατηγική της για το Brexit, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ άνευ συμφωνίας. Κάποιοι βουλευτές ακόμη αμφισβητούν ανοιχτά το κατά πόσον η κυβέρνηση Μέι θα μπορούσε να επιβιώσει μετά από τις εξελίξεις αυτές.

Ο Ράαμπ είναι ο δεύτερος υπουργός Brexit που παραιτείται εξαιτίας των σχεδίων της Μέι για την έξοδο από την ΕΕ- τη μεγαλύτερη μεταβολή στη βρετανική πολιτική μέσα σε 40 χρόνια. Μέσω της παραίτησής του αυτή τη στιγμή, κάποιοι εκτιμούν πως ο Ράαμπ ίσως να επιδιώκει να παρουσιαστεί ως πιθανός διάδοχος της Μέι.

Ωστόσο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν φαίνεται να σκοπεύει να κάνει πίσω: Στο κοινοβούλιο προειδοποίησε τους βουλευτές πως βρίσκονται ενώπιον μιας απόφασης κομβικής σημασίας. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να επιλέξουμε να βγούμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit, ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορούμε να διαπραγματευτούμε», τόνισε.

Όπως είπε, οι βουλευτές που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να επιτύχουν συμφωνία χωρίς «backstop» διακανονισμό για την αποτροπή των «σκληρών» συνόρων στην Ιρλανδία κάνουν λάθος.

«Προετοιμαζόμαστε για μη-συμφωνία και θα συνεχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για μη συμφωνία, επειδή αναγνωρίζω πως έχουμε ένα επιπλέον στάδιο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και όταν αυτή η συμφωνία οριστικοποιηθεί...θα πρέπει να ξαναέλθει σε αυτή τη Βουλή» είπε, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εκπρόσωπός της είπε πως η Μέι θα δώσει μάχη για οποιαδήποτε ψήφο εμπιστοσύνης ως προς την κυβέρνησή της, και ότι σκοπεύει να είναι πρωθυπουργός όταν η Βρετανία βγει από την ΕΕ τον Μάρτιο του επομένου έτους. Σημειώνεται πως ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, επικεφαλής ευρωσκεπτικιστικής ομάδας των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο, έγραψε και υπέβαλε επιστολή με την οποία καλεί σε ψήφο εμπιστοσύνης, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο της συμφωνίας «είναι χειρότερο από ό,τι αναμενόταν». Εάν 48 Συντηρητικοί γράψουν τέτοιες επιστολές, τότε αρχίζουν διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας: Η Μέι θα μπορούσε να ανατραπεί εάν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.

Η στερλίνα φαίνεται να οδεύει προς τη μεγαλύτερη πτώση της φέτος, εξαιτίας των αντιδράσεων στο σχέδιο της συμφωνίας. Επίσης, οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τράπεζες, ζητώντας ενημέρωση για τις συνθήκες στην αγορά, λόγω της πτώσης στην στερλίνα και στις μετοχές βρετανικών εταιρειών. 

Από πλευράς του ο αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών υποστηρίζει πως η κυβέρνηση «καταρρέει».  «Στην Τερέζα Μέι δεν έχει απομείνει κύρος, και είναι ξεκάθαρα ανίκανη να φέρει μια συμφωνία για το Brexit η οποία θα λαμβάνει ακόμα και τη στήριξη του ίδιου της του υπουργικού συμβουλίου, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και των πολιτών της χώρας μας» είπε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ομάδας του επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε πως «έχουμε ένα έγγραφο στο τραπέζι στο οποίο η Βρετανία και οι 27 της ΕΕ έχουν συμφωνήσει, οπότε για εμένα δεν υπάρχει ερώτημα αυτή τη στιγμή ως προς το αν θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε περαιτέρω...πρέπει να δούμε τις εναλλακτικές και μετά να ρωτήσουμε: Αποτελεί βάση αυτό που έχουμε;».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, σημείωσε πως «πρέπει να ετοιμαστούμε για την πιθανότητα Brexit άνευ συμφωνίας. Όλοι αντιλαμβάνονται πως η παρούσα πολιτική κατάσταση στη Βρετανία θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα ως προς την επικύρωση της συμφωνίας».