Οι προβληματισμοί της ηγεσίας της Ε.Ε. σχετικά με την επιλογή της Βρετανίας να βγει από την Ένωση είναι πολιτικοί, αλλά η απώλεια της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας θα έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις.
Ακολουθούν κάποια από τα μεγαλύτερα οικονομικά ρίσκα και οφέλη για τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε.
Προϋπολογισμός/ Οικονομία
Τα άλλα μέλη θα πρέπει να αναπληρώσουν τουλάχιστον μέρος του κενού που προκύπτει από τη συνεισφορά της Βρετανίας.
Η βρετανική συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2016 έχει οριστεί στα 19,4 δισ. ευρώ (21,4 δισ. ). Λαμβάνει περίπου 7 δισ. ευρώ, κυρίως αγροτικές και περιφερειακές επιδοτήσεις, αφήνοντας ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί τάξεως άνω του 5% του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Η Γερμανία, το μεγαλύτερο μέλος της Ε.Ε., αναπόφευκτα θα πρέπει να παρέχει το περισσότερο ρευστό. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, το ποσό θα ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.
Εμπόριο
Η υπόλοιπη Ε.Ε. έχει ένα εμπορικό πλεόνασμα περίπου 100 δισ. ευρώ σε αγαθά με τη Βρετανία, ενώ η Βρετανία εξάγει περίπου 20 δισ. ευρώ παραπάνω σε ηγεσίες σε σχέση με αυτά που εισάγει.
Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το Brexit τουλάχιστον για λίγο θα μειώσει προσωρινά την ανάπτυξη της Μ.Βρετανίας, με την αβεβαιότητα να πλήττει την εσωτερική ζήτηση και να αποδυναμώνει τη λίρα, επηρεάζοντας τις εξαγωγές προϊόντων της Ε.Ε. στη Βρετανία. Οι υπέρμαχοι του Brexit υποστήριζαν ότι η Ε.Ε. θα ήθελε να προβεί σε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τη Βρετανία, ακόμα και αν η χώρα έβγαινε από αυτήν.
Επενδύσεις
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία του UNCTAD, με μ.ο 56 δισ. ανά έτος στην περίοδο 2010-2014. Οι εταίροι στην Ε.Ε. παρέχουν κάτι λιγότερο από το μισό αυτού του συνόλου.
Περίπου το 72% των επενδυτών σε μελέτη του 2015 επικαλούνται πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά ως σημαντική για την ελκυστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς άμεσες ξένες επενδύσεις. Υπάρχει κίνδυνος για τη Βρετανία κάποιες από αυτές να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ εάν η Βρετανία έχανε πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Μετανάστευση
Ένα από τα κύρια επιχειρήματα των υποστηρικτών του Brexit είναι ο περιορισμός της μετανάστευσης εργαζομένων από άλλες χώρες της Ε.Ε., ακόμα και αν τόσο η Νορβηγία όσο και η Ελβετία έπρεπε να αποδεχτούν την ελεύθερη κίνηση πολιτών με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις εσωτερικές αγορές της Ε.Ε.
Αν η Βρετανία βάλει πλαφόν στη μετανάστευση, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, από τις οποίες 1,2 εργαζόμενοι κατέφθασαν στη Βρετανία στα τέλη του 2015.
Οι επιπτώσεις θα είναι πιο έντονες στις χώρες με τους περισσότερους πολίτες στη Βρετανία: Την Πολωνία (853.000 το 2014), τη Ρουμανία (175.000) και τη Λιθουανία (155.000). Εν αντιθέσει, άλλες ισχυρές οικονομικά χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, θα έβλεπαν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες ροές μεταναστών. Αυτό θα μπορούσε να έχει οικονομικά οφέλη, αλλά και πολιτικά προβλήματα.
Η Ιρλανδία και οι χώρες Benelux θα πληγούν περισσότερο;
Έρευνα του Bertelsmann Foundation επεδίωκε να αναλύσει τις επιπτώσεις ανά χώρα και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις ενός «μαλακού exit» θα μπορούσαν να είναι χειρότερες στην Ιρλανδία από ό,τι στη Βρετανία, βάσει του βαθμού εξάρτησης του εμπορίου της από τη Βρετανία.
Οι χώρες Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) θα είχαν τα επόμενα μεγαλύτερα πλήγματα, ενώ οι επιπτώσεις στη Γερμανία θα ήταν πολύ πιο περιορισμένες, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία και οι άλλοι κατασκευαστικοί τομείς έχουν πολλές άλλες αγορές.
Η βελγική περιοχή της Φλάνδρας θα υποστεί μείωση 2,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τοπικής κυβέρνησης.