Αυστηρούς όρους και διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξει ένα λεπτομερές σχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν από την Τερέζα Μέι το απόγευμα της Τρίτης κατά τη συνάντησή που είχαν οι δυο τους στο Παρίσι. Τις πληροφορίες μετέδωσαν αξιωματούχοι από το γραφείο του Γάλλου προέδρου.
Αυστηρό μήνυμα από το Παρίσι
Δέκα περίπου μέρες μετά την 29η Μαρτίου που αρχικά είχε οριστεί ως η επίσημη ημερομηνία για το Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται πως -υπό τον φόβο πως η έξοδος δεν θα πραγματοποιηθεί- εναποθέτει τις ελπίδες της στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια ταξίδεψε στο Βερολίνο και το Παρίσι προκειμένου να ζητήσει από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν περαιτέρω παράταση του Brexit - τη δεύτερη κατά σειρά - μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα εξαναγκάσουν τη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή, στις 12 Απριλίου, όπως προέβλεπε ένα από τα πιθανά σενάρια.
Μάλιστα, ενώ πολλοί, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Μέι, θα προτιμούσαν η Βρετανία να αποχωρούσε πριν τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το Μάιο, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει μια ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση, προκειμένου να αποφευχθούν και τυχόν αναταραχές που θα προκαλούνταν στον τομέα της οικονομίας.
Η Γαλλία από την πλευρά της δήλωσε πρόθυμη για την εξεύρεση μιας λύσης χωρίς η Βρετανία να οδηγηθεί σε μια άτακτη αποχώρηση. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης Μέι-Μακρόν, ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε βέβαια πως «ένας χρόνος παράτασης» θα ήταν υπερβολικά μεγάλο διάστημα.
«Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Βρετανία να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ούτε να επιλέξει τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην περίπτωση που συμμετάσχει στις ευρωεκλογές τον ερχόμενο μήνα λόγω καθυστέρησης του Brexit» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.
«Οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση δοθεί στη Βρετανία πρέπει να προστατεύει την ομαλή λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και τα εναπομείναντα 27 κράτη μπορούν να ζητήσουν να εξετάζεται κατά περιόδους κατά πόσον το Λονδίνο τιμά τις δεσμεύσεις του να μην εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων της Ενωσης», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια του τετ α τετ που είχε στο Βερολίνο η Τερέζα Μέι με την Άνγκελα Μέρκελ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζήτησε και από την καγκελάριο της Γερμανίας την περαιτέρω παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται πως αμφότερες οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τον χρόνο και τον τρόπο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαική Ενωση.
Η Μέι είχε γεύμα εργασίας, διάρκειας 1,5 ώρας με την Γερμανίδα καγκεκάριο, κατά τη διάρκεια του οποίου της «περιέγραψε τα βήματα που κάνει η κυβέρνηση της για να φέρει επιτυχώς σε πέρας τη διαδικασία Brexit», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Downing Street, και παράλληλα την ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με την αντιπολίτευση.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουν την ομαλή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.
Η καγκελαρία, από την πλευρά της, δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο, όμως αυτό που προκύπτει τόσο από το Βερολίνο όσο και από το Παρίσι είναι πως η Ευρώπη ζητά διαβεβαιώσεις από το Λονδίνο ότι έχει ένα «ξεκάθαρο» σχέδιο, προκειμένου να συμφωνήσει σε μια νέα παράταση του Brexit, ενδεχομένως μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.
Η πρόωρη άφιξη της Μέι και το «στήσιμο» της Μέρκελ
Αξίζει να σημειωθεί πως η Τερέζα Μέι έφτασε στην καγκελαρία 3 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα της συνάντησης με αποτέλεσμα να πιάσει απροετοίμαστη την Μέρκελ, η οποία δεν την υποδέχθηκε στην είσοδο.
Μάλιστα, η Μέι, που βιάστηκε να μπει στο κτίριο, χρειάστηκε να επιστρέψει στο κόκκινο χαλί, στην είσοδο, για τις καθιερωμένες φωτογραφίες.
Κι ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) βρήκε ένα πρωτότυπο τρόπο να ζητήσει από την Βρετανίδα πρωθυπουργό να σταματήσει το Brexit.
«Αγαπητή Τερέζα Μέι. Απλά κάντο. Σταμάτα το Brexit» ήταν το μήνυμα του κόμματος, γραμμένο στο πλάι ενός φορτηγού που πέρασε μπροστά από τη γερμανική καγκελαρία.
Οι 28 της ΕΕ έδειξαν διατεθειμένοι να δώσουν στην Μέι «λευκή επιταγή» και της ζητούν να διευκρινίσει τι καινούριο θα κάνει για να άρει το υπάρχον αδιέξοδο, αν εξασφαλίσει την πολυπόθητη παράταση που ζητάει.
Ο Μπαρνιέ, πάντως, απέτυχε να πείσει τους Ευρωπαίους υπουργούς, που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την προετοιμασία της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ότι η Τερέζα Μέι έχει κάποιο σχέδιο.
Συνεχίζονται την Πέμπτη οι συζητήσεις κυβέρνησης - Εργατικών
Το βράδυ της Τρίτης το βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης το αίτημα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναβολή του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Οι περισσότεροι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ψήφισε υπέρ της νέας προσέγγισης της Μέι και η πρόταση πέρασε με ψήφους 420 υπέρ έναντι 110 κατά. Αντιρρήσεις εκφράστηκαν κυρίως από Συντηρητικούς βουλευτές που θέλουν να ολοκληρωθεί νωρίτερα η αποχώρηση.
«Θα πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι για το τι αφορά αυτή η παράταση – είναι για να διασφαλίσουμε ότι η θα αποχωρήσουμε συντεταγμένα από την ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι θα φύγουμε με συμφωνία», δήλωσε πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία ο γενικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μπάκλαντ.
Ο εκπρόσωπος των Εργατικών Μάθιου Πένικοκ σημείωσε ότι το κόμμα του στήριξε το σχέδιο παράτασης της Μέι, όμως προειδοποίησε ότι αυτός ο επιπρόσθετος χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση και ότι για να περάσει η πρωθυπουργός τη Συμφωνία Αποχώρησης που έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές από το κοινοβούλιο.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών –τις οποίες χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» ο εκπρόσωπος της Μέι– θα συνεχιστούν την Πέμπτη, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Μακρά» και «ευέλικτη» παράταση ζητά ο Τουσκ
Αναφορικά με το αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε πως «οι βαθιές διαφωνίες εντός της Βουλής των Κοινοτήτων, μας δίνουν λίγους λόγους να πιστεύουμε ότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου». Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι πρέπει να συζητηθεί μια «εναλλακτική, μακρύτερη παράταση», μέχρι και ένα έτος, η οποία θα είναι «ευέλικτη» και επομένως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να βγει από την ΕΕ, μόλις επικυρωθεί η συμφωνία.
Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι θα αποφευχθούν με αυτόν τον τρόπο οι συνεχόμενες μεταθέσεις της ημερομηνίας του Brexit και οι έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής, ενώ σε περίπτωση αδιεξόδου, το Ην. Βασίλειο θα μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία αποχώρησης.
Επιπλέον, ως όρους για την χορήγηση παράτασης, ο Ντ. Τουσκ θέτει τη μη επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης, καμία διαπραγμάτευση για το μέλλον, εκτός από τη δυνατότητα αλλαγής της Πολιτικής Δήλωσης, καθώς και τη δέσμευση του Ην. Βασιλείου ότι θα διατηρήσει «την ειλικρινή συνεργασία του και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την κατάστασή του ως αποχωρούντος κράτους μέλους».
Οι παραπάνω βασικές κατευθύνσεις βρίσκονται ήδη και στο προσχέδιο των αυριανών συμπερασμάτων, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο. Το εν λόγω προσχέδιο, σημειώνει την πρόταση του Ντ. Τουσκ για μακρύτερη παράταση, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς αυτό αναμένεται να αποφασιστεί από τους ηγέτες στην συνεδρίαση της Τετάρτης. Ωστόσο, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπογραμμίζεται, ότι στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα εντός ΕΕ στις 23 Μαΐου, θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, διαφορετικά θα αποχωρήσει την 1η Ιουνίου.
(με πληροφορίες από Associated Press, CNN, BBC, Reuters)