Brexit: Ανδρας που γεννήθηκε και έχει ζήσει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει με απέλαση

Ο Ντμίτρι Λίμα θα απελαθεί στην Πορτογαλία, απ' όπου έφτασαν οι γονείς του πριν από 30 και πλέον χρόνια, αφού εκτίσει ποινή φυλάκισης.
Open Image Modal
PORTLAND, ENGLAND - AUGUST 7: A coach arrives at the front gates as the migrant barge 'Bibby Stockholm' prepares to welcome its first asylum seekers on August 7, 2023 in Portland, England. Approximately 50 arrivals are set to board the Bibby Stockholm, moored at Portland in Dorset, as part of the Home Office's plan to accommodate up to 500 migrants on the vessel. The barge is equipped with amenities like a TV room, multi-faith prayer room, classroom, gym, and outdoor recreational space, ensuring it offers 24-hour security and healthcare provision. Addressing concerns raised by the firefighters' union, Immigration Minister Robert Jenrick last week assured the public that the Bibby Stockholm is a "safe facility." (Photo by Finnbarr Webster/Getty Images)
Finnbarr Webster via Getty Images

Ένας 28χρονος γεννημένος στη Βρετανία άνδρας, ο οποίος δεν έχει βγει ποτέ από τη χώρα, έμαθε έκπληκτος ότι θα απελαθεί στην Πορτογαλία, απ′ όπου οι γονείς του έφτασαν πριν από 30 και πλέον χρόνια, στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθείται μετά το Brexit για τους υπηκόους της Ε.Ε. που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα.

Ο Ντμίτρι Λίμα γεννήθηκε στο Λάμπεθ, στο νότιο Λονδίνο, δεν μιλάει πορτογαλικά και δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά του ήρθε εντολή απέλασης από το Υπουργείο Εσωτερικών αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά και για οπλοφορία με τέιζερ.

Ο Λίμα, ο οποίος δεν είχε καταδικαστεί στο παρελθόν, ασκεί έφεση κατά της απόφασης απέλασης με την αιτιολογία ότι είναι Βρετανός και δεν είχε υποβάλει προηγουμένως αίτηση για βρετανικό διαβατήριο, καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα τέλη. «Είμαι Βρετανός και δεν έχω φύγει ποτέ από τη χώρα - απλά δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που επήλθαν μετά το Brexit, η απέλαση ενός υπηκόου της Ε.Ε., όπως και η απέλαση οποιουδήποτε άλλου υπηκόου, θεωρείται «προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και προς το δημόσιο συμφέρον», εάν έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης άνω των 12 μηνών.

Προηγουμένως, οι υπήκοοι της Ε.Ε που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο επί πέντε έτη τουλάχιστον και είχαν καταδικαστεί για έγκλημα θα απελαύνονταν μόνο «για σοβαρούς λόγους δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας». 

Ο Λίμα καταδικάστηκε για κατοχή με σκοπό την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών κατηγορίας Α και για κατοχή απαγορευμένου όπλου τον Αύγουστο του 2020, για τις οποίες καταδικάστηκε σε τέσσερα έτη και έξι μήνες φυλάκισης, εκ των οποίων εξέτισε κάτι περισσότερο από δύο έτη.

Του επιδόθηκε εντολή απέλασης τον Οκτώβριο του 2022, αφού μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο κέντρο απομάκρυνσης μεταναστών Brook House στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ.

Στην έφεσή του κατά της απέλασης, ο Λίμα υποστηρίζει ότι είναι Βρετανός πολίτης, καθώς η μητέρα και ο πατέρας του είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το να χάσω τη ζωή που έχτισα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν καταστροφικό, τόσο ψυχικά όσο και συναισθηματικά», έγραψε σε μια προσωπική δήλωση που περιλαμβάνεται στην έφεσή του. «Θεωρώ το Ηνωμένο Βασίλειο ως το σπίτι μου, καθώς εκεί έχω περάσει ολόκληρη τη ζωή μου».

Πρόσθεσε: «Αναγνωρίζω πλήρως το σφάλμα μου και ως εκ τούτου εκτίω την ποινή μου. Σχεδίαζα να ξαναρχίσω τη ζωή μου μετά τη φυλακή και να επανορθώσω το σφάλμα μου. Δυστυχώς, έλαβα εντολή απέλασης και με έβαλαν σε κέντρο κράτησης αφού εξέτισα την ποινή μου στη φυλακή. Η εντολή απέλασης με βύθισε σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, προκαλώντας μου συναισθηματική και οικονομική δυσφορία».

 

 

Σε προφανή αναγνώριση της θέσης στην οποία βρίσκεται ο Λίμα και όχι μόνο, η κυβέρνηση εισήγαγε το νομοσχέδιο για τη βρετανική ιθαγένεια (τακτοποίηση παλαιότερης πρακτικής) τον Μάιο του 2023 για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα αντιμετωπίζονται ως Βρετανοί εάν οι γονείς τους, κάνοντας χρήση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ, ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το 2000 - αλλά το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Ο δικηγόρος του Λίμα δήλωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται να έχει κανένα αρχείο για την παραμονή του πελάτη του στο Ηνωμένο Βασίλειο.  «Η μητέρα και ο εκλιπών πατέρας του Λίμα έχουν ασκήσει τα συμβατικά τους δικαιώματα στην ΕΕ, καθιστώντας τον Λίμα συνεχή κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου από τη γέννησή του, και συνεπώς δικαιούται τη βρετανική υπηκοότητα».

Πηγή: Guardian