Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ήρθαν σε συμφωνία σχετικά με το Brexit, μετά από ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων - ωστόσο το deal πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το μπλοκ της Ε.Ε. και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η διαφαινόμενη λύση ήρθε λίγες μόνο ώρες αφότου οι κατά τα άλλα σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον από την κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) σήκωσαν εμπόδιο, λέγοντας ότι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν το σχέδιο συμφωνίας εξαιτίας των διατάξεων για τα ιρλανδικά σύνορα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειάζεται όλη τη στήριξη που μπορεί να λάβει για να προωθήσει οποιαδήποτε συμφωνία μέσα σε ένα βαθιά διαιρεμένο Κοινοβούλιο.
Το βορειοϊρλανδικό κόμμα πρέπει να βοηθήσει στην επικύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας. Ο Τζόνσον ελπίζει να εγκριθεί το deal στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε έκτακτη σύνοδο του βρετανικού κοινοβουλίου το Σάββατο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια ομαλή αναχώρηση από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.
Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν το σχέδιο της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου καθώς και μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες. Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.
Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση από το 1982.
«Αγκάθι» το τελωνειακό καθεστώς
Τόσο το τελωνειακό καθεστώς όσο και το καθεστώς συναίνεσης είναι καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση ανοικτών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας ως μέλους της Ε.Ε. - το κύριο εμπόδιο για τη συμφωνία στο Brexit.
Ηγετικά στελέχη του DUP δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να φτάσουν σε μια «λογική» συμφωνία. Το πρόβλημα είναι ότι όσο πλησιέστερα ο Τζόνσον ευθυγραμμίζεται με το DUP, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από την ΕΕ, ακροβατώντας σε ένα πολύ λεπτό σκοινί.
Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν ξαναφτάσει σε αυτό το σημείο - φαινομενικά πλησιάζοντας σε μια συμφωνία που χάλασε την τελευταία στιγμή. Αλλά οι ελπίδες έχουν αυξηθεί ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ευρωπαίο διαπραγματευτή για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, όταν ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία αυτή θα περάσει από τη βρετανική βουλή.
Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως ανεξαρτήτως ποια θα είναι η έκβαση της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, αυτή ήταν η τελευταία φορά που Βρετανία και ΕΕ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για το Brexit.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση ή νέα παράταση στο Brexit.
(με πληροφορίες από Associated Press, BBC, Reuters)